Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Αμυγδαλέζα – Βρωμάει μπαρούτι!!

Posted by koszig στο 19 Φεβρουαρίου 2015

Για την Αμυγδαλέζα και ειδικά για το χώρο της Αστυνομίας  που υπάρχει το κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών έχουν γίνει και έχουν γραφεί πολλά,  (κλικ εδώ),  (κλικ εδώ),  (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ) , (κλικ εδώ), (κλικ εδώ).

Στις 14 Φεβρουαρίου συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο μετά την αυτοκτονία κρατουμένου στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα και την αναταραχή που δημιουργήθηκε.

——————-

—————–

—————————–

Το δημοτικό συμβούλιο μετά τη συζήτηση που έγινε αποφάσισε:

2083 Απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την Αμυγδαλέζα

Αυτά έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η υπεύθυνη Πολιτεία μίλησε.

»ΣΕ 100 ΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ»…

Πανούσης 1

Τα κέντρα κράτησης μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αυτοκτονία…
ενός αλλοδαπού στην Αμυγδαλέζα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίωρης συνεργασίας που είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων Αττικής για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θέλουμε να την επιταχύνουμε».

Τόνισε, δε, ότι η Αμυγδαλέζα, «σε σύγκριση με άλλους παρόμοιους χώρους, δεν μπορεί να αλλάξει μορφή»

Για τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα σημείωσε ότι «μια επιτροπή, που συστήνεται, θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων για έναν προς έναν. Θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι άρρωστοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με σημαντικό χρόνο κράτησης ακόμα και 18 μήνες, ποιοι δικαιούνται άσυλο, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν και άλλες κατηγορίες και αναμένεται τις προσεχείς πέντε-δέκα ημέρες να παραδώσει τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά».

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε, «θα εφαρμόσουμε τη λεγόμενη «εποπτευόμενη ελευθερία»». Πρόσθεσε, δε, ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν την εικόνα ότι όλοι αυτοί θα φύγουν αύριο, αλλά η διαδικασία της αποχώρησης από την Αμυγδαλέζα θα γίνει σταδιακά.

Αυτοί οι άνθρωποι που, όπως είπε, μπήκαν παράνομα στη χώρα, χρήζουν βοήθειας, θα γνωρίζουν οι Αρχές πού βρίσκονται και λανθασμένα έχει δοθεί η εντύπωση ότι όλοι αυτοί ξαφνικά θα βρεθούν ανεξέλεγκτοι στην Ομόνοια.

Μερικές μέρες αργότερα !!

»ΔΕ Θ’ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΔΙΧΩΣ ΣΧΕΔΙΟ»…

Πανούσης 2

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει δραστικά το καθεστώς κράτησης …
των μεταναστών που είναι προς απέλαση επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA εξήγησε πως το υπουργείο θα εξετάσει όλους τους φακέλους όσων βρίσκονται σήμερα στην Αμυγδαλέζα και θα προχωρήσει στην κατηγοριοποιησή τους. 

Επισήμανε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες και ότι αναζητούνται πραγματικοί χώροι ανοιχτής φιλοξενίας, στους οποίους οι αλλοδαποί θα μένουν με την υποχρέωση να παρουσιάζονται στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών διαμονής τους μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση της διοίκησης για το μέλλον τους.

Εν τω μεταξύ οι δημότες που γειτονεύουν  με το κέντρο κράτησης δείχνουν την ανθρωπιά τους.

Κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό συμβάν στην ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ, επιτρέψτε μου να σας εκθέσω τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που μου προξένησε η εκεί πρόσφατη επίσκεψή μου.
<Λίγο πριν τις γιορτές, πληροφορούμενη ότι στην ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ φιλοξενούνται τα ασυνόδευτα παιδιά από το ναυάγιο με τους λαθρομετανάστες ανοιχτά της Κρήτης, πήρα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω με τον Διοικητή του κέντρου κ. Ρήγα προκειμένου ενόψει εορτών να τους προσφέρουμε κάποια δώρα.( Από τον πρόσφυγα μακαρίτη πατέρα μου, έχω ακούσει φοβερές ιστορίες για το τι σημαίνει ο ξεριζωμός από τον τόπο σου και μάλιστα στην παιδική ηλικία και η τραγωδία των μοναχικών παιδιών με συγκλόνισε). Ο ευγενέστατος και προθυμότατος αξιωματικός με πληροφόρησε ότι πρόκειται για 25 εφήβους που είχαν ανάγκη κυρίως από ρουχισμό, κάρτες τηλεφώνου και κάποια επιτραπέζια παιχνίδια για να απασχολούνται.

Μαζί με συμπολίτισσες και έναν τοπικό φορέα των Θρακομακεδόνων που ευαισθητοποιήθηκαν, συγκεντρώσαμε ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής, γλυκίσματα , παιχνίδια κλπ και πριν από 15 περίπου ημέρες επισκεφθήκαμε το κέντρο για να τα δώσουμε στα παιδιά ύστερα από συνεννόηση με τον υπεύθυνο αξιωματικό κ. Τριάντη ο οποίος μας διευκόλυνε τα μέγιστα . Το ίδιο και οι εκεί αστυνομικοί, νέα παιδιά όλα καλοπροαίρετα και πρόθυμα (πλην ενός…) που έσπευσαν να βοηθήσουν δεδομένου ότι όπως μας είπαν, οι φιλοξενούμενοι έφηβοι είχαν ήδη γίνει 55 και τα δώρα που είχαμε δεν έφταναν για όλους. Οι αστυνομικοί ανέλαβαν τη διαλογή του ρουχισμού και το να μοιράσουν τα είδη υγιεινής ανά δυο στα σπιτάκια .

Τελικά προσφέραμε τα καλούδια όσο δικαιότερα γινόταν στα δυστυχισμένα αυτά πλάσματα που τα φυγάδευσαν οι γονείς τους από τις σπαρασσόμενες πατρίδες τους για να βρουν καταφύγιο σ’ έναν , αν μη τι άλλο, πιο ασφαλή τόπο κι αντ’ αυτού βιώνουν τον εγκλεισμό σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης . Γιατί ναι, έχει δίκιο ο νέος αρμόδιος υπουργός, ο ευαίσθητος και ανθρωπιστής καθηγητής κ. Πανούσης, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι η ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ, ένα τεράστιο κλουβί με πανύψηλα πλέγματα μέσα σ’ έναν ξερό , άνυδρο , καταθλιπτικό χώρο που συντρίβει τις ψυχές κρατουμένων και φυλάκων όποια ηλικία κι άν έχουν , πόσο μάλλον εφήβων.

Εφήβων προσφύγων, μόνων κι εγκαταλελειμένων σε μια ξένη, αλλόθρησκη χώρα της οποίας αγνοούν τη γλώσσα με εμφανή το φόβο και την ανασφάλεια στα χλωμά πρόσωπά τους που όμως στάθηκαν στην ουρά με πειθαρχία και αξιοπρέπεια να πάρουν τα πενιχρά δωράκια μας για τα οποία ευγενικά μας ευχαριστούσαν με τα λιγοστά αγγλικά τους. Ο δε «αρχηγός » τους , ένα νεαρό παιδί κι αυτός, επέβλεπε να πάρουν όλοι απ’ όλα επαναλαμβάνοντας μονότονα την έκκληση «Please madam, next time bring us shampoo»!! Όπως δε μας είπαν οι αστυνομικοί, χρειάζονται εκτός από ρούχα, εσώρουχα και παπούτσια, φάρμακα π.χ. ντεπόν και είδη πρώτων βοηθειών! Ρωτήσαμε τους αστυνομικούς αν έχει υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από άλλους φορείς και μας απάντησαν αρνητικά. Και λυπάμαι να παρατηρήσω ότι δεν έχω αντιληφθεί να έχει υπάρξει κάποια έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης προς αυτούς τους ανθρώπους ούτε από το χώρο του πολιτικού φορέα που ο κ . υπουργός εκπροσωπεί . Αν κάνω λάθος, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, θα χαρώ να με διορθώσουν. Φύγαμε με σφιγμένη την καρδιά υποσχόμενες να επαναλάβουμε την επίσκεψη κομίζοντας τα είδη ανάγκης που μας υπέδειξαν οι αστυνομικοί.

Δεν γνωρίζω αν και πότε θα κλείσει αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης ούτε και που θα μεταφερθούν οι ψυχές που βρίσκονται εκεί. Είθε να βρεθεί σύντομα η προσφορότερη λύση για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Εκφράζοντας όμως και τις υπόλοιπες συμπολίτισσες που συμμετείχαν σ’αυτή μας την ενέργεια, ως χριστιανή και πολίτις ενός δυτικού πολιτισμένου κράτους, κάνω έκκληση προς όλους, Δημοτική Αρχή, Εκκλησία, φορείς , ιδιώτες, όλοι μας, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Πολιτεία , να συνδράμουμε μ’ όποιον τρόπο μπορούμε αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους ανήλικους.

Ας στους δείξουμε έμπρακτα τον πολιτισμό μας, τον πολιτισμό της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και την υπεροχή της θρησκείας μας της θρησκείας της αγάπης, κέρδος θα τό ‘χουμε. Γιατί ο κίνδυνος που ελλοχεύει από συμπεριφορές αδιαφορίας και μίσους είναι πλέον προ των πυλών . Οι τζιχαντιστές περιμένουν τους απελπισμένους με ανοιχτές αγκάλες για να τους μετατρέψουν σε φονικές μηχανές.

Υ.Σ. Σας παρακαλώ να μη δημοσιεύσετε τα στοιχεία μου, όχι γιατί φοβάμαι, αλλά για να μη θεωρηθεί ότι κάνω κάποιου είδους επίδειξη φιλανθρωπίας. Γι’ αυτό εξάλλου και δεν ανέφερα τα ονόματα των κυριών και του φορέα που συμμετείχαν σ’ αυτή τη μικρή συμβολική εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους έγκλειστους ανήλικους της Αμυγδαλέζας.

Και η άποψη της δημοτικής παράταξης Νέα Δύναμη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες του Παναγιώτη Γρηγοριάδη σχετικά με τις φυλακές μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Την ίδια στιγμή που ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης εξέφραζε τις ανησυχίες του για το έγκλημα που διαπράττεται  ενάντια στην πόλη μας από το 2012, όταν εγκαταστάθηκαν στην Αμυγδαλέζα οι φυλακές των λαθρομεταναστών,  ορισμένοι χαρακτήριζαν γραφικότητες  τα λεγόμενά του.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, ήταν αναμενόμενες για εμάς, μιας και λίγες μέρες πριν είχαμε καταγγείλει για πολλοστή φορά το Μνημόνιο  Συνεργασίας  μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ.  και του Δήμου Αχαρνών,  λέγοντας πως η  ιστορική ταυτότητα των Αχαρνών, η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια των πολιτών δεν ανταλλάσσονται  με ύποπτες συμφωνίες και συναλλαγές.

Βέβαια και τότε όπως και σήμερα,  για να μπορέσουν να ξεγελάσουν τους πολίτες των Αχαρνών ότι θα υπάρχει αντισταθμιστικό όφελος και ασφάλεια στην πόλη, η οποία θα προστατευόταν υποτίθεται από το εμπόριο των ναρκωτικών και τους τοξικομανείς,  έπαιζαν και συνεχίζουν να  παίζουν  το ίδιο θέατρο με διαφορετικούς πρωταγωνιστές,  χωρίς ίχνος υπευθυνότητας για το τι μπορεί να προκύψει.

Μάλιστα  ο ίδιος ο Δήμαρχος ερωτώμενος για τα αντισταθμιστικά οφέλη παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Για άλλη μια φορά προσπαθούν να εξαπατήσουν τον Αχαρναϊκό λαό, διαδίδοντας φήμες ότι το κέντρο κράτησης θα κλείσει. Όμως, όχι μόνο δεν θα κλείσει αλλά η τροπή που παίρνει το θέμα δείχνει ότι πρόκειται να μετατραπεί σε κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο, σε Κέντρο Φιλοξενίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης σημαίνει ουσιαστικά ότι οι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εξόδου, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα  για την καθημερινή ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους αφού μιλάμε για άτομα για τα οποία η δικαιοσύνη έχει αποφασίσει την κράτησή τους.

Από την άλλη, αφού η «ιστορική» κατά τα άλλα συμφωνία με την ΕΛ.ΑΣ.  υπεγράφη, πού είναι τα πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης  και όλα όσα υπόσχεται το περιβόητο Μνημόνιο στο πλαίσιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας;

Οι δημότες των Αχαρνών δεν θα πρέπει να μένουν παθητικοί θεατές στα γεγονότα αλλά να έχουν αυστηρή και δίκαιη κρίση και να αναγνωρίζουν ποιοι έχουν την αγωνιστικότητα, την ικανότητα και δεν είναι ευάλωτοι απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Αν ονειρευόμαστε μία πόλη η οποία θα αναδεικνύει την ιστορική της αξία, με ποιότητα ζωής, ανάπτυξη και ασφάλεια θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να  αξιολογούν κατάλληλα τα γεγονότα.

 Παναγιώτης Γρηγοριάδης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Νέα Δύναμη»

 

Αυτά είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα για την Αμυγδαλέζα.
Σύμφωνα με τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούση και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου  πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει δραστικά το καθεστώς κράτησης.

Η σύνθεση της Κυβέρνησης Τσίπρα:
13  Υπουργοί και  18 Αναπληρωτές υπουργοί και 6 υφυπουργοί, σύνολο 37,  που ορκίστηκαν μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνουν αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. (Κυβέρνηση Σαμαρά 19 Υπουργοί, 6 Αναπληρωτές υπουργοί και 12 υφυπουργοί, σύνολο 37).

Δυό αρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί, με προϊστάμενό τους τον πρωθυπουργό και όχι υπουργό που αναπληρώνουν σε ορισμένα καθήκοντα, έχουν έργο:
Η αναπληρώτρια υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό ρεύμα από Ασία και Αφρική προς την Ευρώπη. Δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί  ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του υπουργείου και δεν έχει ορκιστεί η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Άρθρο 1 Σύσταση Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
1. Συνιστάται Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Το Υπουργείο συγκροτείται από: α) τις Υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εσωτερικών με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του πα ρόντος και με τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς,
β) τις Υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος και με τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς,
γ) τις Υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν δια μορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος και με τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς,

Υπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νικόλαο Βούτση.
Υπουργοί νέας κυβέρνησης 

Μέχρι να δούμε τι θα γίνει  αύριο κανένα νόημα δεν έχουν οι υποσχέσεις  κυβερνητικών παραγόντων.

Οι φυλακισμένοι ακούνε υποσχέσεις,  που άκουγαν και πριν, για ανοιχτά κέντρα που αν ισχύουν τα μέχρι τώρα λόγια :
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει δραστικά το καθεστώς κράτησης των μεταναστών που είναι προς απέλαση όπως εξήγησε  το υπουργείο θα εξετάσει όλους τους φακέλους όσων βρίσκονται σήμερα στην Αμυγδαλέζα, περίπου 1.660 ατόμων, και θα προχωρήσει στην κατηγοριοποιησή τους. 

Επισήμανε ο Υπουργός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες και ότι αναζητούνται πραγματικοί χώροι ανοιχτής φιλοξενίας, στους οποίους οι αλλοδαποί θα μένουν με την υποχρέωση να παρουσιάζονται στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών διαμονής τους μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση της διοίκησης για το μέλλον τους.

Ας φανταστούμε αυτή την εικόνα.

Χώροι διαμονής, που δε θα πρέπει να παρουσιάζουν την ίδια αθλιότητα με τα κοντέινερ που ζουν σήμερα, θα έχουν διατροφή ή θα τους χορηγείται το αντίτιμο των 5,70 € και θα παρουσιάζονται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους. Φυσικά αυτό δε θα ισχύει μόνο για την Αμυγδαλέζα αλλά και σε όλους τους αντίστοιχους χώρους κράτησης στα νησιά, στη Θράκη, στα αστυνομικά τμήματα που δε χωράνε σήμερα να κρατηθούν μικροπαραβάτες αλλοδαποί.

Για να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει κάπου να απασχοληθούν για να επιβιώσουν. 1660 άνθρωποι θα ξεχυθούν από την Αμυγδαλέζα να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, να εργαστούν ή να αναγκαστούν να κάνουν παράνομες πράξεις.

Για αυτούς θα φροντίσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για τους κατοίκους κοντά στα Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας θα φροντίσει για την Ασφάλεια των Πολιτών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη;

Επειδή οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι με ανθρώπινα δικαιώματα  τα οποία κατανοούν οι πολίτες, όμως λένε για τα Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας:

Μακρυά από εμάς και όπου θέλει η Πολιτεία να τους εξασφαλίσει ανθρώπινη διαβίωση 

————

————–

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: