Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών. Πάει Φυλή;

Posted by koszig στο 9 Δεκεμβρίου 2015

Επειδή το θέμα έρχεται γύρω – γύρω, ας δούμε μερικά στοιχεία.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών δημιουργήθηκε επειδή ο δήμος Αχαρνών είχε διαθέσει το παλαιό δημαρχείο, εκεί που είναι σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της ΙΛΕΑ. Εκεί είχαν τοποθετηθεί τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο σεισμός το Σεπτέμβρη του 1999 δημιούργησε προβλήματα στο κτίριο και έκλεισε.

Για προεκλογικούς λόγους, για τις εκλογές της  15ης Οκτωβρίου 2006 το Σεπτέμβριο του έτους 2006 νοικιάστηκε το κτίριο που στεγάζεται μέχρι σήμερα, απέναντι από το δημαρχείο. Την εποχή εκείνη υπήρχαν δημοτικές επιχειρήσεις και το θεσμικό πλαίσιο ήταν «χαλαρό» και μπορούσαν να πληρώνουν το ενοίκιο. ήταν η εποχή των «παχιών αγελάδων» αφού είχαν αρχίσει να ρέουν χρήματα από τα δάνεια που είχε συνάψει ο δήμος με ξένη τράπεζα, (κλικ εδώ).

Μετά τις εκλογές, το έτος 2007, δήμαρχος εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Φωτιάδης. Η σύμβαση που είχε γίνει με ερμαφρόδιτο τρόπο που εμπλεκόταν ο δήμος και η δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης (ΔΕΑΔΑ) καλύφθηκε το ενοίκιο. Τον Απρίλιο 2008 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη μετατροπή της ΔΕΑΔΑ σε ΚΕΔΑ.

Η αρχική σύμβαση μίσθωσης ήταν για το χρονικό διάστημα 11/01/2008 έως 10/01/2010 με το Δήμο Αχαρνών. Μετά το διάστημα αυτό η δημοτική Αρχή προσπάθησε με μειοδοτικό διαγωνισμό να νοικιάσει άλλο κτίριο. Μειοδότης εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του χώρου που είχε ενοικιαστεί για το Μουσείο. Οι διαδικασίες κράτησαν μέχρι 31/7/2010.

Το διάστημα αυτό η δημοτική Αρχή πλήρωνε το ενοίκιο κάθε μήνα με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

2250 Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου 13-5-2010

2394 Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου 21-7-2010

Μερικές σκηνές από το έργο της συνεδρίασης της 21-7-2010 που συζητήθηκε το θέμα 27 για την πληρωμή ενοικίου του Μουσείου.

——–

Τότε κανένας από τους παρισταμένους  δεν ανέφερε ότι η πληρωμή του ενοικίου ήταν παράνομη!! Τότε πληρώθηκαν ενοίκια 5 μηνών, αποφάσεις 130/16-3-2010, 164/13-4-2010, 240/13-5-2010, 333/1-7-2010, 384/21-7-2010,  το διάστημα πριν υπογραφεί η εξαετής σύμβαση από 1/8/2010 έως 31/7/2016.

Με την εκλογή του Γιάννη Κασσαβού ως δημάρχου από 1/9/2014 κανένα ενοίκιο δεν καταβλήθηκε από 1/8/2014 μέχρι σήμερα. Έγκριτη νομικός είπε ότι δεν είναι νόμιμη η καταβολή ενοικίου από το δήμο για κτίριο που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Μουσείο».

Ο Γιάννης Κασσαβός ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 1998 – 2006, υποψήφιος δήμαρχος το έτος 2010 και δήμαρχος από το έτος 2014.

Μέχρι σήμερα έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση ότι τα μισθώματα του κτιρίου που στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών δεν είναι νόμιμα;

Το διάστημα 2011 μέχρι 30/8/2014, επί δημαρχίας Σωτήρη Ντούρου, ζήτησε ως δημοτικός σύμβουλος να μην καταβάλλονται παράνομα ενοίκια;

Όταν, με την εκλογή του, κατάλαβε ότι γίνεται παρατυπία ή παρανομία έκανε καμία αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό;

Αν πράγματι υπάρχει παρατυπία στην καταβολή των μισθωμάτων δε θα έπρεπε να το ανακοινώσει στο δημοτικό συμβούλιο;  Ίσως τότε θα μπορούσε το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει γνωμοδότηση από έγκριτη νομικό και αν ήταν παράνομη η καταβολή να ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να καταβάλει τα καθυστερούμενα ενοίκια ή να κινήσει διαδικασίες για την λύση της σύμβασης που είχε γίνει μεταξύ του ιδιοκτήτη του χώρου και του δήμου Αχαρνών.

Επειδή τα μέχρι  σήμερα γνωστά σχετικά με το ανωτέρω θέμα οφείλει ο δήμος Αχαρνών να τηρήσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει και να καταβάλει τα μισθώματα που οφείλονται. Άλλωστε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δόλος, θεωρεί ότι η καταβολή οφείλεται σε «συγγνωστό λάθος«.

Τα μισθώματα, ούτως ή άλλως ο ιδιοκτήτης θα τα αναζητήσει δικαστικά και θα τα λάβει έντοκα.

Στο δήμο Αχαρνών υπάρχει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών.

Έχει συσταθεί δυνάμει της υπ’αριθμ. 141/2008 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θρακομακεδόνων (ΦΕΚ 45/Β’/19-01-2009) ως «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θρακομακεδόνων»,

ΔΗΚΕΘ Ιδρυση

όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με την υπ’αριθμ. 208/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών (ΦΕΚ 1859/Β’/22-08-2011) και μετονομάστηκε σε «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών»

Μετατροπή ΔΗΚΕΘ σε ΔΗΚΕΑ

Στο καταστατικό της ΔΗΚΕΑ με τον τρόπο αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

6. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της η Δημοτική Επιχείρηση Θρακομακεδόνων μπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες σε αντικείμενα όπως:
• Η μελέτη και εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων, η προβολή πολιτιστικών αγαθών και πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο.

Ο δήμος Αχαρνών  επιδοτεί τη ΔΗ.Κ.Ε.Α. κάθε χρόνο με το ποσό των 45.000 €. Στον προϋπολογισμό του έτους 2016 έχουν αναγραφεί στον Κ.Α. 1-6471.001         Έξοδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων , το ποσό των 60.000 €. Σε αυτό ή άλλο κωδικό μπορεί να πληρωθεί το ενοίκιο των υπολοίπων 7 μηνών μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

Για ποσά που δίνονται «χαριστικά» σε επόμενη ανάρτηση.

Όπως κυκλοφορεί ως πληροφορία ο δήμαρχος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού. Πιθανόν για το θέμα της Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών

Χτες  διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού με ομάδα αρχαιολόγων επισκέφτηκε τη Φυλή. όπου τους υποδείχτηκαν δύο κτίρια για τη μεταστέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών. Η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια!!

Ας ελπίσουμε ότι ο δήμαρχος επιστρέφοντας από το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει την μόνιμη παραμονή της Αρχαιολογικής Συλλογής  Αχαρνών στις Αχαρνές.

Την Παρασκευή το απόγευμα η συνέχεια.

———

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: