Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Βρε τι είναι ετούτο;

Posted by koszig στο 26 Νοεμβρίου 2014

 Οι μεν.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΑΚΗ…

Ικανοποιημένους στα περισσότερα σημεία φέρεται να άφησε,  σύμφωνα με πληροφορίες,  ο Γιώργος Σταθάκης
την πλειονότητα των επενδυτών – ακροατών του, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης την οποία οργάνωσε κυρίως η BoA Merrill Lynch, το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο.  Προσκεκλημένοι ήταν ομάδα επενδυτών που έχουν ήδη έκθεση στην Ελλάδα ή άλλοι που ενδιαφέρονται να προβούν σε τοποθετήσεις.  Παρά το ότι έχει προσπαθήσει να κρατήσει “χαμηλά” το γεγονός,  αποφάσισε  να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες, την  Τετάρτη στις 2,30 ώρα Λονδίνου για να ενημερώσει για το περιεχόμενο των συνομιλιών του και προφανώς gia το οικονομικό πρόγραμμα  που παρουσίασε.

“Η εκδήλωση  πήγε πολύ καλά και νομίζω ότι η ανταλλαγή απόψεων ήταν πολύ κατατοπιστική και για τις δύο πλευρές”, αναφέρει ένας από τους ανθρώπους που ήταν στην οργάνωση του συνεδρίου. “Μπορεί να μη συμφώνησαν όλοι, με όλα, ωστόσο τώρα έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ”, προσθέτει η ίδια πηγή.

Σχετικά με την Ελλάδα, στα πηγαδάκια όλοι σχεδόν ανέφεραν ότι το επόμενο έτος θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα μας και είναι πιθανή μία αστάθεια στην αγορά. Η αστάθεια θα πηγάζει “γιατί υπάρχει μία σύνθεση από αβεβαιότητες: η 6η αξιολόγηση του προγράμματος, αυτό που θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα,η λύση για το χρέος, η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και το κλίμα διεθνώς που θα επηρεάσει την ελληνική αγορά”, τονίζει επικεφαλής αναλύσεων μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, μεταφέροντας τις συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών και αναλυτών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Λονδίνο και πραγματοποιεί επαφές με παράγοντες του City, με στόχο να “γνωριστούν καλύτερα”. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γιώργος Σταθάκης πραγματοποιεί επαφές με επενδυτές και πελάτες της Merill Lynch, καθώς οι ζυμώσεις έχουν παρελθόν και μετρούν κάποιους μήνες. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του Λονδίνου, τα οποία έχουν  επαφές μαζί του.

“Οι αγορές ενδιαφέρονται εδώ και καιρό να γνωρίσουν ποια είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας και ποιες οι θέσεις της. Ο κ. Σταθάκης είχε την ευγενή καλοσύνη να ανταποκριθεί θετικά σε προσκλήσεις αρκετές φορές στο παρελθόν. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες και για τις δύο πλευρές”, υπογραμμίζει τραπεζικό στέλεχος.
“Τέτοιες επαφές βοηθούν τους επενδυτές και τους πελάτες μας να ενημερωθούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρει το ίδιο στέλεχος  και επιβεβαιώνει το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θέλουν να έχουν επίγνωση του οικονομικού προγράμματος. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός -όπως πληροφορούμαστε – ότι η επιθυμία για στενότερη γνωριμία με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν σχετίζεται αναγκαστικά με την πιθανότητα προώρων εκλογών.

Σημειώνεται ότι φέρεται να συμμετείχαν επενδυτές πέρα από τις Nomura, BoA Merrill Lynch και οι Deutsche Bank Bank, Goldman Sachs, York Capital, Wellington Capital Management, Pimco και Capital Group.

Συνεχίζονται οι επαφές – Με τραπεζίτες ο Μηλιός

Πάντως, οι επαφές δεν τελειώνουν σε αυτή την εκδήλωση, θα συνεχιστούν, όπως και του κ. Γιάννη Μηλιού. Ο κ. Μηλιός έχει αναλάβει, όπως φαίνεται, τους Έλληνες τραπεζίτες και τις επαφές βάσει της ακαδημαϊκής του ιδιότητας. Τη Δευτέρα, είχε συνάντηση με τον καθηγητή Οικονομικών του LSE, Κέβιν Φέντερστοουν, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μεταφέρθηκε το ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για τις θέσεις, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φέρεται να τον προσκάλεσε σε συνέδριο που θα πραγματοποιήσει το LSE πιθανότατα την άνοιξη, με θέμα της Ελλάδα και την ευρωζώνη. Παράλληλα, συμμετείχε σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών του Λονδίνου, με τη συμμετοχή πολλών μάνταζερς.

Πηγή: http://fimotro.blogspot.gr/
_____________________________________________________________

Και οι δε!!

Αρνητικό κλίμα συνάντησαν στο Λονδίνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασαν το οικονομικό πρόγραμμα τους σε στελέχη μεγάλων επενδυτικών οίκων

Capital: «Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση με Σταθάκη – Μηλιό, θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα»

Τι αναφέρει σε εμπιστευτικό email που έστειλε σε τράπεζες και επενδυτές στην Αθήνα το μεγαλοστέλεχος  της Capital κ. Joerg Sponer, που έχει επενδύσει πάνω από  μισό δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Μόνο στη Eurobank έχει επενδύσει 300 εκατ. ευρώ

Της Χριστίνας Ρωμηού

Ιδιαίτερα αρνητικός έως “σοκαρισμένος” εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του μεγάλου επενδυτικού οίκου Capital που διαχειρίζεται πάνω από 1,3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, από την παρουσίαση των οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στο Λονδίνο, από τους κ.κ. Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό.

Στο συνοπτικό report που έστειλε μετά το πέρας της ενημέρωσης αναφέρει με γλαφυρό τρόπο πως οι παρόντες εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν ταν πάντα στην Ελλάδα! Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του κ. Sponer, το πρόγραμμα τους  είναι χειρότερο και από, εκείνο των κομουνιστών! Μοιράζεται μάλιστα με τους μετόχους και τους επενδυτές του Capital και την εκτίμηση του μετά από όσα άκουσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, πιστεύει, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!

Συγκεκριμένα στο εμπιστευτικό email (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ)  του ο κ. Sponer  αναφέρει:

“Ήμουν στη συνάντηση με τον Σταθάκη (15 επενδυτές) και σε μια χωριστή συνάντηση με τον κ. Γιάννη Μηλιό, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο (20 επενδυτές)

– Όλοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα
– Το πρόγραμμα (σ.σ. που μας παρουσίασαν) είναι χειρότερο κι από εκείνο των κομμουνιστών (τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο που το ‘χαν σκεφτεί καλά προηγουμένως) – αυτό εδώ θα φέρει το απόλυτο χάος.
– περιμένω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει ποσοστό 36,5%, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία δεδομένων των +50 εδρών, θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της Κύπρου – μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, ενώ θα σημειωθεί και απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων.
-Υπάρχουν σκέψεις ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να πετύχει να συγκεντρώσει πάνω από 174 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο – υπάρχουν δηλώσεις από πολλά μέλη του Κοινοβουλίου ότι δεν θα ακολουθήσουν τον Σαμαρά.

Εάν δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν (οι κκ Μηλιός, Σταθάκης), θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο.

– “Αισθανόμαστε πιο κοντά στο Podemos και στο γερμανικό “die Linke”, αν και εκείνοι είναι υπέρ το δέον φιλελεύθεροι”
– Θα τερματίσουμε τη λιτότητα – είπαμε στον κόσμο που βγαίνει στους δρόμους να σταματήσει να κάνει διαμαρτυρίες, γιατί θα αναλάβουμε (σσ την εξουσία) και θα τους φροντίσουμε
– 5 θεμέλιοι λίθοι του προγράμματός τους:

 • να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, στέγη, υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη
 • η αύξηση μισθών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ, επιστροφή στους 14 μισθούς και 750 ευρώ x 13 μήνες για τους συνταξιούχους. Η πρόσληψη πολλών χιλιάδων υπαλλήλων σε κυβερνητικές θέσεις (σσ Δημόσιο)
 • Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα αποτελεί κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (αστειεύονται…)) – δεν θα υπάρχουν φόροι στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων. Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά…). Αναμένουν επίσης (σσ στον ΣΥΡΙΖΑ) ότι θα έρθει κύμα ξένων επενδύσεων

– Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

 • Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια ( 70 δισ. ευρώ) και θα απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα).
 • Ανέφερα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο έκανε και τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι 2 τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις.
 • Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080 (χα χαχ χα – φοβερό αστείο)
 • Περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες κατά 5 δισ.
 • Κανένας στις Βρυξέλλες δεν θα έχει κέρδος αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί έχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ο Τσίπρας έκανε λάθος που συμφώνησε με τη Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ

– Μορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος, με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% εξ αυτού όταν το το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ το μήνα.

 •  Η δημιουργία γραφείων πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβεί μεταξύ των τραπεζών και των δανειζομένων – και θα αποφασίζει ποιος θα πληρώνει, τι θα πληρώνει και τι θα “κουρεύεται”
 •  Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων.
 •  Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι – αυτό θα αντιστραφεί
 •  Θα γίνει αλλαγή 100% στο διοικητικό σχήμα των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών – πλην της Eurobank που η πλειοψηφία του κράτους στο μετοχικό σχήμα δεν υφίσταται πλέον.
 •  Θα υπάρξει εντολή ώστε η δικαστική εξουσία να γίνει πιο παραγωγική”

Και καταλήγει ο κ. Sponer:
“Δεν θα μπορούσα να τα επινοήσω όλα αυτά, ακόμα κι αν το ‘θελα”

Ποιος είναι ο  Joerg Sponer

Ο Joerg Sponer είχε επισκεφθεί την Ελλάδα την περυσινή χρονιά και συνάντηθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Capital Group Companies, του παγκόσμιο αμερικανικού κολοσσού που διαχειρίζεται ένα θηριώδες χαρτοφυλάκιο άνω του 1,3 τρισ. δολαρίων.

Η Capital Group Companies έχει εμπειρία άνω των 50 ετών στις επενδύσεις και υπηρεσίες σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Επίσης, το αμερικανικό fund έχει κατά περιόδους παρουσία σε πολλές μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου εκτός τραπεζών και παρακολουθεί τίτλους, όπως Tέρνα Eνεργειακή, EXAE, EYAΘ κ.λπ.

Ο κ. Joerg Sponer εδρεύει στη Βρετανία και το 2011 μπήκε στη λίστα με τα «TopGun Επενδυτικά Μυαλά» για την Ευρώπη, όπως αναδείχθηκαν από αναλυτές για λογαριασμό της Brendan Wood International.

Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση

 

Οι μεν και οι δε. Βγάλτε συμπέρασμα!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: