Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Παρατηρήσεις στο λόγο του κ. Φωτιάδη στα εγκαίνια των γραφείων του συνδυασμού του. – 2

Posted by koszig στο 17 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη του Σταύρου Μπένου στο Αρχαίο θέατρο των Αχαρνών

Ημ/νία Δημοσίευσης 18/11/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

«Επίσκεψη του Σταύρου Μπένου στο Αρχαίο θέατρο των Αχαρνών»

Το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών, το οποίο εάν και θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παραμένει θαμμένο λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις απαλλοτριώσεις, επισκέφτηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος. Τον κ. Μπένο συνόδευε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής και ο Αντινομάρχης Χάρης Δαμάσκος, οι οποίοι μαζί με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αθηνά Σεϊτανίδου, τον πρόεδρο της ΚΕΠΕΔΑ Θεόφιλο Αφουξενίδη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιάννη Γάκη και την έφορο Μαρία Πλάτωνος επιθεώρησαν τον χώρο που ανακαλύφθηκε το θέατρο και μίλησαν για τη σημερινή του κατάσταση.

Το Αρχαίο θέατρο των Αχαρνών ένα από πιο αξιόλογα αστικά θέατρα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη ήταν το τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Μπένου, στα αρχαία θέατρα της Ανατολικής Αττικής.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το συγκεκριμένο θέατρο αποτελεί μια πρόκληση για την πόλη και τους κατοίκους της. « Όποιος το αντικρίζει για πρώτη φορά τον φοβίζει, βλέποντας τις πολυκατοικίες και τον δρόμο αλλά αυτά με πίστη και αφοσίωση, μπορούν να αλλάξουν όπως έγινε στην Λάρισα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπένος ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που εμποδίζουν την ανάδειξή του και υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί το θέμα προσωπικά ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης και της ανασκαφής. Παράλληλα, ζήτησε τη συνεργασία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ώστε να ωριμάσουν οι διαδικασίες και να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση από την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», πρώην υπουργός πολιτισμού αναφέρθηκε,επίσης, στην οργάνωση, στους σκοπούς και στόχους του σωματείου το οποίο, τυπικά τουλάχιστον, εμφανίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια κίνηση πολιτών, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών και των τοπικών κοινωνιών με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων όλης της χώρας.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής επισήμανε ότι τα χρήματα που δίνονται στον πολιτισμό είναι λίγα με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αρχαίου θεάτρου. «Υπάρχει στενή συνεργασία με τον Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα και πολύ σύντομα, ελπίζουμε, ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα ώστε να γίνει το θέατρο το κέντρο της πόλης των Αχαρνών και ο πυρήνας της κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θελήσετε και για οτιδήποτε άλλο αναδεικνύει την περιοχή» πρόσθεσε ο Νομάρχης.

Τη σημασία της επίσκεψης του κ. Μπένου στις Αχαρνές σημείωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνά Σεϊτανίδου. «Η παρουσία σας σηματοδοτεί για εμάς ότι μπορούμε, πλέον, να περάσουμε στην πράξη και να δούμε επιτέλους το αρχαίο θέατρο να παίρνει σάρκα και οστά. Ως δημοτική αρχή κάνουμε ότι μπορούμε για να αναδείξουμε το θέατρο που χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα του 21ου αιώνα. Προσπαθούμε μέσα από τις εκδηλώσεις και τα φυλλάδιά μας να συμβάλλουμε ώστε να γίνει συνείδηση στον κόσμο η σημασία και η αξία του αρχαίου θεάτρου και να άρουμε τυχόν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Μπένος περιηγήθηκε στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αχαρνών όπου θαύμασε τα εκθέματα και εξέφρασε την πίστη του ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων θα βρεθεί, το συντομότερο δυνατόν, λύση στο θέμα του Αρχαίου θεάτρου.

Στον απολογισμό Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής 2009 ο δήμαρχος για το αρχαίο θέατρο είπε:

Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου μπορεί να γίνει υπόθεση όλων μας, χάρη στη συνεργασία που έχουμε με τον οργανισμό Διάζωμα. Ο ηλεκτρονικός κουμπαράς που έχει δημιουργηθεί για το αρχαίο θέατρο μας βρίσκει ήδη ανταπόκριση, με πρώτη την συντοπίτισσά μας δικηγόρο, κυρία Μαρία Μίχα, την οποία και δημόσια θέλω να ευχαριστήσω. Η ανάδειξη του μνημείου μας είναι υπόθεση όλων μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ξεκολλήσει το έργο από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας των Υπουργείων.

Τι είπε ο δήμαρχος στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου:

Το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών που ανακαλύφθηκε το 2007, δεν αποτελεί  μόνο σπουδαίο τεκμήριο του ιστορικού παρελθόντος της πόλης μας αλλά προσδοκούμε με τις προσπάθειες ανάδειξη του να γίνει κέντρο μεγάλου τουριστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος για την πόλη μας.

Ας δούμε διαχρονικά με φωτογραφίας την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 3/12/2008

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 13/3/2009

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 11/10/2010 λίγες μέρες μετά τα εγκάινια του εκλογικού κέντρου του κ. Φωτιάδη.

Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Κλαριά ριγμένα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Η κατάσταση σαν τα μούτρα τους.

Κοιτάχτε τους στις φωτογραφίες. Όσοι είναι υποψήφιοι αξίζουν να σταυρωθούν. Στις εκλογές.

Αυτή την εικόνα πρέπει να αντικρύσουν μερικοί εικονιζόμενοι στη δεύτερη φωτογραφία αν ξαναπάνε στο θέατρο


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: