Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Ορολογίες που αγνοούμε.

Posted by koszig στο 3 Δεκεμβρίου 2014

Στη συνεδρίαση του δημοτικό συμβουλίου της 14 Νοεμβρίου, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο γενικός Γραμματέας του δήμου Θανάσης Κατσιγιάννης πήρε το λόγο και μεταξύ των άλλων έκανε αναφορά στο Green Point, το Πράσινο Σημείο.

————–

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρεται:

5. Αρχιτεκτονική μελέτη ( μέχρι του σταδίου της οριστηκής μελέτης) κτηριακών εγκαταστάσεων για την κατασκευή «Πράσινου σημείου» (Green Point) , για την ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών στο Δήμο Αχαρνών, 5.500 €.

10. Κατασκευή «Πράσινου Σημείου» (Green Point), για την ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών στο Δήμο Αχαρνών, 100,00 €.

14. Μελέτες ωρίμανσης για την κατασκευή «Πράσινου Σημείου» (Green Point) για τη διαχείριση απορριμάτων στο Δήμο Αχαρνών, 15.000,00 €

21. Υδραυλική Μελέτη έργων υποδομής για την κατασκευή «Πρασίνου Σημείου» (Green Point) για την ανακύκλωση  ειδικών ρευμάτων υλικών στο Δήμο Αχαρνών, 14.200,00 €.

Τελικά τι είναι το «Πράσινο Σημείο»;

Το Πράσινο Σημείο (Green Point) είναι ένας χώρος, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να μεταφέρει διάφορα υλικά προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακuκλωση. Έπιπλα, μεταλλικά αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, σκεπάσματα ή χαλιά, ένα χαλασμένο παιχνίδι, ε ίναι ορισμένα από τα είδη που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να μοιραστούν στα διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης ή να επιδιορθωθούν και να προσφερθούν για ανταλλαγή ή χαριστικά, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες και μειώνοντας το σύνολο του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή.
Η δημιουργία Πράσινων Σημείων στα αστικά κέντρα της χώρας προβλέπεται στην πρόσφατη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
(http:/ /www.ypeka.gr/Defau lt.aspx?tabid=238&, Ιούνιος 2013).

Βάσει των γενικών κατευθύνσεων του ΕΣΔΑ, τα Πράσινα Σημεία μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος, με ή χωρίς ιδιαίτερες υποδομές, πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τα ΣΕΔ (Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης) του Ν.2939/2001 για τις ειδικές κατηγορίες αποβλήτων, και με λοιπούς υπεύθυνους φορείς διαχείρισης (Δήμος, ΦοΔΣΑ, τοπικές επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων, κ.λπ.) .
Η λειτουργία των Πράσινων Σημείων αποτελεί μια πρακτική, ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Προς το παρόν (Σεπτέμβριος, 2014) κανένα Πράσινο Σημείο δεν
έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, αν και αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των Δήμων για την ανάληψη πρωτοβουλίας.
2. Ο όρος 3R- (Reduce)Μείωση, (Reuse)Επαναχρησιμοποίηση, (Recycle)Ανακύκλωση.
Η διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα βασίζεται στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων όπως αυτή απεικονίζεται στην παρακάτω πυραμίδα.
Όσο υψηλότερα βρίσκεται μια επιλογή για τη διαχείριση των αποβλήτων τόσο περισσότερο  επιθυμητή είναι . Η πυραμίδα διαχείρισης αποβλήτων αποτυπώνεται στην Θεματική Στρατηγική της Ε.Ε. για την Πρόληψη και την Ανακύκλωση των Αποβλήτων που έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία με το νόμο 4042/2012 .

Ανακύκλωση

Η βασική λογική της στρατηγικής είναι ότι τα Απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος, αλλά ένα πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη.

Αυτός  είναι ο λόγος που η απόρριψή τους σε χώρος υγειονομικής ταφής πρέπει να είναι η τελευταία  διαθέσιμη επιλογή. Από την άλλη, κάθε επεξεργασία των αποβλήτων όσο περιβαλλοντικά φιλική και αν είναι καταναλώνει ενέργεια και πόρους, καταλήγοντας στο ότι η μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης δίνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Για να δημιουργηθεί ένα «Πράσινο Σημείο» χρειάζεται Αρχιτεκτονική μελέτη των κτηρίων, καθορισμός , οριοθέτηση , οργάνωση των χώρων.

Και φυσικά χρειάζεται επένδυση που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ίδια κονδύλια του Δήμου, παρά μόνο με επιδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται μελέτες. Αυτός οι μελέτες είναι γραμμένες στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αχαρνών.

 

Πριν πετάξεις κάτι σκέψου πριν!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: