Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Posted by koszig στο 28 Μαρτίου 2011

Σε κανονικές συνθήκες οι δήμοι πρέπει να συντάσσουν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  τους. Στη μεταβατική φάση του Καλλικράτη το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το το άρθρο 267, εδάφιο 6, πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30/9/2011.

Τι είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα;

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και καλύπτει το σύνολο των δράσεων τοπικής ανάπτυξης, καθώς και οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου για την πενταετή θητεία της δημοτικής αρχής (στην πρώτη εφαρμογή του νόμου για 3,5 έτη). Συμπεριλαμβάνει όλες τις δράσεις των δημοτικών ή κοινοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων, των δημοτικών ή κοινοτικών ανωνύμων εταιρειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των δημοτικών ή κοινοτικών ιδρυμάτων τους, εφόσον οι σχετικές αποφάσεις των οργάνων διοίκησής τους έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι προτεραιότητες της τοπικής ανάπτυξης, καθώς και η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και των επιχειρήσεών του, με παράλληλη εξειδίκευση των δράσεων της τετραετίας για την επίτευξη των στόχων αυτών. Δίνεται  ιδιαίτερο βάρος στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου  για όλους τους παράγοντες (κοινωνικούς, οικονομικούς κλπ.) που επιδρούν στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης προτάσεων για χρηματοδότηση (decision making tool) που αφορούν τόσο τα έργα που προτείνονται σε εφαρμογή της στρατηγικής που αναπτύσσεται στο παρόν σχέδιο, όσο και μελλοντικά έργα που θα προταθούν.

Πενταετές  Τεχνικό  Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα (Τ.Ε.Π.).

Σύμφωνα με το άρθρο 266 :

1. Για το μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των δήμων εκπονείται  το  Πενταετές  Τεχνικό  Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα (Τ.Ε.Π.) το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και ετήσιο Προϋπολογισμό. Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίζεται και υποβάλλεται μαζί με το Ε.Π.Δ., αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται ως παράρτημα σε αυτό.

2. Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα εξειδικεύεται κατ’ έτος και είναι συστατικό στοιχείο του ετήσιου Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του νόμου που αναφέρεται στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:

α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 86, «Προϋπολογισμός της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.  Συμμετοχή του συμβουλίου στην κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου«:

4. Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με απόφαση που λαμβάνεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την  κατάρτιση  του επιχειρησιακού  και  τεχνικού  προγράμματος του δήμου, εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.

5. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για τη λήψη των αποφάσεων της προηγούμενης παραγράφου, καλούνται οι κοινωνικοί φορείς της περιφέρειάς της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Εάν το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας δεν υποβάλλει εισήγηση εμπρόθεσμα στην εκτελεστική επιτροπή, το σχέδιο του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου καταρτίζεται χωρίς αυτήν.

Η Τοπική Κοινότητα Θρακομακεδόνων συνεδρίασε και συζήτησε το Τεχνικό Πρόγραμμα

Η Δημοτική Κοινότητα Αχαρνών δε συζήτησε το θέμα. Η Δημοτική Κοινότητα Θρακομακεδόνων υπόβαλε στην Εκτελεστική Επιτροπή, που μάλλον την έλαβε υπόψη της.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 : «Εάν το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας δεν υποβάλλει εισήγηση εμπρόθεσμα στην εκτελεστική επιτροπή, το σχέδιο του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου καταρτίζεται χωρίς αυτήν

Αντίστοιχη διάταξη για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι η γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι απαραίτητη.

Αυτά ως εισαγωγή. Παρακολουθείστε τι έγινε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 22/3/2011.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κορνηλάκης απεφάνθη ότι χωρίς έκφραση γνώμης της Επιτροπής διαβούλευσης μπορεί να συζητηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα στο δημοτικό συμβούλιο. Του χρόνου βλέπουμε!! Ο δήμαρχος είπε ότι δεν πρόλαβε να συγκροτηθεί  η Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά θα ζητηθεί η γνώμη της όταν γίνει η εξειδίκευση του Τεχνικού Προγράμματος.

Άντε και του χρόνου, αυτή είναι η άποψη της Δημοτικής Αρχής για την τήρηση της νομιμότητας.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!!

 

Ανάλυση του Τεχνικου Προγράμματος σε επόμενη ανάρτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: