Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Σύστημα διακυβέρνησης

Posted by koszig στο 7 Φεβρουαρίου 2011

Είναι γεγονός ότι στις συνεδριάσεις οργάνων των δήμων υπάρχουν κανονισμοί που καθορίζουν την τη διαδικασία της λειτουργίας τους και τα μέλη που συμμετέχουν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών,   στον ιστότοπο  http://kallikratis.ypes.gr, αναφέρεται στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Σχετικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου το ανωτέρω κείμενο αναφέρει:

2.4 Το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο βουλευόμενο όργανο του Δήμου και έχει τη γενική αποφασιστική αρμοδιότητα, δηλαδή αποφασίζει για όλα τα θέματα τα οποία δεν ανατίθενται ρητά σε άλλο όργανο του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει τα κάθε είδους προγράμματα του Δήμου και ελέγχει την υλοποίησή τους.

Το δημοτικό συμβούλιο ως όργανο του δήμου  συνεδριάζει και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχει το προεδρείο που αποτελείται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Τη διαδικασία των συνεδριάσεων ρυθμίζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου καλείται υποχρεωτικά ο δήμαρχος, ο οποίος παίρνει το λόγο όταν το ζητήσει.

Σε όλα τα όργανα διακυβέρνησης, συνεδριάσεις Βουλής, συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων στο προεδρείο ευρίσκονται μόνο τα μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και ο διοικητικός υπάλληλος που έχει οριστεί να κρατάει τα πρακτικά.

Αυτό ισχύει σε όλους τους δήμους. Ο δήμαρχος δε βρίσκεται μεταξύ των μελών του προεδρείου εκτός από τις περιπτώσεις στενότητας χώρου. Αψευδής μάρτυρας οι φωτογραφίες από δημοτικά συμβούλια πολλών δήμων.

Δήμος Αθηναίων. Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος στην πάνω φωτογραφία σε κύκλο. Η θέση του είναι χωριστά από το προεδρείο.

Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος χωριστά από το  προεδρείο.

Δήμος Πειραιά. Ο δήμαρχος χωριστά από  το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου(φωτογραφία από συμβούλιο προηγούμενη δημοτικής αρχής).

Σε άλλους δήμους, όπως  στο γειτονικό δήμο Νέας Φιλαδέλφειας (φωτογραφία άπω την τοπική εφημερίδα Ορίζοντες), ο δήμαρχος είναι στο προεδρείο, σε μερικές περιπτώσεις  μακρυά από αυτό. Η δήμαρχος σε κύκλο.

Ομοίως στον γειτονικό δήμο Φυλής

Σε άλλους δήμους στο προεδρείο παρευρίσκεται και ο δήμαρχος, συνήθως δεξιά από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Δήμος Αλίμου.

Τι συμβαίνει στο δήμο Αχαρνών; Πως λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο; (κλικ εδώ), (κλικ εδώ)Πάρτε μια γεύση.

Ο δήμαρχος βοηθάει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στην καταμέτρηση των ψήφων!!

Αν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εφάρμοζε τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου 20/1/2011

όπου στο άρθρο 6, εδάφιο 8 αναφέρει:

8. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία για κάθε θέμα ξεχωριστά, κατά την οποία καλούνται οι σύμβουλοι ονομαστικά και τάσσονται υπέρ της μιας ή της άλλης διαμορφωθείσας πρότασης.

τότε δε θα χρειαζόταν βοηθούς για την καταμέτρηση των ψήφων κατά τις φανερές ψηφοφορίες.

Στα έδρανα του προεδρείου είναι ο πρόεδρος (1) και ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου (2), ο δήμαρχος (3), ο γενικός γραμματέας του δήμου (4) ο πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας Αχαρνών(5)  και ο πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας Θρακομακεδόνων (6). Από τα έδρανα του προεδρείου λείπει η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αντικανονικά παρευρίσκονται ο γενικός γραμματέας του δήμου και οι πρόεδροι των συμβουλίων των  δημοτικών κοινοτήτων Αχαρνών και Θρακομακεδόνων.
Σύμφωνα με το  άρθρο 38 παρ. 2 του Ν. 3801/09 προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα του δήμου,ειδικότερα:

δ. Μεριμνά για την επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες των θεμάτων που είναι προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, των Επιτροπών Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ή έχουν ήδη συζητηθεί σε αυτά, καθώς και να τα υποστηρίζει ενώπιον των ανωτέρω οργάνων, εφόσον κρίνεται απαραίτητο α­πό τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ή των αντίστοιχων Συμβουλίων και επιτροπών.

Και από αυτό συνάγεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του δήμου στις θέσεις του προεδρείου.

Για τους ίδιους λόγους οι πρόεδροι των συμβουλίων των  δημοτικών κοινοτήτων Αχαρνών και Θρακομακεδόνων δεν έχουν λόγο παρουσίας στις θέσεις του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό ακολουθούν όλα τα δημοτικά συμβούλια πλην Αχαρνών.

Παρακολουθείστε στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 22/2/2011.

Για αυτά που έγιναν μέχρι 31/1/2011 και αυτά που φαίνονταν ότι θα γίνουν στο μέλλον ενημέρωσα με έγγραφο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Φαίνεται ότι δε δόθηκε προσοχή στα γραφόμενα. Αποτέλεσμα να γίνεται αυτό που είπε που για πρώτη φορά εκλεγείς σύμβουλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου : “… πρέπει εδώ μέσα να καταλάβουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν είναι παιδικά χαρά…”.

Όταν διαδραματίστηκε το γεγονός που αποτυπώθηκε στο τελευταίο βίντεο, τότε κάποιος από τα διπλανά καθίσματα από τους δημοσιογράφους ακούστηκε να λέει:

Σιγά μεγάλε, κρατήσου!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: