Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Σύστημα διακυβέρνησης στο Δήμο Αχαρνών

Posted by koszig στο 14 Μαρτίου 2017

Μπήκαμε στο δεύτερο ήμισυ  της θητείας της δημοτικής Αρχής και θα αρχίσουμε με χωροταξικά θέματα.

Είναι γεγονός ότι στις συνεδριάσεις οργάνων των δήμων υπάρχουν κανονισμοί που καθορίζουν την τη διαδικασία της λειτουργίας τους και τα μέλη που συμμετέχουν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών,   στον ιστότοπο  http://kallikratis.ypes.gr, αναφέρεται στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Σχετικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου το ανωτέρω κείμενο αναφέρει:

2.4 Το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο βουλευόμενο όργανο του Δήμου και έχει τη γενική αποφασιστική αρμοδιότητα, δηλαδή αποφασίζει για όλα τα θέματα τα οποία δεν ανατίθενται ρητά σε άλλο όργανο του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει τα κάθε είδους προγράμματα του Δήμου και ελέγχει την υλοποίησή τους.

Το δημοτικό συμβούλιο ως όργανο του δήμου  συνεδριάζει και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχει το προεδρείο που αποτελείται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Τη διαδικασία των συνεδριάσεων ρυθμίζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου καλείται υποχρεωτικά ο δήμαρχος, ο οποίος παίρνει το λόγο όταν το ζητήσει.

Σε όλα τα όργανα διακυβέρνησης, συνεδριάσεις Βουλής, συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων στο προεδρείο ευρίσκονται μόνο τα μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και ο διοικητικός υπάλληλος που έχει οριστεί να κρατάει τα πρακτικά.

Αυτό ισχύει σε όλους τους δήμους. Ο δήμαρχος δε βρίσκεται μεταξύ των μελών του προεδρείου εκτός από τις περιπτώσεις στενότητας χώρου. Αψευδής μάρτυρας οι φωτογραφίες από δημοτικά συμβούλια πολλών δήμων.

Ο δήμος της Αθήνας

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δήμος Χαλκιδαίων (πρώτος αριστερά ο δήμαρχος)

Δήμος Ιλίου

Σύμφωνα με το νόμο ο δήμαρχος προσκαλείται στο δημοτικό συμβούλιο. Ως προσκεκλημένος λαμβάνει το λόγο όποτε το ζητήσει. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνουν το λόγο σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου

Και ο δήμος Αχαρνών.

Αυτή ήταν η ημέρα της εκλογής του νέου δημοτικού συμβουλίου. Φάνηκε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα όργανο που θα διοικεί συλλογικά το δήμο στα θέματα αρμοδιοτήτων του. Θα είχε ένα γραφείο που θα υπάρχει δυνατότητα να «συνευρίσκονται» που θα συζητούσαν τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά κοντά θα έπρεπε να υπάρχει το Αυτοτελές Τμήμα  Υποστήριξης των Πολιτικών Οργάνων.

Την επόμενη ημέρα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ο αντιπρόεδρος καθόταν δίπλα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Η δήμαρχος, όπως φαίνεται ζητάει από τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αδειάσει τη θέση δίπλα στον πρόεδρο, επειδή αυτό δεν έγινε δυνατό μετακινεί τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου μια θέση παρά πέρα!! Έτσι θα έχει δίπλα του τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Όλα καλά! Όπως στους άλλους δήμους.

Άλλωστε πρέπει στα δεξιά του προέδρου ο δήμαρχος να κάνει κάνει κουμάντο στη διαδικασία και στα αριστερά του δημάρχου οι υπάλληλοι για τη γραμματειακή στήριξη. Η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου στην άκρη να διαβάζει τα ονόματα των παρόντων στην αρχή της συνεδρίασης.

Όλα καλά!! Ο δήμαρχος, προσκεκλημένος στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στην εξουσία των διαδικασιών.

Δήμος Αχαρνών. Έτσι γράφεται η Ιστορία του.

 

Όπως-στρώσεις-έτσι-θα-κοιμηθείς (λαϊκή παροιμία)

Και στα Καζάκικα  Керек тастың ауырлығы жоқ, Өзімдікі дегенде өгіз қара күшім бар. Φαίνεται ότι θα χρειαστούν για συνεννόηση!!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: