Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Δείγμα Δημοκρατίας η Διαβούλευση

Posted by koszig στο 20 Οκτωβρίου 2016

Νέοι θεσμοί διαβούλευσης

Καθιερώνεται, ως νέος θεσμός διαβούλευσης, η Επιτροπή Διαβούλευσης, τόσο σε δήμους µε πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων όσο και στις περιφέρειες. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων µε εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναζητούσαν μεμονωµένα την πρόσβαση και επιρροή στην ηγεσία του Ο ΤΑ. Τα µέλη του συμβουλίου της Επιτροπής Διαβούλευσης προέρχονται από τους παραγωγικούς φορείς του ∆ήµου ή της Περιφέρειας (Εκπρόσωποι Εργαζομένων, Επιχειρήσεων, Επιστημονικούς Συλλόγους, Ομάδες Πολιτών) οι οποίοι επιλέγονται από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο µε την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των µελών του και από δημότες, οι οποίοι κληρώνονται από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους οικείους εκλογικούς καταλόγους. Ειδικότερα:

– Ο συνολικός αριθμός των µελών της επιτροπής μπορεί να είναι από 25 έως 50 µέλη.

– Σε ποσοστό 1/3 του συνολικού αριθμού των µελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον µέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Αυτά στην εισηγητική έκθεση για το νόμο 3852/2010.

Στο δήμο Αχαρνών δεν τηρήθηκε ακριβώς ο νόμος. 8 έως 16 δημότες έπρεπε να εκλεγούν με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους των δημοτών. Αυτό δεν έχει γίνει.

Αυτό όμως είναι λεπτομέρεια. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα όργανο δημόσιου διαλόγου και πρέπει να ανακοινώνονται οι συνεδριάσεις της, τουλάχιστον στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό δεν έγινε για την Επιτροπή Διαβούλευσης της 12/10/2016.

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δε γνώριζαν για τη συνεδρίαση της 12/10/2016.

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-12-10-2016

 

2. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:

δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..

3. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3)
μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.
Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία.

Θέματα της ημερήσιας διάταξης της 12/10/2016 ήταν:

  1. «Κανονισμό κοιμητηρίου»
  2. «Κανονισμό κοινοχρήστων χώρων»

Αυτές είναι κανονιστικές αποφάσεις του άρθρου 79 του Κ.Δ.Κ. Εισηγήσεις δε φαίνεται να υπήρχαν. Αποφάσεις 8 ημέρες μετά δεν έχουν δημοσιευτεί. Υπήρχε απαρτία για να γίνει η συνεδρίαση; Έγινε τελικά η συνεδρίαση την επομένη ημέρα;

Ο νόμος λέει ότι η επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά κάθε τρεις μήνες. Όπως φαίνεται το έτος 2016 δεν είχε προηγηθεί άλλη συνεδρίαση.

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Ενημερώθηκαν;

 

Άφησαν το Κοιμητήριο να κοιμάται χωρίς νέο Κανονισμό;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: