Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Σημαντική συνάντηση του δημάρχου με τον Υπουργό Χωροταξίας

Posted by koszig στο 13 Ιουνίου 2016

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του δημάρχου Αχαρνών ο δήμαρχος είχε σημαντική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (κλικ εδώ).

Ο Δήμαρχος Αχαρνών συζήτησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που σχετίζονται άμεσα με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Αχαρνών και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ).

Η οριστικοποίηση της νομοθεσίας θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο Αχαρνών να τροποποιήσει τις χρήσεις γης σε διάφορες περιοχές του, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν εμπόδια που σχετίζονται με την αδειοδότηση επιχειρήσεων, αλλά και χωροθέτηση των δραστηριοτήτων του Δήμου Αχαρνών.  

Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός έθεσε και το θέμα που αφορά το νέο νομοσχέδιο κύρωσης των δασικών χαρτών, ζητώντας στοχευμένες βελτιώσεις, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξης στο Σχέδιο Πόλης περιοχών όπου οι κάτοικοι τους ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες, όπως για παράδειγμα η περιοχή Φλόγα Βαρυμπόμπης.

Ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ένταξης των Π.Ε. Μεγάλα Σχοίνα Β’, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Άγιος Ιωάννης Ρώσσος και Πλάτωνας και έθεσε τα ζητήματα χρήσεων γης στην Αμυγδαλέζα και τις Λεκάνες.

yporgo_perivallontos02

Μερικά δημοσιογραφικά σχόλια για τη συνάντηση.

Ο δήμος Αχαρνών είναι σε έκταση από τους μεγαλύτερους  Δήμους της Αττικής. Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν μπει στο σχέδιο και οργιάζει η αναγκαστικά αυθαίρετη δόμηση, που όταν αυτές οι περιοχές θα μπουν στο σχέδιο δε θα υπάρχει δυνατότητα σχεδίασης βιώσιμης πόλης.

Σήμερα ο δήμος στην ουσία είναι «εν αναστολή λειτουργίας», αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός του δήμου. Στην ενδοπαραταξιακή μάχη του δημάρχου κυρίαρχο θέμα είναι αν πρέπει να λάβει δάνειο για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Ένα από τα στοιχεία του ελλειμματικού προϋπολογισμού είναι οι τελεσίδικες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις λόγω εντάξεων περιοχών στο σχέδιο. Ο δήμαρχος δεν έχει έσοδα να αποζημιώσεις τους ιδιοκτήτες γης που δέσμευσε με τα πολεοδομικά σχέδια. Οι δαπάνες αυτές, που εν μέρει είναι άγνωστες πριν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις στα δικαστήρια, ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος στη συνάντηση αυτή είχε μαζί του, ως γνώστη των πολεοδομικών θεμάτων, το γενικό γραμματέα του δήμου Θανάση Κατσιγιάννη. Μαζί του ήταν και ο πρόεδρος της Δημοτικής Φροντίδας Αχαρνών Γιώργος Δασκαλάκης. Ήταν και  το μέλος του Συλλόγου Φλόγας Βαρυμπόμπης κ. Βενέτης.

Εδώ θα μπορούσε να σταματήσει ο σχολιασμός, με την παρατήρηση γιατί παρίσταντο αναρμόδια πρόσωπα για πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως ο κ. Δασκαλακης και το μέλος της Φλόγας Βαρυμπόπης.

Αν ήταν με την ιδιότητα των ενδιαφερομένων για ένταξη της περιοχής, τότε γιατί δεν ειδοποιήθηκαν να πάνε μαζί τους και σύλλογοι άλλων περιοχών υπό ένταξη. Τους συλλόγους  εκπροσωπούν μέλη της διοίκησης ή οι πρόεδροί τους;

Ας πάμε όμως στην ουσία του θέματος.

Στο υπουργείο υπάρχει Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός.

Σκουρλέτης

 

Στα βιογραφικά  αναφέρεται ότι κάποιος σπούδασε κάπου, αλλά δεν αναφέρεται αν πήρε πτυχίο. (περίπτωση Υπουργού Παιδείας).

Εργαζόταν στον τομέα εμπορίας εργαλείων χειρός εστίασης (κουτάλες, μαχαίρια, πηρούνια κλπ). Ειδικός στο Περιβάλλον και την ενέργεια!!

Τσιρώνης

Και αυτός σπούδασε!! Δεν αναφέρεται τι επάγγελμα ασκούσε πριν γίνει υπουργός. Ήταν με τους Οικολόγους Πράσινους. Τουλάχιστον σχετικός με το Οικολογικό κίνημα.

Τα εξειδικευμένα ζητήματα κυρίως χειρίζονται οι Γενικοί Γραμματείς. Όπως φαίνεται ο κ. Τσιρώνης είναι αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος.

Καλμπατσέα

Όπως φαίνεται τα προσόντα της κας. Κλαμπατσέα δεν «αγωνιστικά», αλλά επιστημονικά.

Η κα Κλαμπατσέα δεν είναι άγνωστη στο δήμο Αχαρνών, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ). Είχε καθοδηγήσει μεταπτυχιακούς σπουδαστές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που ασχολήθηκαν με τον αστικό σχεδιασμό του δήμου Αχαρνών και άλλα πολεοδομικά θέματα.

Σε αυτές τις παρουσιάσεις δεν έκανε τον κόπο να παραστεί ο δήμαρχος. Για το λόγο αυτό πιθανόν να μη γνώριζε και τη θέση της κας Κλαμπατσέα στο Υπουργείο, (κλικ εδώ).

Δε γνώριζε; Δε ρώταγε τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, που συνεργαζόταν χρόνια με την κα Κλαμπατσέα; Δεν θεώρησε σκόπιμο να συνοδεύεται με τη Διευθύντρια ή υπαλλήλους της Πολεοδομίας;

Η επίσκεψη στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναρμόδιο για θέματα χωροταξίας, αφού η αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί στην κα Κλαμπατσέα, ήταν για να φανεί η δραστηριότητα του δημάρχου για το καλό της Πόλης με συνοδεία άσχετων παραγόντων, όπως ο κ. Δασκαλάκης.

Το Κύριο θέμα του δήμου είναι η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού για να μπορέσει να «αναστηθεί» ο δήμος Αχαρνών και όχι η φωτογράφηση με Υπουργούς για θέματα που μπορούν να περιμένουν.

Η επικοινωνιακή τακτική του δημάρχου θυμίζει επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ο κόσμος χάνεται και αυτοί θέτουν θέμα αρμοδιοτήτων Προέδρου της Δημοκρατίας  με αναθεώρηση του Συντάγματος!!

Κοιτάξτε να λύσετε το πολεοδομικό πρόβλημα του Πατήματος Πλαβούκου, που η περιοχή ανήκει στο δήμο Φυλής και οι κάτοικοι είναι δημότες Αχαρνών και ψηφίζουν στο δήμο Αχαρνών. Κάποιος Ενεργός Πολίτης αν προσφύγει αρμοδίως, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω με τα εκλογικά αποτελέσματα!!

Ο δήμος Αχαρνών βλέπει το μέλλον του τόπου. Το παρόν;

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: