Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Ο ανιστόρητος

Posted by koszig στο 4 Δεκεμβρίου 2015

kassabos

Συνάντηση για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου,

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη και προστασία του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών πραγματοποιήθηκε με τη συνάντηση του Δημάρχου Αχαρνών κ Γιάννη Κασσαβού με τον Πρόεδρο του Σωματείου Διάζωμα και πρώην Υπουργό κ Σταύρο Μπένο στο Δημαρχείο Αχαρνών. (κλικ εδώ)

Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ Κασσαβός δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα δρομολογηθούν σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις εργασίες ανάδειξης του Θεάτρου. Επίσης, χαρακτήρισε πολύ θετική τη συνεργασία και στήριξη του Σωματείου Διάζωμα, Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα, το οποίο έχει μέχρι σήμερα συμβάλλει ενεργά στην ανάδειξη και προστασία πολλών αρχαίων μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Πράγματι δρομολογήθηκαν σημαντικός εξελίξεις για την πολιτιστική κληρονομιά των Αχαρνών.

 

Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών

Η Αρχαιολογική Συλλογή των Αχαρνών, που φιλοξενούνταν μέχρι το σεισμό του 1999 στο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης μας, λειτουργεί διευρυμένη, από το Σεπτέμβριο του 2006, σε νέο κτήριο απέναντι από το Δημαρχείο Αχαρνών. Την ευθύνη  της οργάνωσης   της έκθεσης και της λειτουργίας της συλλογής έχει η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με υπεύθυνη αρχαιολόγο την Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα .

Στο ισόγειο υπάρχει η έκθεση ευρημάτων, ενώ στον υπόγειο χώρο του κτηρίου γίνεται βρίσκεται ο χώρος για τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη μελέτη των ευρημάτων.

Τα ευρήματα που εκτίθενται (αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια κ.ά.) χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο έως τους βυζαντινούς χρόνους και παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά σε δώδεκα προθήκες: σε μία τα προϊστορικά, σε τρεις τα γεωμετρικά, σε επτά τα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά και στην τελευταία τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά. Προέρχονται από παλιότερες σωστικές ανασκαφές σε ιδιωτικά οικόπεδα από τις Αχαρνές και τους γειτονικούς τους δήμους, από τάφους, ιερά, οικίες, εργαστήρια, δεξαμενές, δρόμους, αγωγούς και μας παρέχουν μαρτυρίες για τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν στην περιοχή από τους προϊστορικούς έως τους πιο πρόσφατους χρόνους.

Τα εκθέματα συμπληρώνουν επεξηγηματικοί πίνακες, που μας δίνουν εύγλωττα την εικόνα της διαχρονικής κατοίκησης των Αχαρνών.Στη συλλογή περιλαμβάνεται και πλήθος νέων ευρημάτων που προέρχονται τόσο από τις σωστικές ανασκαφές ιδιωτικών οικοπέδων στην περιοχή των Αχαρνών και από τις ανασκαφές στα μεγάλα δημόσια έργα της στην ευρύτερη περιοχή (Αττική Οδός, Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, Επέκταση και Επικαιροποίηση της  Λεωφόρου Κύμης).

Το νέο μουσείο αποτελεί κόσμημα για την πόλη των Αχαρνών. Οργανωμένο βάσει των σύγχρονων μουσειολογικών προτύπων προσελκύει το ενδιαφέρον των νεότερων και μεγαλύτερων συμπολιτών μας και αναδεικνύει με τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος την ιστορία της πόλης μας.

Η  Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών από τη σχολική χρονιά 2009-2010 θα φιλοξενήσει και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για οργανωμένες ομάδες κοινού. Το πρόγραμμα εκπονούν και θα διεξάγουν τα στελέχη του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας. Φιλοδοξία ωστόσο του Δήμου των Αχαρνών παραμένει η εξεύρεση χώρου ή η ανέγερση κτηρίου που θα προσφέρει μόνιμη στέγη στην αρχαιολογική συλλογή και μεγαλύτερους χώρους έκθεσης.

Αυτά έλεγε ο δήμος Αχαρνών με δήμαρχο τον Παναγιώτη Φωτιάδη.

Ο τοπικός τύπος είχε αναφερθεί για την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών.

December 04, 2013

Του Παναγιώτη Αλεπού

Ο Δήμος μας έχει συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα – αυτό είναι γεγονός. Ποιός θα μπορούσε όμως να φανταστεί ότι ένας τέτοιος «υπανάπτυκτος» τόπος κρύβει μια πολιτιστική κληρονομιά που λειτουργεί σαν αντίβαρο στην παρακμή;

Ο λόγος είναι για την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, μια μικρής κλίμακας αλλά μεγάλης βαρύτητας αρχαιολογική συλλογή.

http://www.acharnorama.gr, (κλικ εδώ).

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναφερθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, (κλικ εδώ).

Για τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ 2013-2014, ένα μέρος των δραστηριοτήτων ήταν στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, (κλικ εδώ)

Για τις εκδηλώσεις αυτές έχουν γίνει αναφορές στον Ηλεκτρονικό τύπο,  (κλικ εδώ), (κλικ εδώ)

Στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ)

Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έγιναν οι Δημοτικές εκλογές το Μάιο του έτους 2014. Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός φαίνεται ότι είχε άλλη άποψη για τον πολιτισμό και τα οικονομικά του δήμου Αχαρνών.

Η άποψή του ήταν ότι το μίσθωμα για την ενοικίαση του κτιρίου που στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών δεν πρέπει να το καταβάλει ο δήμος αλλά του Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο υπάγεται η Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. Αποφάσισε δεν πληρώνω – δεν πληρώνω. Το αποτέλεσμα:

σάρωση0042 a

σάρωση0043a

σάρωση0044

Αυτά τον Απρίλιος του έτους 2015.  Ο δήμαρχος συνεχίζει να εμμένει στις απόψεις του.

Και η συνέχεια!!

σάρωση0047

σάρωση0043

Τη Δευτέρα ενδεχομένως θα σφραγιστεί το κτίριο που στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά το σεισμό του έτους 1999 και τα προβλήματα που παρουσίασε το κτίριο, που σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της ΙΛΕΑ, το 2006 μεταφέρθηκε στο κτίριο που είναι μέχρι σήμερα. Μετά τη σύμβαση με το δήμαρχο Σπύρο Στριφτό ο επόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης  ανανέωσε τη σύμβαση για το χρονικό διάστημα από 11/01/2008 έως 10/01/2010. Επειδή είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για νέα σύμβαση με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου ανά μήνα πλήρωνα το μίσθωμα μέχρι τον Αύγουστο του έτους 2010.

Το κτίριο νοικιάστηκε, μετά από μειοδοτική δημοπρασία,  από το δήμο Αχαρνών  στις 19/7/2010 με ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης που αρχίζει την 1/8/2010 και λήγει στις  31/7/2016.

Αρχικά το μίσθωμα ήταν 3.000 € το οποίο τον  Οκτώβριο του έτους 2012 μειώθηκε σε μικτό ποσό 1.998,07 € και αφαιρουμένων των κρατήσεων (ΤΕΑΔΥ 1,5% και ΤΠΔΥ 0,5%) ανέρχεται σε καθαρό ποσό 1.958,11 €, καταβλητέου με σχετικό ένταλμα πληρωμής, εκδιδόμενο από την Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου Αχαρνών  την πρώτη ημέρα κάθε ημερολογιακού μήνα για πληρωμή μισθώματος του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Ήταν μια νόμιμη συμφωνία που υπογράφτηκε από τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Φωτιάδη. Επειδή η διοίκηση οφείλει να τηρεί τις νόμιμες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, οι μετέπειτα δήμαρχοι Σωτήρης Ντούρος και Γιάννης Κασσαβός όφειλαν να καταβάλουν τα μισθώματα κάθε μήνα.

Οι αποφάσεις καταβολής μισθωμάτων λαμβάνονται από την οικονομική επιτροπή, στην οποία με τη νέα δημοτική περίοδο, πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός.

Στον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου 2015 είναι εγγεγραμμένη πίστωση για μισθώματα  85.000 €.

Μισθώματα

Επομένως ο δήμος μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει για τα νοίκια.

Η λύση της σύμβασης λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων επί 15 μήνες είναι μέσα στις επιθυμίες των δημοτικών συμβούλων ή είναι η βούληση του άρχοντα του δήμου Γιάννη Κασσαβού;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφωνούν με τους χειρισμούς του δημάρχου;

Όλες οι μέχρι σήμερα μελέτες κατέληγαν σε μια πολιτιστική αρτηρία που αφετηρία θα είχε το θολωτό τάφο θα ακολουθούσε την οδό Φιλαδελφείας με στάση στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, συνέχιση της διαδρομής στην ΙΛΕΑ και κατάληξη στο Αρχαίο Θέατρο. Αυτή η αρτηρία απέναντι από το δημαρχείο σε λίγες μέρες θα πάθει έμφραγμα με ευθύνη του δημάρχου Γιάννη Κασσαβού,

Υπάρχει ακόμα χρόνος ο δήμαρχος να αλλάξει απόψεις ή το δημοτικό συμβούλιο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Μερικές φορές μια άστοχη ενέργεια σε πολιτικό μπορεί να αποτελέσει τον πολιτικό του τάφο

 

Η συνέχεια σε επόμενες αναρτήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: