Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Τα οικονομικά του Δήμου Αχαρνών με απλά λόγια – 1

Posted by koszig στο 1 Μαΐου 2016

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγινε αναφορά πως περίπου συντάσσεται ο προϋπολογισμός του δήμου, (κλικ εδώ).

Ας δούμε  ένα παράδειγμα εσόδων για Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων. Για τα τέλη αυτά ισχύει το άρθρο 3 του ν. 1080/1980

Νόμος για τέλη και δικαιώματα κοινόχρηστων χώρων

Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι περίπου σταθερά καθορισμένοι και τα τέλη ενοικίασης, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα κατάληψης περίπου τα ίδια. Τα καταστήματα που ενοικιάζουν τους χώρους αυτούς  διαφοροποιούνται κατά περιόδους. Επομένως ο προσδιορισμός των εσόδων δε μπορεί να είναι σταθερός.Έτσι τα έσοδα προϋπολογίζονται.

Ο προϋπολογισμός όμως γίνεται με βάση υποθετικά στοιχεία στον κωδικό 0461 των δύο προηγουμένων ετών της σύνταξης του προϋπολογισμού.

Έσοδα Κινόχρηστων χώρων

Στον πίνακα αυτό παρατηρούμε ότι το έτος 2011 τα προϋπολογιζόμενα έσοδα  ήταν 200.000 ευρώ και το έτος 2016 16.050 ευρώ. Η σύνταξη τως προϋπολογισμών τα έτη 2011-2014 γινόταν με τα βεβαιωμένα έσοδα και όχι τα εισπραχθέντα. Επομένως υπήρχε αρκετή απόκλιση στα προϋπολογιζόμενα έσοδα.

Από το τέλος του έτους 2014,  λόγο μνημονίου και εναρμόνισης με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  η εκτέλεση του  προϋπολογισμού επικαιροποιείται  και δημοσιεύεται το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μηνός. Επομένως η οικονομική υπηρεσία και οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ενημερώνονται για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με τα δεδομένα στοιχεία το έτος 2015 παρατηρούμε, ότι το έτος 2014 περιμέναμε εισπράξεις 15.500,00 ευρώ, βεβαιώθηκαν 35.776,11 ευρώ και εισπράχθηκαν 16.251,34 ευρώ, δηλαδή τα μισά. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2016. Έτσι δημιουργούνται τα έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν από βεβαιωθέντα έσοδα  προηγουμένων ετών, που συνεχώς αυξάνουν.Το έτος  2015 τα βεβαιωθέντα έσοδα από  τους κοινόχρηστους  χώρους ήταν 156.710,43 ευρώ και εισπράχθηκαν  1.102,69 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του έτους  τα βεβαιωθέντα τέλη ήταν 195.860,17 ευρώ και τα εισπραχθέντα 559,90 ευρώ!!

Έσοδα Κινόχρηστων χώρων από ΠΟΕ

Για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων απαιτείται άδεια από τη δημοτική Αρχή. Αν δεν καταβάλλονται κανονικά τα τέλη, τότε αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο και στη συνέχεια αφαιρείται η άδεια κατάληψης του χώρου.

Μια εξήγηση μόνο μπορεί να δοθεί για τα μη εισπραχθέντα έσοδα: Δεν πληρώνω και δεν φεύγω. Φυσικά με την άδεια της δημοτικής Αρχής, που μπορεί να ερμηνεύεται ή ότι γίνονται  παραταξιακά ή κομματικά ρουσφέτια ή κάποιοι τα παίρνουν.

Μια υπερεκτιμημένη προϋπολογισμένη δαπάνη δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική Αρχή να προβαίνει σε δαπάνες που δε μπορούν να καλυφθούν. Αυτό οδηγεί σε ελλείμματα.

 

Η συνέχεια στο επόμενο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: