Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Ζητείται Εγγυητής

Posted by koszig στο 3 Δεκεμβρίου 2014

Αυτή είναι σε περίληψη η ζωή του Νίκου Ρωμανού  μεταξύ των ετών 2008 και 2014, (κλικ εδώ)
Κάθε άνθρωπος ανάλογα με τις αντιλήψεις του, θρησκευτικές, κοινωνικές ή πολιτικές πορεύεται στη ζωή του. Υπάρχουν κάποια γεγονότα όμως που επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο δράσης. Ένα τέτοιο γεγονός ίσως καθόρισε τη μετέπειτα ζωή του νεαρού Νίκου Ρωμανού.
Σε νεαρή ηλικία αποφάσισε να γίνει ληστής τραπεζών, για ιδεολογικούς ίσως λόγους. Ένοπλη Ληστεία. Από νεαρά παιδιά, ανεκπαίδευτα στα όπλα, που προφανώς δεν είχαν την παιδεία αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Για την εξασφάλιση της διαφυγής τους πήραν και όμηρο, που στη διάρκεια της καταδίωξης τον άφησαν. Τελικά οι ληστές συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Ο λαός, κυρίως ο «αναρχοαριστερός» είδε με κατανόηση αυτή την πράξη, ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας των δραστών. Κανένας από αυτή τη μερίδα του λαού δεν σκέφτηκε τους υπαλλήλους της τράπεζας, τον όμηρο, τους αστυνομικούς που ήρθαν αντιμέτωποι με οπλισμένους νεαρούς με απροσδιόριστη αντίδραση στην εμπλοκή. Κανένας δε ρώτησε τι ψυχολογικά τραύματα δημιουργήθηκαν σε αυτούς. Θυμόμαστε όμως τα ψυχολογικά τραύματα που δημιουργήθηκαν στο Νίκο Ρωμανό με το χαμό του φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του τα γεγονότα και καταδίκασε το Νίκο Ρωμανό για τις πράξεις του. Η ποινή του 15 χρόνια και 11 μήνες κάθειρξη.
Από τη φυλακή με κείμενα προβάλει το αναρχικό του προφίλ και παίρνει θέση για «επαναστατικές» πράξεις.
Το έτος 2014 συμμετέχει σε πανελλαδικές εξετάσεις και εισάγεται σε ΤΕΙ.

Η κοινωνία οφείλει και αυτούς που παρανομούν να σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση, να λαμβάνει μέτρα και για την ένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση τους.
Με αυτή τη λογική δίνονται ολιγοήμερες άδειες σε φυλακισμένους και εκπαιδευτικές άδειες. Μιας τέτοιας άδειας ζήτησε να κάνει χρήση και ο Νίκος Ρωμανός. Η συγκυρία όμως δεν τον ευνόησε. Ο Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε ολιγοήμερη άδεια από τη φυλακή και δεν επέστρεψε.  Σε λίγο άρχισε η επαναστατική δράση, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ).

Ο Ρωμανός, στην άρνηση να του δώσουν άδεια να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ άρχισε απεργία πείνας.

Κάθε πολίτης επιλέγει τον τρόπο που θα αντιδράσει σε κάποιες καταστάσεις, άλλοι απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν  πέφτοντας από κάποιοι ταράτσα, άλλοι περιλούζονται με βενζίνη απειλώντας ότι θα καούν, άλλοι κάνουν απεργία πείνας απειλώντας ότι θα πεθάνουν.

Κάθε ενήλικας πολίτης έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται τη ζωή του, εκτός αν  είναι σε κατάσταση υγείας που χρειάζεται μέριμνα της  πολιτείας.Ένα κείμενο του Νίκου Ρωμανού από τη φυλακή το 2013 δείχνει τον τρόπο που σκέπτεται:
Κείμενο Νίκου Ρωμανού

Οι ομοϊδεάτες του Νίκου Ρωμανού συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση χτες. Έκαψαν τα Εξάρχεια, (κλικ εδώ)

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Δεν πρέπει να χαθεί καμία ζωή…

 
…η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη» Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλά για τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση του  Ν. Ρωμανού.
Υποκριτική και ευθυνόφοβη χαρακτήρισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου τη στάση της κυβέρνηση και του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος επικαλέστηκε αναρμοδιότητα στην υπόθεση του Ν. Ρωμανού.
Τόνισε πως «ο κ. Αθανασίου είναι ο αρμόδιος και ο υπεύθυνος για την πολιτική της μηδενικής ανοχής που εφαρμόζεται στις φυλακές της χώρας».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ακόμα και αν η Δικαιοσύνη δεν δώσει λύση στο πρόβλημα» ενώ πρόσθεσε πως «δεν επιτρέπεται να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, δεν δικαιούται κανείς να εθελοτυφλεί και να κωλυσιεργεί. Ο Ν. Ρωμανός είναι στην 23η ημέρα απεργίας πείνας»…
stokokkino.gr

Αυτή περίπου είναι η κατάσταση. Όταν ένας κάνει απεργία πείνας είναι μια πολιτική πράξη, δεν είναι το έναυσμα εκδηλώσεων συμπαράστασης. Είναι μια στάση ζωής, μια ζαριά, για την εξουσία που πρέπει να πάρει μια απόφαση. Αν κερδίσει ο απεργός νίκησε την εξουσία, αν χάσει τότε, είτε σταματάει την απεργία, είτε χάνει τη ζωή του. Τότε έτσι και αλλιώς  βγαίνει νικητής. Αυτό όμως θέλει άντρες, όχι επαναστάτες της δεκάρας.

Όμως σε παρόμοιες περιπτώσεις παρεμβαίνει η κοινωνία. Παρεμβαίνουν και οι πολιτικοί.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν πάρεις ένα δάνειο και δεν έχεις ακίνητο μπαίνει κάποιος εγγυητής. Αυτός που πήρε το δάνειο είτε το πληρώνει, είτε το φορτώνει στον εγγυητή. Ο εγγυητής φροντίζει τον δανειζόμενο να μην πάθει τίποτα γιατί τελικά αυτός θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή του.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε και στην περίπτωση του απεργού πείνας και των υποστηριχτών του «δίκαιου αιτήματός του» να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ. Η Πολιτεία όμως είναι «παθούσα» από αντίστοιχες περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα δεχόταν να μπει εγγυητής, ότι ο Νίκος Ρωμανός θα γυρίζει μετά την άδεια στη φυλακή και θα έχει καθορισμένη συμπεριφορά στο ΤΕΙ, και αν δεν τηρηθούν αυτά να οδηγηθεί στη φυλακή για το υπόλοιπο της ποινής του Νίκου Ρωμανού;
Υπάρχει κάποιος άλλος πολιτικός ή  των ιδίων απόψεων του Ρωμανού που θέλει να μπει εγγυητής; Τότε θα σημαίνει πραγματική αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο  να σπουδάσει.

Τελειώνοντας ας δούμε ένα απόσπασμα από το γράμμα που έγραψε το 2013 από τη φυλακή.

«Αν ήμουν άνεμος θα γινόμουν καταιγίδα, αν ήμουν φωτιά θα έκαιγα τον κόσμο, αν ήμουν νερό θα γινόμουν ορμητικός χείμαρρος για να τον πνίξω, αν ήμουν θεός θα τον έστελνα στην κόλαση, αν ήμουν Χριστός θα αποκεφάλιζα όλους τους χριστιανούς, αν ήμουν συναίσθημα θα πλημμύριζα τους ανθρώπους με οργή, αν ήμουν όπλο θα εκπυρσοκροτούσα εναντίον των εχθρών μου, αν ήμουν όνειρο θα γινόμουν εφιάλτης, αν ήμουν ελπίδα να έκαιγα μέσα στις ψυχές των εξεγερμένων σαν πύρινο οδόφραγμα.»

<Με αυτά τα μυαλά άντε οι δικαστές να δώσουν άδεια.
_________________
Το κείμενο αυτό το έγραψε ένας λίγο μεγαλύτερος στην ηλικία τότε από το Νίκο Ρωμανό. Μετά από ενάμιση μήνα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ έκανε απεργία πείνας 21 μέρες το 1968, σε ένα κελί 2X2, όχι σε Νοσοκομείο.

esad    Ρωμανός
1968  Κελί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ   –   2014 Κελί στον Αυλώνα. Στην πόρτα ο Ρωμανός

———————-
Τελικά ο γνωστός Θεοφιλογιανάκος είπε: «πάρτε τον από εδώ μην πεθάνει και βρομίσει το κελί». Το υποτιθέμενο αίτημα ήταν το τέλος των βασανιστηρίων και η μεταφορά στη θαλπωρή της φυλακής!!
Τότε δεν υπήρχε συμπαράσταση από την αναρχική νεολαία. Οι επαναστάτες ήταν ανύπαρκτοι, εκτός από λίγους.  Τότε συμπαράσταση στους απεργούς πείνας δεν υπήρχε, γιατί τα μέσα ενημέρωσης σιωπούσαν και οι τέως πολιτικοί ήταν στα σπίτια τους ή σε θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Μερικές εκατοντάδες πολίτες ήταν στα ξερονήσια και άλλοι επαναστάτες στο εξωτερικό.

 

Άλλοτε και τώρα !!

2 Σχόλια to “Ζητείται Εγγυητής”

  1. Ευριπίδης Ντούλας said

    Το μόνο άσχημο με τη σημερινή νεολαία είναι ότι δεν ανήκουμε πλέον σ’ αυτήν.

    Salvador Dali, 1904-1989, Ισπανός ζωγράφος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: