Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Λάθος πολιτική οδηγεί σε λάθος χειρισμούς

Posted by koszig στο 15 Φεβρουαρίου 2017

14 Φεβρουαρίου 2017, σημαδιακή ημέρα. Συνεδρίασε το δημοτικό συμβουλίου να εκλέξει νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Γιατί; Τι συνέβη;

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι!!  Δεν υπήρχε άλλη αντοχή στη συμπεριφορά δημάρχου-μελών της παράταξης του. Ο δήμαρχος φταίει, τα μέλη της παράταξης φταίνε; Δεν είναι εύκολο να βρεθεί η άκρη.

Μερικά μέλη της παράταξής, που δεν είχαν εκλεγεί και μέλη της παράταξης που είναι δημοτικοί σύμβουλοι  αποστασιοποιήθηκαν. Μερικοί αποτέλεσαν τον πυρήνα  της εξουσίας. Όποιος δεν ήταν απολύτως υπάκουος στις βουλές του δημάρχου, όποιος είχε διαφορετική γνώμη έπρεπε να αδρανοποιηθεί. Αντιμισθίες αντιδημάρχων άλλαζαν πρόσωπα, αντιδήμαρχοι απομακρύνθηκαν, νέοι που φάνηκε να έχουν διαφορετική άποψη από τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων ανέλαβαν θέσεις αντιδημάρχων ή άλλες συντονιστικές θέσεις αργότερα.

Αυτά είναι φαινόμενα που ισχύουν σε παρατάξεις και κόμματα εξουσίας και όχι μόνο.

Φαίνεται ότι ο Θεόφιλος Αφουξενίδης δεν άντεξε άλλο και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε ο πρώτος τη τάξη δήμαρχος Αχαρνών στη δεύτερη τη τάξη στο δήμο Αχαρνών πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου σε δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου φαίνεται ότι ήταν η αιτία να ραγίσει το γυαλί, (κλικ εδώ).

Αποτέλεσμα η διαγραφή της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μαρίας Χαριτίδη από την δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα του δημοτικού συμβούλου Αναστάσιου Χίου.

Η Μαρία Χαριτίδη είχε την ιδιότητα το προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ο θεσμικός της ρόλος τελείωνε σε 20 ημέρες, στις 28 Φεβρουαρίου. Μετά θα ήταν ένα απλό μέλος της παράταξης της πλειοψηφίας, ίσως να προτιμούσε την ανεξαρτητοποίηση προκειμένου να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις της.

Ο δήμαρχος θα μπορούσε να σχολιάσει την αντίδρασή της στη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς την υπογραφή της με διάφορους τρόπους ή να την αφήσει ασχολίαστη και να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Αποφάσισε να δείξει την ισχύ του λόγω της θεσμικής του ιδιότητας  στη συγκεκριμένη περίπτωση και να δείξει στους  ταλαντευόμενους δημοτικούς συμβούλους ποιος είναι ο Ηγέτης στο δήμο Αχαρνών.

Ο Αναστάσιος Χίος δεν είχε σε αυτές τις στιγμές καμία θεσμική ιδιότητα. Είχε όμως τη θεσμική ιδιότητα του πλειοψηφούντος  δημοτικού συμβούλου στην παράταξη της πλειοψηφίας. Αυτή ήταν μια ιδιότητα που είχε αποκτήσει μόνος του και δεν ήταν δοτή από τον Ηγέτη. Αυτό του έδινε πλεονεκτήματα που δε μπορούσαν να προσδιοριστούν.

Η διαγραφή του από την παράταξη  ήταν το δεύτερο θεσμικό λάθος του Ηγέτη.

Το πολιτικό μένος οδήγησαν τον Ηγέτη στο επόμενο θεσμικό λάθος που ήταν ο τρόπος σύγκλισης και διαχείρισης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

 

Για το θέμα αυτό σχολιασμός στην επόμενη ανάρτηση

 

 

(άρθρο 64 νόμου 3852/2010 ΦΕΚ τεύχος Α 87 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης)

ΑΡΘΡΟ 92

Εκλογή Προεδρείου

5. Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της εκλογής στον Ελεγκτή Νομιμότητας ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη ενώπιόν του, η οποία ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών, από τη διενέργεια της εκλογής, αποφαίνεται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο αφότου παρέλαβε τα πρακτικά, για τη νομιμότητα της εκλογής.

7. Η παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου υποβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο και γίνεται οριστική, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση. Ο παραιτούμενος παραμένει σύμβουλος και δεν μπορεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα μέσα στην ίδια διετία.
Στην ίδια συνεδρίαση το συμβούλιο, μετά την αποδοχή της παραίτησης, προβαίνει, κατά περίπτωση, στην εκλογή νέου προέδρου, αντιπροέδρου ή γραμματέα κατά τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία των παραγράφων 1 και 2.

 

6. Η παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου, Αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου υποβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο και γίνεται οριστική, αφότου το δημοτικό συμβούλιο την αποδεχθεί. Για το σκοπό αυτόν το συμβούλιο προσκαλείται σε συνεδρίαση από τον σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, από εκείνον που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου και, αν αυτός κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο, από τον αμέσως επόμενο στην απόφαση ανακήρυξης των συμβούλων.

   Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο και, αν αυτός δεν παρίσταται, ο αμέσως επόμενος κατά την ανωτέρω σειρά.

   Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτή μετά την παρέλευση ενός (1) μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης στο γενικό πρωτόκολλο της υπηρεσίας. Ο παραιτούμενος παραμένει σύμβουλος και δεν μπορεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα μέσα στην ίδια διετία.

   Στην ίδια συνεδρίαση το συμβούλιο, μετά την αποδοχή της παραίτησης, προβαίνει, κατά περίπτωση, στην εκλογή νέου Προέδρου, αντιπροέδρου ή γραμματέα κατά τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία της παραγράφου 1.

(κλικ εδώ)

 

Δήμος Σύρου (κλικ εδώ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: