Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Υπάρχουν και Ενεργοί Πολίτες

Posted by koszig στο 19 Ιουλίου 2016

Στις 4 Απριλίου 2016 αναρτήθηκε κείμενο με τίτλο «Ανιστόρητων συνέπειες». Παρότι έγινα αναφορά στο πρόσωπο του δημάρχου δε με εγκάλεσε. Μάλλον του διέφυγε, (κλικ εδώ).

Ονοματοθεσία οδών, πλατειών κ.α.

Εισαγωγή

Για τους πολίτες, αλλά και για τις δημόσιες υπηρεσίες   η ονοματοθεσία οδών είναι ένας τρόπος προσδιορισμού της θέσης κτιρίων, αντί να προσδιορίζεται η θέση με γεωγραφικές συντεταγμένες.

Πέρα όμως από  τον προσδιορισμό της θέσης, (οδός και αριθμός), η ονοματοθεσία έχει και παρεπόμενους ρόλους. Μέσω της ονοματοθεσίας:

  • Οι πολίτες έρχονται σε επαφή με  την ιστορία του τόπου τους.
  • Οι πολίτες  έρχονται σε επαφή με την τοπική ιστορία με πρόσωπα και γεγονότα
  • Οι πολίτες  γνωρίζουν σπουδαίες προσωπικότητες που συνδέονται με τον τόπο.

Επομένως πέρα από τον προσδιορισμό της θέσης  η ονοματοθεσία των οδών έχει και παιδευτικό ρόλο.

Οι περισσότεροι δρόμοι σήμερα έχουν ονόματα μεγάλων προσωπικοτήτων, θεών και ηρώων, τοπωνύμια (οδός Πάρνηθος ), λουλουδιών (οδός Γαρδένιας),  αλλά και ονόματα που ταιριάζουν στον εκάστοτε δρόμο (Αθηνών, Λιοσίων).

Για να προσδιορίζεται μια περιοχή σε μερικές περιπτώσεις σε οδούς της περιοχής δίνονται ονόματα καλλιτεχνών, ποιητών, αθλητών και τοπικών προσωπικοτήτων.

Βασικό στοιχείο στην ονοματοθεσία οδών είναι να μη δίνονται ίδια ονόματα σε περιοχές του ίδιου δήμου με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση.

Πως καθορίζεται η ονοματοθεσία

Για την ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών ισχύει ο ν. 4071/2012 (ΦΕΚ 85/ 11-4-2012). Στο άρθρο 19 γίνεται τροποποίηση του άρθρου 8 του ν. 3463/2006 ως εξής:

Άρθρο 19
Λοιπές Διατάξεις

2. Το άρθρο 8 του ν. 3463/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών.
Η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του οικείου συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας και σύμφωνη γνώμη επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν:
α. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Διοικητικού− Οικονομικού ή ο προϊστάμενος του Τμήματος Προσωπικού ή ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικού− Οικονομικού
Βορείου Αιγαίου ή Νοτίου Αιγαίου, ως Πρόεδρος.
β. Δύο εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από την Εκτελεστική Επιτροπή της.
γ. Δύο καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ 02, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

H Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε επίπεδο νομού. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι είναι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης του κλάδου ΠΕ Διοικητικού.

Η μετονομασία επιτρέπεται, για εξαιρετικούς λόγους και γίνεται με την ίδια διαδικασία.»

Για να μη γίνονται λάθη στην ονοματοθεσία οδών και πλατειών πρέπει κατ’ αρχάς το δημοτικό συμβούλιο να καθορίσει γενικούς  κανόνες, ειδικά για τα ιστορικά πρόσωπα, πρόσωπα και γεγονότα, που κατά γενική αποδοχή, σχετίζονται με την τοπική ιστορία, σπουδαίες προσωπικότητες του τόπου, τοπωνύμια ή ειδικά χαρακτηριστικά περιοχών.

Τα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων με βάσει αυτές τις αποφάσεις πρέπει να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τους και αιτήματα ή προτάσεις δημοτών.

Για να είναι σωστές και τεκμηριωμένες οι προτάσεις των δημοτών πρέπει να υπάρχει πρότυπο εγγράφου για την πρόταση.

Η πρόταση διαβιβάζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για έγκριση από την αρμόδια επιτροπή. Μετά την έγκριση από την επιτροπή επιστρέφει στο δημοτικό συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Αυτή διαδικασία δεν έγινε από τη δημοτική Αρχή και μετά παρέμβαση Ενεργού Πολίτη, όχι αυτών που φέρουν μόνο το όνομα, η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Απάντηση Αποκεντρωμένης για ονοματοθεσία

Έτσι δεν εγκρίθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

2069 Απόφαση δημοτικού συμβουλίου για Ονοματοθεσίες 29-3-2016

Και η πρόταση του δημάρχου:

Εισήγηση δημάρχου

Δείγμα σοβαρότητας δημοτικής Αρχής.

Σε χώρες του εξωτερικού στην αρχή των οδών υπάρχει πινακίδα με το βιογραφικό του ατόμου ή του ιστορικού γεγονότος που έχει δοθεί το όνομά το στο δρόμο. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται και στη Ελλάδα αν δεν υπήρχε η γνωστή καφρίλα μερίδας, κυρίως νεολαίας, που θα έβαζε την υπογραφή της με σπρέι πάνω στην πινακίδα.

Επειδή υπάρχει δυνατότητα σε κινητό τηλέφωνο να υπάρχει χάρτης με οδούς, εκεί θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή που να απεικόνιζε και το βιογραφικό του ατόμου ή του ιστορικού γεγονότος που αναφέρεται ως ονοματοθεσία.

Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αν …

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: