Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Όταν τα λάθη πληρώνονται έστω και με καθυστέρηση.

Posted by koszig στο 23 Σεπτεμβρίου 2016

Κάθειρξη 15 ετών σε καθαρίστρια που πλαστογράφησε απολυτήριο δημοτικού

skai.gr

ΕΛΛΑΔΑ22/09/2016 | 18:54Τελ. ενημ.: 22/09/201618:54

Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκε 51χρονη γυναίκα στη Λάρισα, για πλαστογραφία απολυτηρίου δημοτικού. 

Πριν από περίπου 20 χρόνια, η γυναίκα είχε αλλοιώσει το πιστοποιητικό σύμφωνα με το οποίο είχε τελειώσει έως και την πέμπτη τάξη του δημοτικού, αλλάζοντάς τη βεβαίωση σε «Στ’ τάξη», ώστε να παρουσιάσει, ψευδώς, τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού για τη θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού.

Από την πρόσληψή της το 1996 έως και σήμερα, υπολογίζεται ότι καταβλήθηκαν στη γυναίκα μεικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. 

Η υπεράσπισή της εξήγησε πως η κατηγορούμενη μεγάλωσε μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι προέβη στην πλαστογράφηση επειδή έπρεπε να στηρίξει άμεσα την οικογένειά της οικονομικά. 

Όμως αυτή η εξήγηση δεν ήταν αρκετή για τους δικαστές που καταδίκασαν την 51χρονη για πλαστογραφία με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημιά άνω των 120 και άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, σε βάρους του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά 

Η καταδικασθείσα άσκησε έφεση η οποία είχε αναστέλλουσα ισχύ.

Είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε εργαζόμενους στο δημόσιο, όπου οι ίδιοι ή με προτροπή άλλων χρησιμοποίησαν πλαστογραφημένα στοιχεία για να διοριστούν σε δημόσιες θέσεις. Με το νόμο 4305/2014, με μνημονιακή προτροπή για εναρμονηση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση εξέδωσε αποφάσεις για εφερμογή του άρθρου 28 του ν. 4305/2014, (κλικ εδώ).

Στο άρθρο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων:

8. Η υποχρέωση για τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας όλων των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου αφορά το σύνολο των υπαλλήλων, ανεξαρτήτως της εργασιακής σχέσης, με την οποία υπηρετούν, στις δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, και τις επιχειρήσεις αυτών, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ. και δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 14 του ν. 2190/1994, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το άρθρο 1 του ν. 3812/2009.

Σε ένα τέτοιο έλεγχο φαίνεται ότι διαπιστώθηκε η πλαστότητα του πιστοποιητικού της καθαρίστριας.

Είναι φανερό ότι  στην ανωτέρω περίπτωση κάποιος συμβούλευσε την καθαρίστρια να κάνει την αλλοίωση  του πιστοποιητικού προκειμένου να προσληφθεί. Σε αυτόν δε μπορούν να ζητηθούν ευθύνες για συνέργεια στην αλλοίωση του πιστοποιητικού γιατί δεν εντοπίζεται εύκολα. Όμως δε δικαιούται η καταδικασθείσα να αποκαλύψει το όνομα του συνεργού έστω για την ηθική του καταδίκη;

Τι να πει όμως αν με τον αναφερόμενο είχε συγγενική σχέση;

Πέρα όμως από το ποινικό μέρος της υπόθεσης υπάρχει και το οικονομικό. Όσοι απολυθούν για τους ανωτέρω λόγους θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν «παράνομα». Εκεί είναι το σοβαρότερο πρόβλημα.

Αυτές όμως οι περιπτώσεις ωχριούν  μπροστά σε σοβαρότερες περιπτώσεις, (κλικ εδώ), (κλικ εδώ).

Ποιοι φταίνε; Αυτοί που υπέβαλλαν τα πλαστά χαρτιά ή αυτοί που τους ώθησαν να το κάνουν;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: