Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Πολιτικές αναταράξεις

Posted by koszig στο 22 Φεβρουαρίου 2015

Σε περιόδους κοινωνικής και πολιτικής κρίσης  είναι πολύ δύσκολο μια νέα Κυβέρνηση να διαχειριστεί σωστά κυρίαρχα θέματα συμφωνιών, όταν αναλαμβάνει να με τη «θηλιά στο λαιμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από ένα συνασπισμό κομμάτων, (κλικ εδώ). Μια από αυτές  είναι η

  •  Ενεργοί Πολίτες

Οι «Ενεργοί Πολίτες» είναι μια από τις ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, η οποία ζητά την «ενότητα της Αριστεράς» και τη συγκρότηση ενός διευρυμένου Αριστερού Μετώπου, ωστόσο έχει προβάλλει δυναμική αντίδραση στο ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης της.

Η ηλεκτρονική παρουσίαση των απόψεών  της  εκφράζεται στο http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/.
Σε προηγούμενες αναρτήσεις έγινε αναφορά για το σχέδιο συμφωνίας, (κλικ εδώ), και τους «θεσμούς», (κλικ εδώ).

Αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες σχολίασαν το σχέδιο συμφωνίας. Ο Μανώλης Γλέζος σχολίασε τη συμφωνία στο http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/.

ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

– Άρθρο του Μανώλη Γλέζου
Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
 Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
 Κρίμα και πάλι κρίμα.

Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.
Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
 Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.
 Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις.  Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.
Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.

Μανώλης Γλέζος  Βρυξέλλες 22-2-2015

Η απάντηση στο άρθρο του Μανώλη Γλέζου ήρθε έμμεσα από την ηγεσία τυ ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Φλαμπουράρης: Περιμέναμε πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από τον Μ. Γλέζο
Απάντηση από του Μαξίμου

Απάντηση του υπουργού Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άρθρο του Μ. Γλέζου

«Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».

Από του Μαξίμου επίσης αναφέρουν

«Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Λαφαζάνης: Η συμφωνία δεν πρέπει να ακυρώσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι η συμφωνία του Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σε δύο συνεντεύξεις, προς την Realnews και το Πρώτο Θέμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι συνεντεύξεις δόθηκαν όταν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup βρίσκονταν σε εξέλιξη και δεν είχε υπάρξει ακόμα το γνωστό τελικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος.
«Η κόκκινη γραμμή πρέπει να προβλέπει πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα θέτει εμπόδια στο να εφαρμόσουμε συνεπώς και σταθερά, χωρίς αναδιπλώσεις, τις θεμελιώδεις βάσεις και τις θεμελιακές δεσμεύσεις του προεκλογικού και κυβερνητικού προγράμματος», τόνισε και προσέθεσε ότι «παραμένει η διεκδίκηση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι διαφώνησε με την πρόταση για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως διαφώνησε και με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης για τον Προκόπη Παυλόπουλο, παρ’ όλο που πειθάρχησε και ψήφισε τον τελευταίο στη Βουλή.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ακόμα, ότι «ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΠΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν και θα παραμείνουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση και θα λειτουργούν με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια». Τέλος, επισήμανε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τους ελληνικούς σιδηροδρόμους».

Γ. Κατρούγκαλος: «Θα φύγω αν δεν τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές»»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε, πως η Κυβέρνηση θα τηρήσεις όλες τις «κόκκινες γραμμές», που «χάραξε», προεκλογικά, λέγοντας, παράλληλα, πως σε αντίθετη περίπτωση «θα φύγει από την Κυβέρνηση», μιλώντας, σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ.

«Δεν τέλειωσαν οι «κόκκινες γραμμές» μας επειδή υπογράφηκε αυτή η συμφωνία – εκεχειρία. Αν οι εταίροι μας επιμείνουν να πάρουμε πίσω τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και δεν θα υπάρξει συμφωνία τότε» τόνισε, χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Εγώ, προφανώς, δεν θα μείνω στη θέση μου όσο αυτά που θεωρώ «κόκκινες γραμμές» δεν γίνουν σεβαστά. Αλλά δεν είναι προσωπικό θέμα. Η Κυβέρνηση πρόκειται να σεβαστεί τις «κόκκινες γραμμές» της».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε, πως το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα εφαρμοσθεί σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ για άλλη μία φορά επανέλαβε, πως όχι μόνο δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα είπε, πως θα γίνουν προσλήψεις.
«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε απολύσεις. Εγώ πρόκειται να ξαναπάρω πίσω αυτούς που απέλυσε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν το προσωποποιώ, η προηγούμενη Κυβέρνηση» είπε.

«Αυτό που κερδίσαμε το τελευταίο διάστημα του τετραμήνου, είναι ένα διάστημα εκεχειρίας, δεν είναι οριστική λύση των προβλημάτων» τόνισε ο κ. Κατρούγλαλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/.

Πέρα όμως από τις  δηλώσεις υπήρξαν και έντονες διαφωνίες μέσα σε κυβερνητικά και κομματικά όργανα.

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Λαφαζάνης: Δεν είναι στις επιλογές μας οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Λαφαζάνης: Δεν είναι στις επιλογές μας οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015, 13:13

 Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup, αλλά και την τελική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προς έγκριση από τους «θεσμούς». 

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ζήτησαν να υπάρξει σήμερα ή αύριο Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.Όλα αυτά συμβαίνουν σε συνέχεια της επεισοδιακής χθεσινής συνεδρίασης της πολιτικής Γραμματείας, όπου εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης και για το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο απο στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από στελέχη που ανήκουν στο προεδρικό περιβάλλον. Ορισμένοι δε φέρεται να είπαν «Αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό κρούσμα. Υπάρχουν και όρια».Πάντως, το απόγευμα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο Συμβούλιο θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία καθώς και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές που διανοίγονται και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων από το οποίο θα φανεί το επίπεδο του συμβιβασμού.Στο κυβερνητικό συμβούλιο θα συζητηθούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και αν θα προχωρήσει στην κατάθεση των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει εξαγγείλει.

Όπως είπε στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ο πυρήνας της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας σε βάθος χρόνου και νέα μέτρα ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.

«Δεν είναι στις επιλογές μας γενικότερα οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να έχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό και προοδευτικό προγραμματικό πρόσημο» αναφέρει.

 Πηγή:http://www.zougla.gr/

Αυτό είναι το πολιτικό σκηνικό. Οι κυβερνώντες τώρα κατάλαβαν τους κανόνες  του παιχνιδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Eurogroup. Μέχρι πριν τις εκλογές ή δεν ήξεραν ή συνειδητά παρουσίαζαν διαφορετικά την κατάσταση στους Έλληνες ψηφοφόρους, (κλικ εδώ).

Έφτασε η ώρα της κρίσης.Ο λαός ακούει τα νταούλια, αλλά δεν ξέρει σε λίγο ποιος θα χορεύει. Σε αυτές τις καταστάσεις χρειάζεται ψυχραιμία και στο λαό και στην κυβέρνηση. Ας αφήσουμε το ξεκαθάρισμα των πολιτικών λογαριασμών για αργότερα.

Η ελπίδα έρχεται; Η ελπίδα παρήλθε;  Ο καιρός θα δείξει.

———–

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.