Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Οι Έλληνες στα τέσσερα !!

Posted by koszig στο 3 Ιουλίου 2015

«Συμφωνία μέσα σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα» και «θεσμική εγγύηση της εφαρμογής του Συντάγματος»: Από το πώς εννοεί και πώς θα εφαρμόσει αυτές τις δύο δεσμεύσεις του ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη εβδομάδα θα κριθεί η τύχη της χώρας και, μαζί, και της κυβερνώσας Αριστεράς για τις επόμενες δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της δέσμευσης οι εκδοχές είναι δύο: Στην, πολιτικά πιο καθαρή, περίπτωση επικράτησης του «Όχι» ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπως ο ίδιος είπε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν αργά τη νύχτα από κοινοτικές πηγές, την Τρίτη πιθανότατα θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup και την Τετάρτη σύνοδος κορυφής. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικήσει να κλείσει άμεσα, είτε σε 48 ώρες είτε σε λίγες μέρες, την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ελλάδα.

Όπλο του θα είναι η – νέα – λαϊκή εντολή κι, ενδεχομένως, κι η πολιτική «θυσία» του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως προεξοφλεί ένα, τουλάχιστον, τμήμα του Μαξίμου.
Αμφιλεγόμενος σύμμαχός του σ΄αυτή την προσπάθεια θα είναι και η έκθεση-ομολογία του ΔΝΤ. Η οποία αναγνωρίζει όψιμα την εγκληματική αμέλεια (;) των τελευταίων 5 χρόνων, θέτει ως ρητή προϋπόθεση για το όποιο τρίτο πακέτο τη γενναία ελάφρυνση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως νέα διάσωση της Ελλάδας σημαίνει κι ένα νέο βαρύ Μνημόνιο.

Ουδείς εγγυάται ότι σ’ αυτή τη μάχη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει ευήκοα ώτα. Ουδείς όμως μπορεί και να θεωρήσει δεδομένο ότι ακόμη κι αυτή, η μεταλλαγμένη, Ευρώπη θα εκτελέσει εν ψυχρώ τις τράπεζες και μαζί κι έναν ολόκληρο λαό επειδή εξέφρασε, για δεύτερη φορά, τη δημοκρατική του βούληση. Εάν το πράξει, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της στους δαίμονες της μικρής κόλασης του Νότου. Και πίσω στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να δείξει το Plan B και να ηγηθεί της μακράς πορείας προς την ανάνηψη.

Στη δεύτερη εκδοχή, εκείνη της ψήφου υπέρ του «Ναι», θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Το προσκλητήριο προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το βράδυ της Κυριακής είναι δεδομένο, ενώ πιθανή είναι ακόμη και η κοινή πτήση στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας. Από εκεί και πέρα, όμως, θα κριθεί το δεύτερο σκέλος της δέσμευσης Τσίπρα, ότι «θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος».

Σ΄αυτή την «εφαρμογή», η μία επιλογή είναι η δια της ανοχής στήριξη ενός μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος και η αναμονή δικαίωσης στις επόμενες εκλογές, όπως έλεγαν έως χθες κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο μπορεί να βγει πολιτικά, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην υλοποίηση του «σχεδίου Σουλτς». Ο οποίος, ωμά και κυνικά, επιβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι «μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα πετύχει μια λογική συμφωνία με τους πιστωτές» και θα σημάνει και «το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ».

Η έτερη επιλογή είναι η όποια διαπραγμάτευση και συμφωνία να εξακολουθήσει να έχει τη σφραγίδα της αριστερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Με στόχο μια, κατά το δυνατόν, κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία κόντρα σ’ ένα στυγνό τεχνοκρατικό Μνημόνιο. Και με την επίγνωση ότι οι ιστορικές στιγμές είναι πολύ βαριές για να αρκεί στην Αριστερά «να μην βάψει τα χέρια της με αίμα»…
tvxs.gr

Αυτά γράφει ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι στοιχεία υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Οι ουρές στις τράπεζες για τα 60 ή 50 € την ημέρα ή τα 120 € την εβδομάδα για τους συνταξιούχους χωρίς κάρτα.

Το έγγραφο του πρωθυπουργού στους δανειστές.

Ολόκληρο το κείμενο της ελληνικής πρότασης:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Αγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σάς παρουσιάζω μία πρόταση στήριξης με βάση τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β’ εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

 δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014

 η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM»

 το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτό

 ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί, η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της, αλλά και η κοινωνική συνοχή».

αίτημα

Στις 30 Ιουνίου, μετά την αποχώρηση της Ελλάδος από το Eurogroup, μετά την απόφαση για δημοψήφισμα, με προτροπή για ΌΧΙ της κυβέρνησης για τις προτάσεις των Θεσμών της 25 Ιουνίου 2015, μετά τους χαρακτηρισμούς των δανειστών ως τοκογλύφους, ο κ. Τσίπρας ζητάει:

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί, η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της, αλλά και η κοινωνική συνοχή».
Φαίνεται ο κ. Τσίπρας δεν άκουσε την πρόεδρο της ΒΟΥΛΗΣ , που μετά την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα είπε:
Πριν κηρύξω τη λήξη της συνεδρίασης, επειδή ακριβώς η στιγμή εμπεριέχει την ιστορικότητα αυτής της απόφασης χειραφέτησης του λαού μας, θα ήθελα να ευχηθώ στους
πολίτες να ψηφίσουν κοιτώντας ψηλά, ευθυτενείς και αγέρωχοι, αισιόδοξοι, με πείσμα, με αποφασιστικότητα, χωρίς φόβο, με πάθος.

Αυτή την προτροπή ακολούθησε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης.

______________________

3.7.15

Bαρουφάκης στο BBC: 100% συμφωνία ανεξαρτήτως «ναι» ή «όχι»…

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC News που μεταδόθηκε αργά χθες πως υπάρχει «100% πιθανότητα» να εξευρεθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.«Μια συμφωνία θα βρεθεί είτε ένα «ναι» είτε ένα «όχι» βγει από την κάλπη», δήλωσε.«Αν είναι «ναι», τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το «όχι», θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.Ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε την πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τις μακρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

«Έχουμε ένα πολύ κακό σύστημα διοίκησης στην Ευρώπη. Δεν είναι ο ορθός τρόπος διοίκησης μιας νομισματικής ένωσης. Είναι μια παρωδία. Μια κωμωδία λαθών εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε. «Το πρόγραμμα που επέβαλαν στη χώρα αυτή και που θέλουν να συνεχίσουν να επιβάλλουν θα μείνει ως η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της οικονομίας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών…
Πηγή:protothema.gr

Με την αναγγελία του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση νόμισε θα εκβιασθούν οι δανειστές για θα υπάρξει οικονομική κατάρρευση σε αυτούς και στην Ελλάδα. Όπως ομολόγησε ο κ. πρωθυπουργός η μόνη που καταρρέει είναι η Ελλάδα!!

Όπως δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης:

«Μια συμφωνία θα βρεθεί είτε ένα «ναι» είτε ένα «όχι» βγει από την κάλπη». 

«Αν είναι «ναι», τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία.»

«Αν επικρατήσει το «όχι», θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες»,

Αν είναι ΝΑΙ τότε οδηγούν τους Έλληνες στα τέσσερα. Αν επικρατήσει το ΌΧΙ στο χάος.

Μια είναι η λύση στο αδιέξοδο.

Ψηφίζω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

Ζητάμε Παραίτηση της Κυβέρνησης

Κάθε στιγμή που μένει η Ελλάδα βουλιάζει περισσότερο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: