Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Μιά φορά και ένα καιρό…

Posted by koszig στο 22 Ιουνίου 2016

Ήτανε Ιούνιος 2010. Σύμφωνα με το άρθρο 217 του νόμου 3463/2006:

Άρθρο 217
Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής
1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
3. Το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
4. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.
5. Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.
6. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94.

Τότε ο δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης τήρησε το νόμο και στις 5 Ιουλίου 2010 στην Κεντρική Πλατεία Αχαρνών έγινε η ανοιχτή συνεδρίαση σύμφωνα με το νόμο, (κλικ εδώ).

Ο νόμος το έτος 2008 άλλαξε αφού το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε στο νόμο 3731/2008

Άρθρο 20

Αναδιατυπώσεις άρθρων Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα

  1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 217 του ν. 3463/2006 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 «2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου. Σε Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων και σε Δήμους πρωτευουσών νομών η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και καλούνται, μόνον, οι θεσμοθετημένοι συλλογικοί φορείς της πόλεως, όπως, επιστημονικοί, εμπορικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί, για την ευρύτερη, δυνατή, εκπροσώπηση των κατοίκων.»

Αυτή η αλλαγή διέφυγε της προσοχής των τότε αρχόντων, αλλά στην ουσία τηρήθηκε για τον απολογισμό των πεπραγμένων.

Στη δημοτική περίοδο 2006-2010 δεν είχε ενεργό ρόλο ο Σωτήρης Ντούρος, ήταν όμως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές που έγιναν μερικούς μήνες μετά.

Ο τότε δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κασσαβός ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου και έλαβε το λόγο.

 

Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής. Αν αυτή η ομιλία ήταν γραμμένη, χωρίς αναφορά στο συντάκτη της, θα μπορούσε να διαβαστεί στην απολογιστική συγκέντρωση που δεν έγινε πέρυσι στην αρχή του χρόνου, αλλά κυρίως φέτος, και ο αναγνώστης θα μπορούσε να την απευθύνει στο δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό, όπως εκείνος την είχε απευθύνει στο δήμαρχο Παναγιώτη Φωτιάδη!!

 

Τον Ιούνιο του έτους 2015 ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Τσάτσης είχε αναφερθεί στη μη τήρηση του ανωτέρω άρθρου του νόμου από το δήμαρχο, (κλικ εδώ). Ο δήμαρχος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα. Η μη προσαρτημένη αντιπολίτευση, επίσης δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Με το άρθρο 20 του νόμο  3731/2008 αντικαταστάθηκε μόνο η παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου 217.

Η παρ. 6 ισχύει:

6. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94.

Μήπως η μη τήρηση του νόμου από το δήμαρχο συνιστά παράβαση καθήκοντος; Μήπως το ίδιο ισχύει και για τους δημοτικούς συμβούλους;

Ο κ. Κασσαβός μετά την ομιλία του συνέταξε και δελτίο τύπου.

Δελτίο Τύπου – ΑχαρΝΑΙ-Ενεργοί Πολίτες

Κασσαβός 2010

Επειδή τα λόγια περνούν αλλά τα γραπτά μένουν, κρατήστε το κείμενο αυτό. Περιγράφει τι δεν έκανε μέχρι σήμερα  ο Γιάννης Κασσαβός ως δήμαρχος. Για εκείνα που έκανε μέχρι σήμερα θα τα διαβάσετε προσεχώς στο Ελεύθερο Βήμα και την κριτική των πεπραγμένων των προεκλογικών δεσμεύσεων της παράταξής του.

Στην ομιλία του ο κ. Κασσαβός το έτος 2010 αναφέρθηκε σε δύο πρόστιμα που μπήκαν στο δήμο Αχαρνών και οδήγησαν στην κάθαρση των χώρων στο λόφο των 40 Μαρτύρων και δίπλα από το Νεκροταφείο, στην περιοχή του Πλάτωνα. Αν δεν είχα κάνει αναφορές στην περιφέρεια τα σκουπίδια και τα μπάζα ίσως να ήταν ακόμα εκεί μέχρι σήμερα. Ο κ. Κασσαβός πριν γίνει δήμαρχος δεν είχε βάλει την υπογραφή του για παραλήψεις της δημοτικής Αρχής για κανένα θέμα. Σε αυτή την ομιλία με «ξένα κόλλυβα έκανε μνημόσυνο»!!

Στο δήμο Αχαρνών υπάρχει Ενεργός Πολίτης, ίσως και άλλοι ενεργοί πολίτες και υπάρχουν και Ενεργοί Πολίτες κατ’ όνομα.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με ακούς;

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: