Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Διαφημιστικές πινακίδες. Ένα El Dorado ο Δήμος μας

Posted by koszig στο 25 Ιανουαρίου 2010

Στο φύλο  της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου της εφημερίδας «Αττικό Βήμα  Ανατολικής Αττικής» δημοσιεύτηκε θέμα για τις διαφημιστικές πινακίδες. Αναφερόταν το άρθρο για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της τοποθέτησης υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων και ειδικότερα για την ευθύνη του δημοσίου και των δήμων όταν παραλείπουν να τις απομακρύνουν.(κλικ εδώ). Για το Δήμο Αχαρνών υπάρχει σχετική παράγραφος. Την παραθέτω:

Στον δήμο Αχαρνών, πριν λίγες εβδομάδες, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει σαρωτικό «ξήλωμα» των διαφημιστικών πινακίδων με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Κολετζάκη.

Μέχρι σήμερα έχουν ξηλωθεί 30 πινακίδες τύπου «πίζα» από διάφορες περιοχές των Αχαρνών, σε σύνολο περίπου 60. «Ενεργήσαμε- όπως προβλέ­πει ο νόμος και αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο παράνομο καθεστώς που επικρατούσε επί χρόνια στην πόλη μας. Συνεχίζουμε· σχεδόν κα­θημερινά τις επιχειρήσεις αποξήλωσης των παρά­νομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων», δηλώνει ο δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης. Το παράδειγμα του δήμου Αχαρ­νών θα πρέπει να ακολουθήσουν κι οι άλλοι δή­μοι που στα διοικητικά τους όρια έχουν τοποθετηθεί είτε με έγκριση είτε αυθαίρετα διαφημιστικές πινακίδες γιατί μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή των οδηγών και να συμβάλουν στην πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.

Μπράβο στο Δήμαρχο Αχαρνών κ. Παναγιώτη Φωτιάδη. Μπράβο και στον αντιδήμαρχο για τα Οικονομικά κ. Νικόλαο  Κολετζάκη.

Έτσι θα πει κάθε αναγνώστης της εφημερίδας. «Ενεργήσαμε- όπως προβλέ­πει ο νόμος και αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο παράνομο καθεστώς που επικρατούσε επί χρόνια στην πόλη μας».  Για να δείτε το σοβαρότητα των δηλώσεων του κ. Δημάρχου θα σας διηγηθώ μια ιστορία και στο τέλος θα αποφασίσετε αν αξίζουν το μπράβο ή κάτι άλλο.

Οι Διαφημιστικές πινακίδες τύπου «Πίζα» έχουν διάσταση 2×3 μέτρα και είχαν τοποθετηθεί σε πεζοδρόμια του δήμου μας, περίπου 60 τον αριθμό. Από το 2001 υπάρχει ο νόμος 2946 που καθορίζει τα σχετική με την υπαίθρια διαφήμιση. (Ν. 2946_2001 Υπαίθρια διαφίμηση). Από τότε υπήρχαν διαφημιστικές πινακίδες τύπου “Πίζα» και μερικές έπαιρνα ρεύμα από το δημοτικό δίκτυο παράνομα. Δεν είχε γίνει καμία διαδικασία εφαρμογής του νόμου. Όμως κάποιοι «τα έπαιρναν» από την εταιρεία που τις είχε τοποθετήσει και τα διοχέτευαν στη «μαύρη τρύπα» που λεγόταν Π.Α.Ε. Αχαρναϊκός. Για λόγους απλοποίησης δεν τα πέρναγαν μέσα από το Δήμο. Δεν έβλεπαν την παρανομία και δεν έβαζαν πρόστιμα.

Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη του δικηγόρου Α. Τσιώκου για το θάνατο του γιου του από πρόσκρουση σε διαφημιστική πινακίδα μου κίνησε το ενδιαφέρον να διερευνήσω το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων.  Για να αποκτήσω έννομο συμφέρον για την χορήγηση εγγράφων έκανα  ένα έγγραφο στο Δήμο και ζητούσα να πληροφορηθώ τις διαδικασίες προκειμένου να διαφημιστεί μια εικονική εταιρεία. Αρ. πρωτ.  του εγγράφου 23/10/2008.

Σύμφωνα μ ε το άρθρο  3 του ν.2946/2001 «Οι ΟΤΑ α΄ βαθμού καθορίζουν, στα διοικητικά τους όρια επαρκείς και πρόσφορους χώρους, στους οποίους και μόνον επιτρέπεται να τοποθετούν  ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια για την προβολή των διαφημίσεων. Ο καθορισμός γίνεται με απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται υποχρεωτικά τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους και ισχύει για τα επόμενα τρία έτη…»

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 30/10/2007 και με την απόφαση 651 καθόρισε τις θέσεις που επιτρέπεται η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, σύμφωνα με το ν. 2946/2001.

Στις 9/11/2007 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την 698 απόφαση με την οποία καθόρισε τα τέλη διαφήμισης.

Στις 30/10/2007 η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου απάντησε στην αίτησή μου για διαφήμιση σε διαφημιστικές πινακίδες στο Δήμο.

Όπως φαίνεται στο έγγραφο τα υπάρχοντα  διαφημιστικά πλαίσια είναι παράνομα και πρέπει να αφαιρεθούν.

Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή είχε από τις 30/10/2007 καθορίσει τις νόμιμες θέσεις και προφανώς γνώριζε ότι οι τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες είναι παράνομες. Επί ένα χρόνο, έως τις 30/10/2008  δεν έκανε τίποτα!!

Στις 6/11/2008 ζήτησα με έγγραφό μου στην οικονομική υπηρεσία να πληροφορηθώ αν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον καταλογισμό ευθυνών και την αρμόδια υπηρεσία που έπρεπε να κάνει τον καταλογισμό και να βεβαιώσουν την παράβαση. Ζήτησα επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο να μου χορηγήσουν την προαναφερόμενη απόφαση 651/2007 και το αποδεικτικό δημοσίευσής της.

Η υπηρεσία του Δημοτικού Συμβουλίου μου χορήγησε την απόφαση 651/2007 και φωτοτυπία του αποδεικτικού δημοσίευσης, ως και φωτοτυπία της απόφασης 698/2007 που καθόριζε τα τέλη διαφήμισης.

Από τον τρόπο δημοσίευσης των αποφάσεων διαπίστωσα ότι δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος Δήμων και Κοινοτήτων. Υπέβαλα  έγγραφο στο Δήμαρχο Αχαρνών που εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο τους ενημέρωνα ότι οι αποφάσεις είναι ανυπόστατες.

Τελικά η Οικονομική υπηρεσία απάντησε στο έγγραφο μου της 6/11/2008 με το παρακάτω έγγραφο:

Αυτά έγιναν το 2008. Οι διαφημιστικές πινακίδες γέμιζαν κάθε 15 μέρες, οι ιδιοκτήτες των πινακίδων εισέπρατταν περίπου 500 € την εβδομάδα για κάθε διαφημιστική πινακίδα, και εγώ αλληλογραφούσα με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών. Ο Δήμαρχος διάβαζε τα έγγραφά μου αλλά δεν αντιδρούσε. Αυτή την περίοδο κινήθηκε πολύ χρήμα με τις διαφημιστικές πινακίδες.

Τα γεγονότα, σχετικά με τις διαφημιστικές πινακίδες, για το 2009 στο  επόμενο.

2 Σχόλια to “Διαφημιστικές πινακίδες. Ένα El Dorado ο Δήμος μας”

  1. […] Δημοσιεύθηκε από koszig στο 1 Φεβρουαρίου 2010 Σε παλαιότερη ανάρτηση για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες είχαμε μείνει από άποψη ενεργειών στο 2008 (κλικ εδώ). […]

  2. […] τις διαδικασίες και αυ΄τες τις άφησε μισές. (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: