Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών συνέχεια

Posted by koszig στο 26 Δεκεμβρίου 2015

Στα Πολιτιστικά νέα του blog  http://menidiatis.blogspot.gr/ δημοσιεύτηκε ένα κείμενο για το Μουσείο.

Μενιδιάτης

Για την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών γράφτηκαν αρκετά, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ).

Ο ηλεκτρονικός τύπος αγνόησε το θέμα. 20 ημέρες μετά στο ανωτέρω blog δημοσιεύτηκε το σκληρό πόκερ του Κασσαβού.

«Σκληρό πόκερ με το θέμα του Μουσείου παίζει ο Δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός. «

Πως παίζεται το πόκερ;

Ο Γιάννης Κασσαβός ανέλαβε την τύχη του δήμου την 1η Σεπτεμβρίου 2014.  Προφανώς τα πρώτα θέματα που αντιμετώπισε ήταν τα υπέρογκα ενοίκια που καταβάλει ο δήμος. Δύο από αυτά  ήταν τα κτίρια της Αρχαιολογικής Συλλογής Αχαρνών και το κτίριο που είναι δίπλα στον Θολωτό Τάφο και στεγάζεται το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, το ΚΑΠΗ και το ΚΕΠ του Κόκκινου Μύλου.

Αν υπήρχε πρόβλημα θα έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Εκείνο έπρεπε να συζητήσει το  και να αποφασιστεί το ποσοστό της μείωσης του ενοικίου, διαδικασίες που είχαν γίνει για προηγούμενες μισθώσεις, (κλικ εδώ).

Για το θέμα της λύσης της σύμβασης εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών (μόνο των εσόδων, τις δαπάνες τις έχει κρατήσει ο δήμαρχος) Θεόφιλος Αφουξενίδης.

2339 Λύση μίσθωσης κτιρίου Κων. Μουστακάτου

2339 Απόφαση Δ. Σ. για λύση της μίσθωσης

Για τα άλλα κτίρια ο δήμαρχος ανέλαβε να «καθαρίσει» μόνος, χωρίς να γνωρίζει κανένας, τη διαπραγμάτευση για την μείωση των μισθώσεων.

Για το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στον Θολωτό Τάφο ο δήμος δεν πλήρωνε το νοίκι. Παρακολουθείστε την υπόθεση ζωντανά!!

ΚΑΠΗ

 

—————

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση (εκβιασμό), αφού δεν γινόταν η καταβολή του μισθώματος για μεγάλο διάστημα, ο παίκτης του πόκερ κέρδισε την παρτίδα με τους δημότες. Ήταν μια ηθική νίκη!!

Η ίδια παρτίδα πόκερ παίχτηκε και για την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. Σε αυτή την παρτίδα οι ιδιοκτήτες κίνησαν νόμιμες διαδικασίες και κέρδισαν την παρτίδα. Το δικαστήριο τους έδωσε τη δυνατότητα να σφραγίσουν το κτίριο που στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή. Γιατί δε σφραγίστηκε είναι μια άλλη ιστορία, που δεν είναι της στιγμής.

Χαρακτηριστικό γεγονός, εντελώς τυχαίο, είναι ότι οι ανωτέρω διαπραγματευόμενοι με το δήμαρχο για την μείωση των ενοικίων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεν ήταν υποστηρικτές της παράταξης του.

Στο ανωτέρω δημοσίευμα αναφέρονται έμμεσα οι προθέσεις του δημάρχου:

Η τακτική του στοχεύει να εξασφαλίσει από το Υπουργείου Πολιτισμού την καταβολή του μισθώματος, με το σκεπτικό ότι το Μενίδι είναι ο μοναδικός Δήμος της Χώρας που πληρώνει ενοίκιο για Μουσείο. 

Αν δεν τα καταφέρει, στην προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου 2015 με τον Υπουργό, τότε θα αλλάξει ρότα και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει κάποιο άλλο αντάλλαγμα πχ τη συμμετοχή του Δήμου Αχαρνών σε κάποιο πρόγραμμα του Υπουργείου ή τη στήριξή  του για την παραχώρηση, από το Υπουργείο Άμυνας, τμήματος του στρατοπέδου Παπαστάθη, σε κτίριο του οποίου θα μπορούσε να φιλοξενηθεί μόνιμα η αρχαιολογική συλλογή.

Ταυτόχρονα, λένε οι συνεργάτες του, έχει ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου που φιλοξενεί το Μουσείο ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του ενοικίου. Αυτό έχει γίνει και με τα άλλα κτίρια που μισθώνει ο Δήμος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πολιτιστικό Κέντρο του Κόκκινου Μύλου, ενώ η σημερινή διοίκηση έχει ξενοικιάσει κάποια από τα κτίρια που μίσθωνε, στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του Δήμου.

 

Ποιοι είναι οι συνεργάτες του δημάρχου; Αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο αντιδήμαρχος εσόδων;

Από τη μείωση των ενοικίων στον Κόκκινο Μύλο ο δήμος, και οι δημότες όπως ανέφερε ο κ. Αφουξενίδης, κερδίζουν 900*12=8.400 €

Ας δούμε όμως μερικά οικονομικά στοιχεία.

Έσοδα

 

Αυτή είναι η κατάσταση εκτέλεσης του προϋπολογισμού το μήνα Οκτώβριο 2015.

Παρατηρούμε ότι τα βεβαιωθέντα έσοδα υστερούν των εισπραχθέντων κατά 853.694,75 – 52.407,08 = 801.287,67 €

Με τις οικονομίες στα νοίκια ο δήμος θα σωθεί!!

Στα μισθώματα στα Αστικά ακίνητα που εισπράττει ο δήμος η διαφορά είναι 347.956,10 – 301.091,18 = 46.864,92 €.  Τόσα μισθώματα οφείλονται στο δήμο. Ο δήμαρχος διαπραγματεύεται μείωση αυτών των μισθωμάτων υπέρ των δημοτών;

Υπάρχει όμως και κάτι θετικό. Το «Τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων (άρθρο 20 Ν 2539/97)». Όσα βεβαιώνονται, τόσα εισπράττονται.

Αυτό γίνεται γιατί τα έσοδα αυτά εισπράττονται από την εφορία από τις αποδείξεις που εκδίδουν τα καταστήματα. Είναι όμως όλα όσα δικαιούται να εισπράττει ο δήμος;

Για να βεβαιωθεί κανείς πρέπει φορέσει το καπελάκι JOCKEY κάποιος, για να μην τον καίει ο ήλιος, να περιφέρεται σε κτήματα για να δει αν κόβονται αποδείξεις ή υπάρχει νόμιμη άδεια. Γιατί μπορεί να γίνονται πάρτι γενεθλίων και να χάνει έσοδα ο δήμος.

 

Για να τελειώνει αυτή η ανάρτηση.

Οι συνεργάτες του Δημάρχου αποδίδουν σε έλλειψη πληροφόρησης τις συζητήσεις για απομάκρυνση του Μουσείου από το Μενίδι, επισημαίνοντας ότι όσοι διαδίδουν τέτοιες φήμες δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν το Δήμο για τις προθέσεις του. 

Το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ, που διαδίδει αυτές τις φήμες, πως μπορεί να ρωτήσει το δήμο για τις προθέσεις του αφού δεν γίνονται γνωστές με νόμιμες διαδικασίες. Ήταν αληθινά τα γεγονότα;

Τελικά ο στόχος για τη μείωση του ενοικίου μπορεί προς το παρόν να μην  έχει επιτευχθεί, αλλά έγινε δυνατή ακόμα μια φωτογράφιση.

Δελτίο τύπου Υπυργείου

ypourgeio_pol01

ypourgeio_pol02

Τελικά ποιος κερδίζει από τη φωτογράφιση ο δήμαρχος ή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Για τα 16 νοίκια δε γίνεται καμία αναφορά. Θα πληρωθούν (μαζί με τα δικαστικά έξοδα) ή  επικρέμαται κατάσχεση;

jockey

———-

Για την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών το θέμα δεν τελειώνει εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: