Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Η Πάρνηθα θα γλυτώσει εφέτος;

Posted by koszig στο 16 Ιουνίου 2011

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχε γίνει αναφορά για το  Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας(Φ.Δ.Ε.Δ.Π)  (κλικ εδώ). Ενάμιση χρόνο μετά ο Φορέας έρχεται πάλι στην επικαιρότητα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ. Με απόφασή του διορίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.

Απολογισμός δράσεων Φ.Δ.Ε.Δ.Π.2006-2009

Με την 3701/21-12-2009  απόφαση της Υπουργού Κωνσταντίνας Μπιρμπίλη διορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, μέλος του οποίου ήταν και ο Δήμαρχος Αχαρνών ως εκπρόσωπος των όμορων Δήμων Αυλώνα και της Κοινότητας Κρυονερίου.

Στο Φορέα διαχείρισης του  Εθνικού  Δρυμού είναι αντιπρόεδρος ο τέως Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης.

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους Ιδρύθηκε το 1983. Σκοπός του «Ομίλου» είναι η ανιδιοτελής και εθελοντική περιφρούρηση της ακεραιότητας των δασών, η πρόληψη των καταστροφών και η έγκαιρη ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών, για την πρόληψη καταστροφών. (κλικ εδώ)

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες του 2011 δε δόθηκε αρκετή(;) επιχορήγηση και θέσεις για οδηγούς οχημάτων με αποτέλεσμα  4 πυροσβεστικά οχήματα να είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης οδηγών και καυσίμων. Η λύση που πρότεινε  ο Φορέας ήταν τους οδηγούς να διαθέσει ο Όμιλος Φίλων του Δάσους και το πετρέλαιο κίνησης να διαθέσει ο δήμος Αχαρνών. Παρακολουθείστε τι έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. Ο Παναγιώτης Φωτιάδης, αντιπρόεδρος του φορέα, δεν ήταν παρών να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φορέας.

Για την επίλυση του προβλήματος, που εφέτος ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι μεγάλος, υπάρχουν λύσεις στα όρια του νόμου και παράνομες.

Στο άρθρο 94 του 3852/2010 προβλέπεται:

Άρθρο 94

Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων

4. Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον τομέα στ΄ («Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού»), προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

30. Η επιχορήγηση φορέων που  αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες στη χωρική αρμοδιότητα του δήμου,  καθώς και όσων συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του.

Αν η επίτροπος στο Ελεγκτικό Συνέδριο δέχεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας που διαχειρίζεται περιοχές ΖΩΝΗ II : Προστασία των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών με περιορισμένη ανθρώπινη χρήση και ΖΩΝΗ III : Ανθρώπινη χρήση με μέριμνα διατήρησης των φυσικών και πολιτιστικών αξιών, τότε πληρούνται οι όροι του εδ. 30 του άρθρου 94 και είναι επιτρεπτή η επιχορήγηση του Φορέα, ειδικά όταν το επιβάλλουν απρόβλεπτες ανάγκες, όπως η αδυναμία πυροπροστασίας της περιοχής που ανήκει στο δήμο Αχαρνών.

Υπάρχουν και οι μη νόμιμες δυνατότητες τροφοδοσίας με καύσιμα των αυτοκινήτων του Φορέα με χρέωση του καυσίμου σε άλλα αυτοκίνητα, με εφαρμογή της Υ.Α. 1450/550/1982 (Β΄ 93) , λιγότερη κίνηση από 1200 χιλιόμετρα το μήνα.

Η πρόταση για διάθεση των αυτοκινήτων στο δήμο Αχαρνών με οδηγούς του δήμου για χρήση του φορέα είναι επικίνδυνη σε περίπτωση πυρκαγιάς, γιατί οι οδηγοί πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση και να γνωρίζουν το χώρο που θα κινηθούν τα αυτοκίνητα. Αν οι οδηγοί των οχημάτων είναι από ιδιώτες. του Ομίλου Φίλων του Δάσους θα προκύψουν προβλήματα σε περίπτωση ατυχήματος με την κάλυψη αυτών των οδηγών.

Επομένως καλύτερη λύση είναι η πρώτη, η νόμιμη. Προφανώς στην αιτιολογία χορήγησης δε θα πρέπει να αναφέρεται το διάστημα από το Μάιο που πέρασε έως την ημερομηνία της αποφασης, γιατί δεν εγκρίνεται επιχορήγηση για γεγονότα που προηγήθηκαν της απόφασης.

Πρέπει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να επανέλθει η πρόταση και να λάβει την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, δηλ. 28 θετικές ψήφους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: