Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Σε ποιόν ανήκει ο δήμος;

Posted by koszig στο 22 Νοεμβρίου 2016

Την εβδομάδα που πέρασε έγινε ένα σημαντικό τοπικό-πολιτικό γεγονός. Η παραίτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Θεόφιλου Αφουξενίδη από τη θέση αυτή και η αποχώρησή του από τη δημοτική παράταξη «ΑχαρΝΑΙ Ενεργοί Πολίτες».

Η ανακοίνωση της παραίτησης έγινε στον ηλεκτρονικό τύπο, σε μερικές ιστοσελίδες μόλις έλαβαν γνώση της παραίτησης σε άλλες, του φιλικού τύπου στο δήμαρχο, η ανακοίνωση της παραίτησης έγινε όταν ήταν έτοιμη η απάντηση του δημάρχου.

Στις 18 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε  στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ, (κλικ εδώ), χωρίς σχόλια, το κείμενο της παραίτησης.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου το Γραφείο Τύπου του δήμου Αχαρνών ανακοίνωσε ανυπόγραφο σχόλιο απάντησης στην επιστολή παραίτησης που είχε δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό τύπο. Η ανακοίνωση δεν φέρει καμία υπογραφή. Είναι του δημάρχου, είναι του γραφείου τύπου; Ποιος έχει την ευθύνη αυτού του κειμένου;

Όποιος και να έχει αυτή την ευθύνη, είναι μία απαράδεκτη ενέργεια, να μη χρησιμοποιηθούν βαρύτερη χαρακτηρισμοί, να γίνεται σχολιασμός  του δήμου Αχαρνών σε κείμενο παραίτησης αντιδημάρχου σε κείμενο παραίτησης που ο δήμος Αχαρνών δε δημοσίευσε. Ο δήμαρχος όφειλε να δώσει στη δημοσιότητα, ίσως σε φωτοτυπία, το κείμενο της παραίτησης του κ. Αφουξενίδη, ίσως και το κείμενο που πρωτοκολλήθηκε στο δήμο Αχαρνών.

Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να δημοσιευτεί η απάντηση χωρίς να δημοσιεύει το κείμενο στο οποίο δίνεται η απάντηση.

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85

 

%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%b2%ce%bf%cf%8d

Οι αμειβόμενοι από τους δημότες δημοσιογράφοι του γραφείου τύπου του δήμου Αχαρνών δεν έπρεπε να επισημάνουν αυτή την απαράδεκτη ενέργεια;

Ο δήμαρχος θεωρεί ότι η επικοινωνία του δήμου με τους δημότες  είναι μόνο δική του υπόθεση; Μπορεί ο κ. Αφουξενίδης να ζητήσει να δημοσιευτεί κείμενο απάντησης στα σχόλια τού δημάρχου; Θα μπορεί στην τεκμηριωμένη απάντηση του να χρησιμοποιήσει και άλλα στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει τις αιτιάσεις του δημάρχου;

 

Σύμφωνα με το νόμο  3852/2010,

Άρθρο 66
Δημοτικές Παρατάξεις
1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.
2. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις, ανάλογα με το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί.

4. Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.

7. Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή οφείλει να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη.

Αυτονόητο είναι ότι στην ιστοσελίδα του δήμου Αχαρνών οι δημοτικές παρατάξεις μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα που σχετίζονται με το δήμο, καθώς και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τυπικά, ο κ. Αφουξενίδης  ήταν ακόμα αντιδήμαρχος εφόσον την ημερομηνία που δημοσιεύτηκε το δελτίο τύπου του δημάρχου, (20/11/2016) δεν είχε δημοσιευτεί η παραίτησή του στη Δι@ύγεια

%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1

%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1

 

Ο κ. Αφουξενίδης τυπικά είναι μέλος της δημοτικής παράταξης μέχρι την ανακοίνωσή της αποχώρησης του  σε  επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος προΐσταται των υπηρεσιών του δήμου, δεν είναι ιδιοκτήτης του δήμου.

Άρθρο 61
Υποχρεώσεις δημάρχου, αντιδημάρχου και μελών επιτροπών
1. Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει:
α) να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος,
β) να σέβονται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών και να μεριμνούν για την καθολική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το δήμο χωρίς διακρίσεις
σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου ή του κοινού συμφέροντος,
γ) να δηλώνουν κάθε προσωπικό συμφέρον (ιδιοκτησιακό ή οικογενειακό) που έχουν σε σχέση με θέματα του δήμου,
δ) να ενθαρρύνουν και να προωθούν κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και λειτουργίας του δήμου.

 

Σχόλια για το δελτίο τύπου του δημάρχου για την παραίτηση του Θεόφιλου Αφουξενίδη σε επόμενη ανάρτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: