Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Έντοκα γραμμάτια – Που πάμε;

Posted by koszig στο 13 Ιανουαρίου 2015

»TO YΠΟΙΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»…

 Δίχως να απαντά επί της ουσίας στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών,…

που εντοπίζει δύο περιορισμούς στην έκδοση εντόκων γραμματίων τον προσεχή Μάρτιο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εγκαλεί το υπουργείο για «πολιτική απρέπεια».

Σχολιάζοντας ότι «το υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές», ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται «ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές, και από ποιον, για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση; Θα εκδοθεί και ανακοίνωση που απαντά και σχολιάζει τις δηλώσεις προέδρων άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι, γιατί το υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του γραφείου του κ. Σαμαρά».

Στην κριτική που ασκεί η Κουμουνδούρου, απαντώντας στις παρατηρήσεις του ΥΠΟΙΚ, δεν εξηγεί πώς θα πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν το Μάριο, αλλά προτιμά να αναφέρει ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση «είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης, μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας».

Μάλιστα, επικρίνει το υπουργείο γιατί επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

«Μόλις χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση, στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε πρωινή ανακοίνωσή, υπενθύμιζε στον ΣΥΡΙΖΑ τους δύο περιορισμούς σχετικά με την έκδοση εντόκων γραμματίων, με αφορμή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα Real news, στην οποία αναφέρει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο.

http://fimotro.blogspot.gr/2015/01/to-y.html

ΥΠΟΙΚ σε Τσίπρα: «Δεν μπορείτε να πληρώσετε τα ομόλογα τον Μάρτιο»

Δύο περιορισμοί στην έκδοση εντόκων γραμματίων το Μάρτιο: 1. Εχει ήδη καλυφθεί το πλαφόν για φέτος και 2. Θα πρέπει να βρεθούν και ενδιαφερόμενοι…

Η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρωθούν κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε μέσω ανακοίνωσης να διευκρινίσει γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.

Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του τόνισε ότι ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη, σκοπεύει να τα πληρώσει κανονικά μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για δύο λόγους: Πρώτον ότι το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του είχε τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο. Και δεύτερον ότι θα πρέπει να βρεθούν ενδιαφερόμενοι για να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια.

Τι αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Ως γνωστόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου γίνονται ιδιαίτερα επιτακτικές το Μάρτιο. Και πράγματι, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε τότε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια εργαλεία δανεισμού με το παρελθόν, συγκεκριμένα την έκδοση εντόκων γραμματίων. Υπάρχουν, όμως δύο σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση των εντόκων γραμματίων, που αν δεν τους υπερβεί η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη χρημάτων και ανήμπορη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, όπως πληρωμές στους προμηθευτές, κλπ. Η έκδοση εντόκων γραμματίων δεν θα είναι απλή διαδικασία ρουτίνας.

Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως €15 δις. Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια, η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των €15 δις. Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής – ιδιαίτερα του εξωτερικού – δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες.

Επομένως, θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια. Αυτός είναι ο δεύτερος σημαντικός περιορισμός στον δανεισμό του Δημοσίου, με δεδομένη την επίσημη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διακόψει τη ρευστότητα, που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα, αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας.

Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό. Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία».

 

Τι τρέχει;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: