Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Δε γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η αριστερά!!

Posted by koszig στο 21 Μαρτίου 2015


21.3.15

Ορκίζονται σήμερα τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί…

Ορκίζονται σήμερα τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της κυρίας Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, ως αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του κ. Κωνσταντίνου Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κ. Δημήτριου Στρατούλη ως αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Στη συνέχεια θα ορκισθεί από τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Οι μέχρι σήμερα διορισμένοι και ορκισμένοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί

 

Διορισμοί 1

«Πρώτον, αλλάζουμε την κυβερνητική δομή, φτιάχνουμε ένα πραγματικό μικρό και ευέλικτο σχήμα με 10 μόνο υπουργεία που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις στη βάση της αποτελεσματικότητας, της λειτουργικότητας και της συνάφειας αντικειμένου». Αυτά δήλωνε ο Α. Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» που κυκλοφόρησε την παραμονή των εκλογών προαναγγέλλοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρωθυπουργοποίησή του.

Το «μικρό και ευέλικτο σχήμα» αποτελείται από 36 άτομα! Ένα αντιπρόεδρο, 12 υπουργούς, 17 αναπληρωτές υπουργούς και 6 υφυπουργούς! Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε την αριθμητική σύνθεση των κυβερνήσεων από το 2009 μέχρι το 2014. Κυβέρνηση Παπανδρέου, 2009: 37 άτομα (1 αντιπρόεδρος, 15 υπουργοί, 2 αναπληρωτές υπουργοί, 19 υφυπουργοί). Συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) Παπαδήμου, 2011: 45 άτομα (1 αντιπρόεδρος, 18 υπουργοί, 6 αναπληρωτές υπουργοί, 20 υφυπουργοί). Συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Σαμαρά, 2012: 40 άτομα (17 υπουργοί, 7 αναπληρωτές υπουργοί, 16 υφυπουργοί). Συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) Σαμαρά, 2013: 45 άτομα (1 αντιπρόεδρος και υπουργός, 18 υπουργοί, 6 αναπληρωτές υπουργοί, 20 υφυπουργοί).

Το μικρό και ευέλικτο σχήμα  μετά την ορκωμοσία: ( Ένα αντιπρόεδρο, 12 υπουργούς, 20 αναπληρωτές υπουργούς και 6 υφυπουργούς!

Ο Τσίπρας, όμως, κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ ως προς τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Διότι το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται μόνο από τους υπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς (οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του). Οι αναπληρωτές υπουργοί είναι ισότιμοι των υπουργών. Παίρνουν αρμοδιότητες από τον πρωθυπουργό (ενώ οι υφυπουργοί παίρνουν αρμοδιότητες από τον υπουργό), έχουν νομοθετική αρμοδιότητα και αναφέρονται στον πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό. Στη συγκυβέρνηση Τσίπρα έχουμε υπουργικό συμβούλιο 34 μελών, έναντι 18 της κυβέρνησης Παπανδρέου, 25 της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, 24 της συγκυβέρνησης Σαμαρά το 2012 και 25 της τελευταίας συγκυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε: «Το κυβερνητικό σχήμα που συγκροτήσαμε είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με κάθε προηγούμενο και περιλαμβάνει μόνο 10 υπουργεία, έναντι 18 της προηγούμενης δομής. Αποδείξαμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας»! Και συνέχισε: «Η επιλογή αυτή δεν είναι μόνο συμβολικού χαρακτήρα. Είναι μια κίνηση ουσίας που σηματοδοτεί την έναρξη της μεταρρύθμισης για τις αναγκαίες τομές στη δημόσια διοίκηση από το υψηλότερο επίπεδο».

Την στιγμή που  έλεγε αυτά ο Τσίπρας  όλοι έβλεπαν ένα οβάλ τραπέζι γύρω από το οποίο με πολύ στρίμωγμα χώραγαν οι 33 υπουργοί, ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός. Και ήταν ένα σαφές δείγμα γραφής για το πώς αντιμετωπίζουν τον ελληνικό λαό: ως δείγμα αμνημόνων.

Ας δούμε όμως τους καινούργιους αναπληρωτές υπουργούς.

Οι 4

Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, ως αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Μέχρι σήμερα φερόταν (επειδή δεν είχε ορκιστεί)  ως αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  (κλικ εδώ), αλλά ορκίστηκε ως ως αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αναπληρωτής υπουργός με τον ίδιο  τίτλο είναι και ο Γεώργιος Κατρούγκαλος του Στέλιου − Παναγιώτη  Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Δυό αναπληρωτές υπουργοί με το ίδιο όνομα!!

Κωνσταντίνος Φωτάκης, αναπληρωτή υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πριν 50 μέρες είχε ορκιστεί ο Αναστάσιος Κουράκης του Στυλιανού στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Χρήστος Σπίρτζης ,αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Πριν 50 μέρες είχε ορκιστεί ο Θεόδωρος Δρίτσας του Παναγιώτη (σύζηγος της κυρίας Χριστοδουλοπολύλου) στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,

 

Δημήτριοσ Στρατούλης, αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

 

Πριν 50 μέρες είχε ορκιστεί ο Δημήτριος Στρατούλης του Ιωάννη στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τώρα πήρε συμπληρωματικά και τον τομέα του Υπουργείου της Εργασίας που κατέχει επίσης ο Παναγιώτης Σκουρλέτης του Βασιλείου,  Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Πριν 50 μέρες είχε ορκιστεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής του Ελευθερίου στη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

Έτσι έχουν τα πράγματα, προς το παρόν. 

Φαίνεται ότι οι υπουργοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν με τη λογική «βάλ’ τους όλους μέσα, να είναι όλοι συνυπεύθυνοι στις κωλοτούμπες και να μην μπορεί κανείς να ασκήσει εσωκομματική αντιπολίτευση». Μοίρασε βαρονίες για να έχει το κεφάλι του ήσυχο την πρώτη περίοδο. Μέσα οι Λαφαζανικοί με Λαφαζάνη, Χουντή, Στρατούλη και Ησυχο. Μέσα οι χαλαροί προεδρικοί, με Κουράκη, Δρίτσα, Χριστοδουλοπούλου και Τσακαλώτο.  Ο  Μαρδάς καθώς ο τέως γενικός γραμματέας του Χριστοδουλάκη (επί Σημίτη) τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών (επιλογή του Βαρουφάκη, μάλλον, που δεν ήθελε τον Τσακαλώτο στα πόδια του). Ο άρτι αποσχισθείς από τη ΔΗΜΑΡ Πανούσης. Μέσα το… όλον ΠΑΣΟΚ: Κοτζιάς, Κουρουμπλής, Βαρουφάκης, Μάρδας, Σπίρτζης, Φωτάκης, Τόσκας. Κάποιοι από αυτούς είχαν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι άλλοι φλερτάριζαν με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, κάποιοι είναι μεταγραφές του παρασκήνιου. Ο Καμμένος πήρε για την πάρτη του το υπουργείο Άμυνας (διακαής πόθος παιδιόθεν), έναν αναπληρωτή υπουργό (η πρώην μοντέλα Κουντουρά θα συνεχίσει το έργο της Κεφαλογιάννη και της Γκερέκου) και τρεις υφυπουργούς, ενώ οι Τσιπραίοι έπιασαν τα κρίσιμα πόστα: Δραγασάκης, Βούτσης, Σκουρλέτης, Παππάς, Φλαμπουράρης κτλ.

 

Λίγο πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πρώτον, αλλάζουμε την κυβερνητική δομή, φτιάχνουμε ένα πραγματικό μικρό και ευέλικτο σχήμα με 10 μόνο υπουργεία που θα προέλθουν από συγχωνεύσεις στη βάση της αποτελεσματικότητας, της λειτουργικότητας και της συνάφειας αντικειμένου».

Δε μίλησε για 20 παραυπουργούς που δίνουν λογαριασμό στον ίδιο ή στους περί αυτόν.

Ας διασκεδάσουμε λίγο.

————-

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: