Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Οικονομική Επιτροπή

Posted by koszig στο 19 Φεβρουαρίου 2017

Μιας  και φτάνουμε στο τέλος του μισού της δημοτικής θητείας ας κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της Οικονομικής Επιτροπής.

Αυτή ήταν η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στην αρχή της θητείας  την νέας δημοτικής Αρχής, (κλικ εδώ).

Η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής είναι:

Οικονομική Επιτροπή

 

%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae%cf%82

Αυτά είναι τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, της Οικονομικής Επιτροπής.

Αυτό είναι το αντικείμενο της Οικονομικής Επιτροπής, (κλικ εδώ),  (κλικ εδώ).

 

Με πρώτη ματιά κάποιος μπορεί να πει ότι η σύνθεση είναι μια χαρά!! Εφαρμόστηκε ο νόμος και οι διαδικασίες.

Η Οικονομική Επιτροπή   ως Όργανο Διοίκησης , και μάλιστα σημαντικό γιατί διαχειρίζεται οικονομικά θέματα, πρέπει να συνεδριάζει με ορισμένους κανόνες. Τους κανόνες ορίζουν σχετικοί νόμοι, κανονιστικές διατάξεις, εγκύκλιοι και κανονισμοί λειτουργίας των συνεδριάσεων του οργάνου.

Για τους κανονισμούς συνεδρίασης, με την εφαρμογή του νόμου 3852/2010,  ανατέθηκε στην ΕΕΤΑΑ. Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) είναι  θεσμοθετημένος σύμβουλος της Αυτοδιοίκησης και μεταξύ των καθηκόντων της ήταν και η σύνταξη Κανονισμών Λειτουργίας Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών των εκδόσεων ήταν και ο  Κανονισμός λειτουργίας Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων,

Κανονισμός λειτουργίας Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων

Αυτό τον κανονισμό για τη λειτουργίας της δεν ενέκρινε και ψήφισε η οικονομική επιτροπή του δήμου Αχαρνών  σε καμία από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές και φυσικά και την  παρούσα.

Ισχύει όμως ο νόμος 3852/2010 (γνωστός ως «Καλλικράτης»).

Άρθρο 75
Λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και
της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

1. Οι επιτροπές έχουν απαρτία, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα είναι περισσότερα από αυτά που απουσιάζουν. Οι επιτροπές συνεδριάζουν δημόσια και αποφασίζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου. Αν σε δύο συνεχείς συνεδριάσεις δεν επιτυγχάνεται απαρτία ή απόλυτη πλειοψηφία, αρμόδιο να λάβει απόφαση
είναι το δημοτικό συμβούλιο.

2. Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο πρόεδρος της επιτροπής, προεδρεύει ο αντιπρόεδρος και σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του αντιπροέδρου το μέλος της πλειοψηφίας το οποίο έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Αν απουσιάζουν ή κωλύονται τακτικά μέλη, καλούνται τα αναπληρωματικά με τη σειρά της εκλογής τους.

4. Αν ένα μέλος της επιτροπής απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις, το δημοτικό συμβούλιο με πράξη του το αντικαθιστά.

Τελικά υπήρχαν μέλη της οικονομικής επιτροπής που απουσίαζαν συστηματικά;

2015-1
2015-2

2016-1

 

2016-2

Με αστερίσκο σημειώνονται οι απουσίες.

Από τους ανωτέρω πίνακες είναι  φανερό ότι το έτος 2015 οι Πολύκαρπος Παπαδόπουλος, Βρεττός Σπύρος  (πρώτο εξάμηνο) και Καμπόλης Οδυσσέας απουσίαζαν συστηματικά.

Το έτος 2016 οι Σπύρος Βρεττός, Οδυσσέας Καμπόλης απουσίαζαν συστηματικά και Σωτήρης Ντούρος ένα μεγάλο διάστημα.

Η αντιπολίτευση ήταν απούσα και η πλειοψηφία συμπλήρωνε απαρτία με συστηματική παρουσία των αναπληρωματικών της συμπολίτευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 4 ο δήμαρχος Αχαρνών Ιωάννης Κασσαβός και ως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής όφειλε να εφαρμόσει το νόμο και να ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο την αντικατάσταση όσων απουσίαζαν συστηματικά.

Πριν όμως το κάνει αυτό θα έπρεπε να βρεθεί μία λύση για τις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής τις απογευματινές ώρες, γιατί τα μέλη της επιτροπής ενδεχομένως να μη μπορούσαν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις λόγω της εργασίας τους.

Ο δήμαρχος δεν έκανε αυτή την αυτονόητη συνεννόηση, ίσως γιατί οι απουσία της αντιπολίτευσης βόλευε να περνάνε ομόφωνα  όλα τα θέματα που ήταν για ψήφιση στην οικονομική επιτροπή.

Θα αναρωτιέται κανείς γιατί επανέρχεται ένα θέμα που είχε επισημανθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις. Είναι για να κινήσουν κάποιοι διαδικασίες για διοικητικές παραλήψεις; Ίσως.

Το κύριο θέμα είναι ότι στις 5 Μαρτίου θα γίνουν εκλογές  για μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και καλό είναι όσοι προταθούν να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις που θα έχουν και τις ενδεχόμενες ευθύνες για παράτυπες ή παράνομες αποφάσεις που θα λάβουν.

Για τη λειτουργία της οικονομικής επιτροπής σε επόμενη ανάρτηση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: