Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Θα υπάρξει αναγνώριση του πολιτικού λάθους;

Posted by koszig στο 20 Αυγούστου 2016

Μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για ακύρωση της απόφασης 876/2016  του Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού, που αναφερόταν στην απαλλαγή από τα καθήκοντα αντιδημάρχου του Αναστάσιου Χϊου, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), προκύπτει ένα πρόβλημα όχι μόνο ηθικής τάξεως, αλλά και νομιμότητας των ενεργειών για τον Χαράλαμπο Ορφανίδη που με απόφαση του δημάρχου αφαιρέθηκαν τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Στην απόφαση του δημάρχου γίνεται αναφορά στην «παραίτηση» του κ. Ορφανίδη από τη θέση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου, (κλικ εδώ)

Στην απόφαση αυτή γίνεται αναφορά:

Τη µε αρίθμ. πρωτ. 27859/27.04.2016 έγγραφη υποβολή παραίτησης του κου Ορφανίδη Χαράλαμπου του Χρήστου, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, από το παραπάνω αξίωμα.

Για την παραίτηση αυτή υπήρξε επιστολή του κ. Ορφανίδη στον τοπικό τύπο, (κλικ εδώ)

Στην επιστολή αυτή μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανίδης αναφέρει:

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δημάρχου ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνειδητή κι απολύτως αιτιολογημένη απουσία μου από το δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα της λήψης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων .
Δικαιολογημένως, λοιπόν,μπορώ να ισχυριστώ ότι η αποπομπή μου συνδέεται άμεσα με τη στάση μου απέναντι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για τον τόπο,για το οποίο όρθωσα το ανάστημά μου ως ελεύθερος και νοήμων αυτοδιοικητικός άντρας.

Οι ορισθέντες αντιδήμαρχοι  είχαν  υπογράψει  παρόμοιο κείμενο, χωρίς ημερομηνία ενεργοποίησης , ανέφεραν ότι το κείμενο αυτό τους ζητήθηκε από το δήμαρχο και εκείνοι το υπέγραψαν με τον όρο να κρίνει ο δήμαρχος όποτε νομίζει ότι δεν είναι επαρκείς για την εκπλήρωση των καθηκόντων που τους αναθέτει και να ζητήσει την παραίτησή τους.

Η προσθήκη ημερομηνίας σε ένα έγγραφο παραίτησης, με την έννοια που είχε δοθεί όταν υπογράφτηκε, όταν κατατεθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του υπογράφοντος εκείνη τη στιγμή και ενεργοποιηθεί ενδεχομένως να δημιουργήσει νομικό πρόβλημα.

Για το θέμα των εγγράφων παραίτησης ο κ. Χίος ζήτησε να του επιστραφεί το σχετικό έγγραφο, (κλικ εδώ)

Στο  έγγραφο αυτό ο κ. Χίος αναφέρει:

Άλλωστε, ουδέποτε εξεδήλωσα βούληση παραιτήσεως εκ των καθηκόντων μου του Αντιδημάρχου – αντιθέτως εργάζομαι σκληρά και φιλόπονα  και αντεπεξέρχομαι  στα καθήκοντα του αξιώματός μου με επιτυχία και κοινή αποδοχή προάγοντας  το έως σήμερα σημαντικό έργο της δημοτικής αρχής, ούτε  βέβαια συντρέχουν ειδικοί  απομακρύνσεως  μου  από τα καθήκοντά μου.

Όλως επικουρικώς, και σύμφωνα με τη γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, ανακαλώ νομίμως, προ πάσης εκτελεστής διοικητικής  ερειδομένης επ’ αυτού, το περιεχόμενο του ως άνω (στερούμενου βέβαιης χρονολογίας και παντός υπογεγραμμένου προ της ενάρξεως
της θητείας μου) εγγράφου και μάλιστα αναδρομικά, από την έναρξη της θητείας μέχρι σήμερα, ώστε να είναι εξ αυτού ολωσδιόλου ανίσχυρο. 

Αυτά ισχύουν και για τον κ. Ορφανίδη; Μήπως ο δήμαρχος έκανε χρήση  μιας νομικά ανύπαρκτης παραίτησης για να τον απομακρύνει από την θέση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου;

Την ανωτέρω εξώδικη δήλωση του κ. Χίου , που έγινε στις 5/5/2016, ακολούθησε η απόφαση 876/2016 του δημάρχου που έγινε στις 6/6/2016 με την αποπομπή του κ. Χίου από τη θέση του αντιδημάρχου. Αυτή η απόφαση του δημάρχου ακυρώθηκε  με την αρ. πρωτ. 58939/22663/8-8-2016  απόφαση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

68Ε7ΟΡ1Κ-5ΕΩ Ανάκληση απόφασης για αποπομπή αντιδημάρχου Αναστασίου Χίου

Και οι δύο αποπομπές δημάρχων έγιναν για την αντίθεσή τους για την λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσού 9.912.825,42 € για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού έτους 2016.

Τελικά οι χειρισμοί του δημάρχου οδήγησαν το δήμο Αχαρνών στο Παρατηρητήριο. Για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του έτους 2016 φάνηκε ότι το έλλειμμα ήταν 19.885.490,04 €!!

Για το θέμα του δανείου και του Παρατηρητηρίου σε επόμενη ανάρτηση.

Δευτέρα 22 Αυγούστου. Μια διαφορετική Δευτέρα;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: