Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Η Οικονομική Κατάσταση του Δήμου Αχαρνών

Posted by koszig στο 30 Δεκεμβρίου 2014

DT1Dt2

Στο δημοτικό συμβούλιο της  20/11/2014 έγινε η παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του δήμου από τον  Δρ. Γεώργιο Γαλανό, Οικονομολόγο, Λέκτορα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Παρακολουθείστε την «παράσταση».

————

————–

————–

————-

—————

Η παρουσίαση του κ. Γαλανού άρχισε με αναφορά σε μια πλασματική εγγραφή στον προϋπολογισμό, με εγγραφή στον κωδικό 0619.007 ως έσοδο το ποσό των 4.922.377,20 €.

Το ποσό αυτό παρακρατείται από το ΤΠΔ για οφειλές του Δήμου Αχαρνών  σε Ασφαλιστικά Ταμεία. Η Οικονομική Υπηρεσία δε το γνώριζε αυτό το γεγονός.

Γνωρίζει η Οικονομική Υπηρεσία πόσα είναι τα χρέη του Δήμου και των Νομικών προσώπων στα ασφαλιστικά ταμεία;

Ας δούμε όμως πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται, φυσικά με ευθύνη της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Σύνδεσμο Πάρνηθας.

Η εισφορά του δήμου Αχαρνών υπέρ του ΣΥΝ-ΠΑ καθορίζεται:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 399/94 που έχει δημοσιευθεί η σύσταση του ΣΥΝ ΠΑ στην παράγραφο 3α αναφέρεται ότι η ετήσια εισφορά των μελών του ορίζεται σε 0,5% επί των τακτικών εσόδων τους , του προηγούμενου έτους .
Στην παρ. 2 άρθρου 249 του Ν. 3463/2006 αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών της παρ. 1 από τα μέλη του Συνδέσμου , έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους , αυτές παρακρατούνται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΝ ΠΑ και αποδίδονται απευθείας σε αυτόν.

Στην παρουσίαση του κ. Γαλανού  υπήρξε πίνακας με τα έσοδα του δήμου, τακτικά και έκτακτα, τα έτη 2011-2013 που υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία εισπραχθέντων εσόδων και το έτος 2014 που δεν υπάρχουν τελικά στοιχεία για  εισπραχθέντα έσοδα.

Έσοδα

Για το έτος 2013 τα τακτικά έσοδα είναι 39.007.454,62 €.  Το  0,5% που είναι η εισφορά στο ΣΥΝ-ΠΑ είναι  195.037,27 €.

Ο ΣΥΝ-ΠΑ με απόφασή του

6ΩΚΥΟΕ04-8ΔΙ Εισφορά σε ΣΥΝ-ΠΑ

αναφέρεται σε τακτικά έσοδα του δήμου Αχαρνών 40.320.949,05 €  και εισφορά  στο ποσό  των 201.604,75 €.  Δηλαδή ο ΣΥΝ-ΠΑ  πρέπει να εισέπραξε στην «πηγή», δηλ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, περισσότερα από την εισφορά  6.567,48 €.

Αυτά είναι ανεπίσημα στοιχεία, γιατί δεν υπάρχει ισολογισμός του έτους 2013 για το δήμο Αχαρνών. Αυτό ήταν ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής Αρχής υπό τον κ. Ντούρο, πράγμα που επισήμανε στην παρουσίαση της Οικονομικής Κατάστασης του Δήμου ο αντιδήμαρχος κ. Χίος. Αν και γνώριζε το πρόβλημα όμως δεν εισηγήθηκε στην νέα δημοτική Αρχή να κινήσει τις διαδικασίες για ορισμό Ορκωτών Λογιστών για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου για το έτος 2013!! Για το έτος 2014 τι γίνεται;

Τα σχετικά με τον προϋπολογισμό του έτους 2014, τις αναμορφώσεις και τον προϋπολογισμό του έτους 2015 σε επόμενη ανάρτηση.

Η  συγκεκριμένη παρουσίαση στηρίχτηκε σε στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, που δεν είχαν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, γιατί δεν έχουν υποβληθεί τρίμηνα απολογιστικά στοιχεία για το τρίτο και τέταρτο εξάμηνο του έτους 2013 και για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους 2014.

Επίσης δεν υπάρχουν  ισολογισμοί – απολογισμοί για τα έτη 2012, 2013.  Δεν υπάρχουν ακόμα εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων, ΔΕΤΕΔΑ, ΚΕΔΑ, ΚΕΠΕΔΑ, ΚΥΠΕΚΟ και ΚΕΚΔΑ.

Χωρίς αυτά τα «αντικειμενικά» στοιχεία πόσο ακριβή είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρουσίαση που προαναφέρθηκε;

Αναμφισβήτητο όμως συμπέρασμα είναι ότι ο δήμος Αχαρνών από οικονομική άποψη είναι στο χείλος του γκρεμού. Δυό τρόποι είναι να μην πέσει μέσα, να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα.

Περαιτέρω μείωση των δαπανών δε φαίνεται να είναι εφικτή, εκτός από των περιορισμό της άσκοπης σπατάλης. Αύξηση των εσόδων που προέρχονται από κρατική επιχορήγηση, με τις υπάρχουσες συνθήκες, φαίνεται ότι είναι αδύνατη. Επομένως μόνη πηγή αύξησης των εσόδων είναι τα τέλη και δικαιώματα που μπορεί να εισπράξει ο δήμος και, αν υπάρχουν περιθώρια, να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.

Όλα αυτά δε μπορούν να υπάρξουν, γιατί υπάρχει έλλειψη στόχων, προγραμματισμού και προσώπων, όπως θα φανεί σε επόμενες αναρτήσεις.

 

Βάλτε φρένο στις δαπάνες πριν είναι αργά !!

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: