Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Η δενδροφύτευση της ντροπής

Posted by koszig στο 24 Φεβρουαρίου 2010

Είναι γνωστό το παρακάτω τελευταίο έγγραφο της Νομαρχίας για τη ρύπανση του λόφου των 40 Μαρτύρων.

Κάθε φορά ου η Νομαρχία επιβάλλει πρόστιμο ή κάνει συστάσεις να σταματήσει η ρύπανση του λόφου με σκουπίδια και μπάζα ο δήμος Αχαρνών απαντάει με νέα μπάζα ή δενδροφύτευση. Επικοινωνιακά καλεί μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων να συμμετέχουν στη δενδροφύτευση.

Ο λόφος των 40 Μαρτύρων έχει έκταση περίπου 150 στρεμμάτων. Παραχωρήθηκε στο δήμο από το κράτος, επί υπουργίας Στάθη Γιώτα το 1985. Από τότε όλοι οι δήμαρχοι έριχναν μπάζα και σκουπίδια και ομάδες αθίγγανων έβαζαν παραπήγματα. Μερικοί πιο «καπάτσοι» δημιούργησαν τίτλους κυριότητας και έχτισαν σπίτια. Τελικά βρέθηκαν μερικοί ενεργοί πολίτες και δημοσιογράφοι που με τις κινήσεις τους ανάγκασαν το δήμο να κάνει την πρώτη δενδροφύτευση, μετά από πρόστιμα 3.000 και 10.000 € που είχε επιβάλλει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έτσι και η σημερινή δεν αντιμετώπισαν σοβαρά τη διαμόρφωση του λόφου των 40 Μαρτύρων. Δεν έγινε μελέτη για την αξιοποίησή του. Δεν αποφάσισαν αν ο χώρος θα γίνει δάσος ή άλσος αναψυχής με τις αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργικότητά του. Στάθηκαν ανίκανοι να αξιοποιήσουν ένα χώρο «δώρο» όχι εξ ουρανού, αλλά από συγκεκριμένο δημότη μας.

Αρχικά η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ζητήσει την εφαρμογή όλων των αποφάσεων που μετά από ενέργειες του Δασαρχείου Πάρνηθας για την προστασία του λόφου από τις καταπατήσεις. Από αυτές τις υποδείξεις του Δασαρχείου δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

Μια σοβαρή δημοτική αρχή έπρεπε να αποφασίσει, αν θα δημιουργούσε άλσος αναψυχής, μια μελέτη σκοπιμότητας από ειδικούς προκειμένου να χωροθετηθούν οι δραστηριότητες στο λόφο. Για την ευκολότερη χρήση των χώρων θα έπρεπε να προβλεφθεί χώρος στάθμευσης υπέργειος ή υπόγειος, θα έπρεπε να αποφασιστεί αν θα γίνει αναψυκτήριο, παιδική χαρά, διαδρομές περιπάτου. Θα έπρεπε να επιλεγούν τα δένδρα και οι θάμνοι για τους σκοπούς αυτούς. Θα έπρεπε να εξεταστεί αν τα δένδρα σε ένα κομμάτι του θα μπορούσαν να αποτελέσουν βοτανικό κήπο. Θα μπορούσαν, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Δείτε πως άλλοι δήμοι σχεδιάζουν τη διαμόρφωση χώρων που δεν έχουν!! (κλικ εδώ)

Στις 19/2/2010 έγινε πάλι δενδροφύτευση, 20 μέρες μετά το έγγραφο της Νομαρχίας που  » τράβηξε το αυτί» το δημάρχου. Στο λόφο με τα μπάζα φυτεύτηκαν 600 περίπου δένδρα, όσα έδωσε το δασαρχείο, σε σειρές που είχε ανοίξει λάκκους το μηχάνημα του δήμου σε ένα χώρο που δεν είχε διαμορφωθεί. Σε ένα χώρο που η Νομαρχία είχε καλέσει το δήμο να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση.

Το γραφείο τύπου του  Δημάρχου εξέδωσε δελτίο τύπου (Δελτίο τύπου – Δενδροφύτευση)

Καλή η δενδροφύτευση καλές και οι αναμνηστικές φωτογραφίες. Ας δούμε τώρα που φυτεύτηκαν τα δέντρα

Όπως παρατηρούμε διαφορετικά δέντρα φυτεμένα σε σειρές, όπως ακριβώς φυτρώνουν τυχαία σε ένα  δάσος.

Δίπλα στον επίλοφο με τα σκεπασμένα σκουπίδια άνοιξαν λάκκους για φύτεμα. Παρατηρείστε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια, σακούλες από σκουπίδια και ένα πόδι από παιδική κούκλα!!

Ανοιγμένοι λάκκοι για δενδροφύτευση. Παρατηρείστε τις τομές του εδάφους. Υποδομή σκουπιδότοπου. Στην προτελευταία φωτογραφεία το λάστιχο που εξέχει δεν είναι για αυτόματο πότισμα!! Στην τελευταία φωτογραφία ένα τακούνι από γυναικείο παπούτσι. Προϊόν ανασκαφής του σκουπιδότοπου, πάνω στον οποίο φυτεύτηκε το δενδράκι!!

Αυτά είναι τα μπάζα που ρίχτηκαν στο λόφο. Πάνω σε αυτά έγινε η δενδροφύτευση. Όπως σκεπάζει με χώμα τα περιττώματά της η γάτα για να τα κρύψει.

Το ερώτημα είναι ποιοι έριξαν τα μπάζα. Ο δήμος ή κάποιοι υπάλληλοι χωρίς να γνωρίζει ο Δήμος; Από την αλληλογραφία του δήμου και τις φωτογραφίες που έχει βγάλει πάνω στο σκουπιδότοπο ο δήμαρχος, φαίνεται ότι ο δήμαρχος τα γνωρίζει όλα. Τα μπάζα που έριχναν ιδιώτες και ισοπέδωνε ο δήμος ήταν χώμα για να βελτιωθεί το χώμα του λόφου και να  γίνει κατάλληλο για δενδροφύτευση; Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες δε συμβαίνει αυτό.

Η απόρριψη μπαζών από ιδιώτες στο χώρο του λόφου (και να μην υπάρξει αμφισβήτηση γιατί υπάρχουν φωτογραφίες και video) έγιναν χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα; Ο ιδιώτης για να απορρίψει τόσο όγκο από μπάζα έπρεπε να πληρώσει σημαντικά ποσά στους χώρους απόθεσης. Με το δήμο υπήρξε χρηματική συναλλαγή νόμιμη; Ποιοι υπάλληλοι με ποιου εντολή άνοιγαν την κλειδωμένη μπάρα εισόδου;

Αν δεν ισχύουν αυτά και είναι μπάζα που προέρχονται από δραστηριότητες του δήμου, από ποιό χώρο προήλθαν, με ποια δελτία κίνησης κινήθηκαν τα φορτηγά, ποιος έδωσε εντολή να απορρίπτονται τα μπάζα στο χώρο αυτό. Αυτά θα κληθούν να απαντήσουν όταν όταν τους καλέσουν αρμοδίως.

Και μια παρατήρηση για το δελτίο τύπου του δήμου. Δεν είναι αλήθεια ότι τα φυτά προέρχονται από το φυτώριο του δήμου, γιατί όπως είπαν υπάλληλη που έκαναν στήριξη των φυτών είπαν «φυτέψαμε ότι μας έδωσε το δασαρχείο», προφανώς γιατί δεν είχαν διαβάσει το δελτίο τύπου.

Έχετε τις εικόνες από τη δενδροφύτευση, που είναι ο καθρέφτης αυτών που ποζάρουν στις αναμνηστικές φωτογραφίες. Θαυμάστε τους!!

Σημείωση: Στις φωτογραφίες δε βρίσκονται άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ή κάποιοι από τους συνδυασμούς που φιλοδοξούν να είναι η επομένη δημοτική αρχή. Γιατί; Μήπως για να μη δουν την κατάντια του λόφου των 40 Μαρτύρων;

2 Σχόλια to “Η δενδροφύτευση της ντροπής”

  1. […] Περιοχή λόφου 40 μαρτύρων: (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ),(κλικ εδώ),(κλικ εδώ),(κλικ εδώ),(κλικ εδώ),(κλικ εδώ),(κλικ εδώ), (κλικ εδώ) […]

  2. […] (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ),(κλικ εδώ), (κλικ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: