Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Το εξώδικο

Posted by koszig στο 9 Ιουλίου 2016

Τι είναι το εξώδικο;

Εξώδικο ονομάζεται ένα έγγραφο το οποίο κοινοποιείται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε κάποιο άλλο μέσω δικαστικού επιμελητή, με βεβαιωμένη ημερομηνία και ώρα παραλαβής, με σκοπό να αποδεικνύεται εγγράφως, μέσω της έκθεσης επίδοσης του Δικαστικού Επιμελητή, ότι ο παραλήπτης έλαβε γνώση του εγγράφου αυτού, προκειμένου να μην μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε αφενός ότι ο “αποστολέας” του δήλωσε τα όσα περιέχονται στο εξώδικο, αλλά και ούτε αφετέρου ότι ο “παραλήπτης” του έλαβε γνώση αυτού.

Για παράδειγμα σε παράγοντα του δήμου ένας ιδιώτης δε χρειάζεται να κάνει εξώδικο, εφόσον ένα έγγραφο αν πρωτοκολληθεί στο δήμο αποδεικνύεται ο παραλήπτης, στον οποίο απευθύνεται το έγγραφο, και η ώρα κατάθεσης. Έτσι δε μπορεί να αμφισβητηθεί ο «αποστολέας» και το περιεχόμενο του εγγράφου.

Αυτά για ενημέρωση.

Στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύονται άρθρα που ενδεχομένως δημιουργούν παρερμηνείες για πράξεις ή μπορεί με χαρακτηρισμούς να θίγουν ορισμένα πρόσωπα  στα οποία γίνεται αναφορά.

Στον έντυπο τύπο ο «θιγόμενος» μπορεί να επικοινωνήσει με τον εκδότη και να του ζητήσει διευκρινίσεις ή να ανασκευάσει δημοσιεύματα.

Για παράδειγμα ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Αχαρναϊκή» δημοσίευσε ένα άρθρο για ένα θέμα επικαιρότητας.

Αχαρναϊκη 1

Φύλλο 146 της 19ης Ιουνίου 2016

Ας δούμε την τρίτη σελίδα.

Αχαρναϊκη 2

Οι γνωρίζοντες ελληνικά δε μπορούν να εντοπίσουν αν με την αναφορά για εντιμότητα του τέως αντιδημάρχου Αναστάσιου Χϊου υπήρξε σε αντιδιαστολή αναφορά σε άλλους αντιδημάρχους ή το δήμαρχο για έλλειψη εντιμότητας. Κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην εφημερίδα «Αχαρναϊκή».

Παρ΄όλα αυτά ο εκδότης της εφημερίδας εκλήθη στο γραφείο ο δημάρχου και του ζητήθηκε να διευκρινίσει το θέμα της «εντιμότητας» που υπήρχε στην επικεφαλίδα του θέματος. Ιδού το αποτέλεσμα!!

Αχαρναϊκη 3

Έτσι ο εκδότης της εφημερίδος έδωσε πιστοποιητικό εντιμότητας  σε προέδρους Νομικών Προσώπων, σε αντιδημάρχους και στο δήμαρχο.

Δε ζήτησε ποτέ από το δήμαρχο να ζητήσει συγνώμη στους ιδιοκτήτες οικημάτων που έχει ενοικιάσει ο δήμος, για την ανικανότητα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού έγκαιρα, όπως έκαναν άλλοι δήμοι που έλαβαν δάνεια ισοσκέλισης προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει τα οφειλόμενα ενοίκια από το δήμο και σε λίγο θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Ενοίκια

Στον πίνακα αυτό αναφέρονται οι δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου!!

Αυτά για τον έντυπο τύπο. Για τον Ηλεκτρονικό, και ειδικά για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ, υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες. Στην πρώτη ανάρτηση, (κλικ εδώ), έγινε αναφορά για τον «ιδιοκτήτη» του site και για την τήρηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Στις μέχρι σήμερα  έχουν γίνει 3.961 Δημοσιεύσεις ,έχουν γίνει 731 Σχόλια και δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινήσεις ηλεκτρονικά στην ίδια σελίδα που είχε δημοσιευτεί η επίμαχη ανάρτηση. Οι δύο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν αποφασίσει να μην κάνουν διάλογο με το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ. Την ίδια τακτική είχε τηρήσει μέχρι πριν λίγο καιρό ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός. Καμία προφορική «παραίνεση»  από τον ίδιο ή τους συνεργάτες του για διορθώσεις σε αναρτήσεις, για γεγονότα ή χαρακτηρισμούς. Καμία ηλεκτρονική παρέμβαση στο site, όπως είχαν κάνει άλλοι δημότες, οι οποίες έχον αναρτηθεί και έχουν δοθεί διευκρινήσεις.

Ως δήμαρχος αν ήθελε κάποιες διευκρινήσεις ή διορθώσεις θα μπορούσε να μου στείλει ένα έγγραφο το οποίο θα έπρεπε να λάβω συστημένο, όπως κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ή με απόδειξη λήψης του εγγράφου. Υπάρχει και πιο εύκολη  μέθοδος με email όπου τα αναγκαία στοιχεία υπάρχουν. Καμία από αυτές τις διαδικασίες δεν επέλεξε ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός να ζητήσει ανασκευή  δημοσιευμάτων και ενδεχόμενη έκφραση συγνώμης για τις αναρτήσεις.

Αντί αυτών ο δήμαρχος  ο δήμαρχος επέλεξε την αποστολή Εξώδικης Δήλωσης, Διαμαρτυρίας και Πρόσκλησης με δικαστικό κλητήρα συντεταγμένη από δικηγόρο.

Απάντηση σε αυτό το εξώδικο σε επόμενη ανάρτηση

Ο Καζαντζάκης έγραφε:

«Αν ο φόβος σε κοιτάζει  μη φοβηθείς. 

Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: