Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Αχαρναϊκη – Θετικός ο απολογισμός του πρώτου χρόνου

Posted by koszig στο 16 Σεπτεμβρίου 2015

Στο φύλλο 126 της τοπικής εφημερίδας «Αχαρναϊκή», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας από τον Γιάννη Κασσαβό, δημοσίευσε πρωτοσέλιδο άρθρο με επικεφαλίδα «Θετικός απολογισμός του πρώτου χρόνου«.

AXR_1209_001_CMYK

Έχω αρχή να μη σχολιάζω δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, αλλά όλα έχουν ένα τέλος, ειδικά στις περιπτώσεις που τα κείμενα απέχουν από την πραγματικότητα.

Ας δούμε όμως κάθε ενότητα του άρθρου και τον αντίστοιχο σχολιασμό.

Νιώρας 1

 

Η συμφωνία αυτή εγκρίθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19/1/2015. Πράγματι με το καλημέρα εξασφαλίστηκε αυτή η συμφωνία, γιατί είχε αρχίσει και σχεδόν τελειώσει από την προηγούμενη δημοτική Αρχή υπό τον Σωτήρη Ντούρο. (κλικ εδώ).

Το σύμφωνο υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2015, (κλικ εδώ)

Από τότε η συμφωνία ξεχάστηκε!! Στη συμφωνία αναφερόταν:

Νιώρας 2

Επισκευάστηκε κανένα αυτοκίνητο του δήμο Αχαρνών στα συνεργεία της Αμυγδαλέζας;

 

Νιώρας 3

Έγιναν ενημερώσεις από αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας για κυκλοφοριακή αγωγή, προστασία  από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Νιώρας 4

 

Το Μάιο τις Αχαρνές επισκέφτηκε ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, (κλικ εδώ). Υποσχέσεις, λόγια, λόγια. Φωτογραφίσεις!!, (κλικ εδώ)

Πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας προανήγγειλε ο Δήμαρχος Γ. Κασσαβός στην πίτα του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου

Αγ. Δημήτρης Κασσαβός

Ευχές για μία δημιουργική χρονιά αντάλλαξε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ Κασσαβός με τον Αιδεσιμότατο Κωνσταντίνο Πρίμπα και το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Αγ. Δημήτριου, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.

Ο Δήμαρχος κ Κασσαβός απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, τόνισε: «Η καταπολέμηση της εγκληματικότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας για το 2015. Από την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εντείναμε τις προσπάθειές μας σ’ αυτή την κατεύθυνση και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δρομολόγηση Μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Αχαρνών με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Η έγκριση του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί άλλωστε το πρώτο θέμα του πρώτου δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13/01/2015, ώστε η εγκληματικότητα στον Δήμο μας να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με έργα και να μην μένει μόνο στα λόγια».

Οχτώ μήνες αργότερα ο κ. Νιώρας στο ίδιο φύλλο με την αναφορά «Θεικός ο απολογισμος…» γράφει:

Παραβατικότητα

 

Μέχρι τώρα αποτέλεσμα μηδέν.

Στο ανωτέρω δημοσίευμα αναφέρεται: «Σημαντική ήταν και η παρεπόμενη διάταξη της συμφωνίας, με βάση την οποία ο δήμος Αχαρνών εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Αστυνομικού της Γειτονιάς»

Το πιλοτικό πρόγραμμα αποφασίστηκε ανεξάρτητα από την συμφωνία του δήμου με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. (κλικ εδώ), (κλικ εδώ)

Συγκεκριμένα, από σήμερα (29.06.2015), ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, θα εφαρμόζεται:

• σε οκτώ (8) Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής (Καλλιθέας, Πατησίων, Παγκρατίου, Α΄ Αχαρνών, Α΄ Γλυφάδας, Χαλανδρίου, Νίκαιας και Δημοτικού Θεάτρου),

Στο άρθρο αναφέρεται: «Προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της παραβατικότητας, που αποτελεί προτεραιότητα της τοπικής κοινωνίας, θεωρείται ότι θα συμβάλει και η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Οι αρμοδιότητες: Από κλήσεις και αφαίρεση πινακίδων, μέχρι…

Στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνομικών είναι:

 • Αφαίρεση πινακίδων των αυτοκινήτων και δικύκλων, η αφαίρεση άδειας οδηγού και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου
 • Επιβολή προστίμων για όσους σταθμεύουν παράνομα,
 • Πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλλουν και για άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων με υποδείξεις των τροχονόμων στο δημοτικό δίκτυο, σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τις κατοικημένες περιοχές.
 • Θα ελέγχουν την λειτουργία των καταστημάτων, θεάτρων, κινηματογράφων, κ.λπ.
 • Ελεγχος τήρησης του ωραρίου λειτουργίας κάθε μορφής καταστήματος (κέντρα διασκεδάσεως, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κ.λπ.), όπως επίσης θα μπορούν να ελέγχουν εάν τηρείται η απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
 • Σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι εστιατόρια, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα, σουβλατζίδικα, καφετέριες, τυροπιτάδικα και κάθε μορφής καταστήματα που παρέχουν φαγητό, καφέ, ποτό, κ.λπ.
 • Ελεγχοι τήρησης των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού στις οικοδομές,
 • Αφαίρεση οικοδομικών αδειών, λόγω ασφαλιστικών οφειλών προς το ΙΚΑ, κ.λπ.
 • Θα βεβαιώνουν παραβάσεις της τουριστικής νομοθεσίας, να θεωρούν τιμοκαταλόγους δωματίων των ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, κ.λπ.
 • Θα έχουν και την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,
 • Θα εκτελούν καθήκοντα Αστυνομικού Γειτονίας μαζί με την ΕΛ.ΑΣ.

Η καταπολέμηση της παραβατικότητας δεν είναι στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και Εγκληματικότητας άρχισε να συγκροτείται ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Γιάννη Κασσαβό!!

6ΟΞ2ΩΨ8-ΥΧΚ Τοπικό Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και Εγκληματικότητας

______________________________________________________

Οικονομικά θέματα

100 δόσεις

 

Σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις : «Στα οικονομικά, η νέα διοίκηση έχει νοικοκυρέψει το Δήμο, τακτοποιώντας εκκρεμότητες όπως η καταβολή υπερωριών και οφειλών σε εργαζομένους που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια

«Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης» (Άρθρο 95 παρ.5 του Συντάγματος)

«Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων. […]» (Άρθρο 1 του Ν.3068/2002)

Παράβαση των ανωτέρω συνιστά:

α. Ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα και αστική ευθύνη για ζημία (άρθρο 5 του Ν.3068/2002) (άρθρο 50 παρ.4 ΠΔ 18/1989)

β. Δίωξη κατά το  άρθρο  259 του Ποινικού Κώδικα για παράβαση καθήκοντος ή και με το 232Α για μη συμμόρφωση σε προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση.

Ήδη είναι υπόθεση σε εισαγγελέα για παράβαση του άρθρου 259 από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό.

«Ο Δήμος είναι, επίσης, φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος χωρίς παρακρατήσεις, ενώ ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε την ευεργετική για τους δημότες ρύθμιση των χρεών τους σε 100 δόσεις.»

Τριμηνιαία Α

Τριμηνιαία Β

Για τις καταβολές των 100 δόσεων δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Οι καταβολές καταχωρούνται στους κωδικούς που οφείλονται τα ποσά.

Από τους δημοσιευμένους πίνακες τριμήνων, μετά από παρατηρήσεις του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ, αναφορές στη διοίκηση και επιθεώρηση των υπηρεσιών του Γενικού λογιστηρίου, ανακοινώθηκαν οι τριμηνιαίες εκθέσεις από την Οικονομική Επιτροπή, που δεν έχουν περάσει ακόμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση, προκύπτουν:

Στον κωδικό 32, Εισπρακτέα υπόλοιπα προηγούμενων οικονομικών ετών από τα 17.056.281,67 € που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, Βεβαιώθηκαν 17.616.621,31 € και Εισπράχθηκαν 202.005,58 €. Εισπραξιμότητα 0,011843 ή 1.2 %!!

Στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πριν τις 100 δόσεις, εισπράχθηκαν 125.163,18 €, ενώ το επόμενο τρίμηνο, με τις 100 δόσεις, εισπράχθηκαν 76.842,4 €

Στην Οικονομική Επιτροπή τακτικά εμφανίζονται κατασχέσεις για οφειλόμενα και σίγουρα τις επόμενες μέρες θα γίνει ακόμα μια για μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

______________________________________________________

Καθαριότητα

καθαριότητα

Στο άρθρο αναφέρεται:»Στην καθημερινότητα προχώρησε στην άμεση επισκευή των οχημάτων και μηχανημάτων του απαρχαιωμένου στόλου θέτοντας στην υπηρεσία  των δημοτών όλο το μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου»

Στο δικτυακό τόπο του δήμου, (κλικ εδώ), αναφέρονται καθημερινά οι δραστηριότητες στην καθαριότητα.

Από τα απορριμματοφόρα του δήμου, από τα με αριθμό κυκλοφορίας  2266, 2207 που υπήρχαν πριν αναλάβει η νέα δημοτική Αρχή δε φαίνεται να λειτουργούν και υπάρχουν νεώτερα με αριθμό κυκλοφορίας 2277, 9606 που προέρχονται από επισκευή ή ανακατασκευή.

Για τους οδηγούς των μηχανημάτων υπάρχουν περίεργα πράγματα.

 

οδηγοί

Καθαριότητα ΤΡΙΤΗ 02-09-2014 

Καθαριότητα ΔΕΥΤΕΡΑ 14-09-2015

Οι οδηγοί που ήταν στην καθαριότητα πριν αναλάβει η νέα δημοτική Αρχή ήταν 30 τον αριθμό. Με κόκκινη επισήμανση είναι τα ονόματα οδηγών που δεν βρίσκονται ως οδηγοί μηχανημάτων σήμερα. Από αυτούς δύο ή περισσότεροι συνταξιοδοτήθηκαν, οι υπόλοιποι που βρίσκονται;

Σήμερα φέρονται επίσης 30 οδηγοί, 16 από αυτούς συνεχίζουν να είναι οδηγοί και στη νέα δημοτική Αρχή. Επειδή δεν έγιναν διορισμοί στο δήμο Αχαρνών, οι με πράσινη επισήμανση οι οδηγοί ή ήταν σε άλλες θέσεις από την προηγούμενη δημοτική Αρχή ή είναι με πρόσκαιρες συμβάσεις.

Πολλά μπορούν να αναφερθούν για για το τμήμα αποκομιδής απορριμμάτων, αν υπάρξει πρόκληση!!

Επειδή επικοινωνιακά δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσει η δημοτική Αρχή, να μην ανοίξει διάλογο με τον τύπο, ας ζητήσουν ενημέρωση κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Για τη διαχείριση Αστικών Στερεών  Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) από την Περιφέρεια Αττικής υπάρχει διαβούλευση, (κλικ εδώ).

Σύμφωνα με το νέο Ε.Σ.Δ.Α., θα πρέπει μέχρι την 30/9/2015, τα Περιφερειακά Συμβούλια να έχουν εγκρίνει το νέο ΠΕΣΔΑ.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, ορίζεται ότι μέχρι 15/9/2015, όλοι οι Δήμοι, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης απορριμμάτων, συντασσόμενοι με τις προβλέψεις του ΕΣΔΑ και των σχεδίων των ΠΕΣΔΑ.

Τελική μελέτη ΠΕΣΔΑ για Α.Σ.Α.

Η Οικονομική Επιτροπή του  δήμου Αχαρνών στις 28/5/2015 αποφάσισε:

 Την ψήφιση πίστωσης ποσού 18.000,00€ (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 23%) για την πληρωμή του έργου : «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ»

Ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός με απευθείας ανάθεση την εταιρεία ΕΠΤΑ Α.Ε. ανέθεσε τη μελέτη στις 7/7/2015. Η δαπάνη για τη μελέτη αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ως εξαιρετικά επείγουσα, στις 28/5/2015.

Η μελέτη έχει κατατεθεί στο δήμο, αλλά ο δήμαρχος δεν έκανε τον κόπο να τη φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Σήμερα, 15/9/2015, όλοι οι Δήμοι, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης απορριμμάτων!!

Κατά το δημοσίευμα της ΑΧΑΡΝΑΪΚΗΣ  «ο Δήμος Αχαρνών  είναι ο πρώτος από τους πολυπληθείς και μεγάλους δήμους στην Ελλάδα που έχει καταθέσει λεπτομερές, πλήρες και εμπεριστατωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ). «. Που το κατέθεσε;

 

Αυτό είναι το πρώτο μέρος σχολιασμού του δημοσιεύματος :

τίτλος

Η συνέχεια προσεχώς.

Ποιο έχει δίκιο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: