Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Δημοτικό συμβούλιο μεθαύριο με 70 θέματα προς συζήτηση!!

Posted by koszig στο 27 Μαΐου 2017

Στην Τουρκία η Βουλή είναι ένα σώμα αποφάσεων κάτω από την απόλυτη εξουσία του Ερντογάν, (κλικ εδώ).

Φυσικά ο δήμος Αχαρνών δεν έχει καμία σχέση με το «απολυταρχικό» καθεστώς στην Τουρκία. Ο δήμος Αχαρνών έχει όργανα  δημοκρατικής λήψης αποφάσεων. Ανώτατο όργανο διοίκησης του δήμου Αχαρνών το δημοτικό συμβούλιο, άρθρο 65 του νόμου 3852/2010

Άρθρο 65
Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου
1. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του.

Στις εκλογές οι δημότες εκφράζουν τη βούληση τους  εκλέγοντας  την καλύτερη δημοτική παράταξη να «κυβερνήσει» το δήμο εκλέγοντας παράλληλα και τους δημοτικούς συμβούλους. Είναι φανερό ότι οι εκλεγόμενοι έχουν εντολή να προασπίσουν τα συμφέροντα του δήμου γενικά και των δημοτών «ειδικά».

Στο άρθρο 68 προσδιορίζονται τα καθήκοντα  και οι υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων

Άρθρο 68
Υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων
1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο.
2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.

Δημοκρατικά ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει υποχρέωση να στηρίζει εκείνα που υποσχέθηκε η παράταξή του προεκλογικά. Αυτά όμως είναι θεωρητικά και σε λίγους δήμους ή και κυβερνήσεις εφαρμόζονται.

Η εξουσία στην κυβέρνηση ασκείται από τον πρωθυπουργό και στο δήμο από το δήμαρχο. Αυτοί ορίζουν υπουργούς ή αντιδημάρχους. Σε αυτούς οφείλεται υπακοή ή άλλως ακολουθεί αναδόμηση.

Στο δήμο οι σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Το δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρόεδρος του, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και όποτε κρίνει ο δήμαρχος, ο οποίος καθορίζει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Χτες 26/5/2017 αναρτήθηκε  πρόσκληση για συνεδρίαση την Τρίτη  30-5-2017. Θέματα ημερήσιας διάταξης 70. Ίσως να υπάρξουν και μερικά έκτακτα!! Οι εισηγήσεις για μερικά θέματα 254 σελίδες!!

Ώρα έναρξης της συνεδρίασης 19:00. Συνήθως μέχρι να επιτευχθεί απαρτία η συνεδρίαση αρχίζει τουλάχιστον μισή ώρα μετά.

Πριν την συζήτηση για την ημερήσια διάταξη  προηγούνται οι ανακοινώσεις, ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους και απαντήσεις από το δήμαρχο.

Τα θέματα  της ημερήσιας διάταξης πότε θα συζητηθούν;

Ας δούμε ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

15 «1η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Δήμου Αχαρνών ‘’ΑΡΩΓΗ’’, οικονομικού έτους 2017»

Τι να παρατηρήσει κανείς για αυτή την αναμόρφωση. Να περάσει χωρίς παρατηρήσεις ομόφωνα.

Ας δούμε όμως  μερικά στοιχεία στην εισήγηση.

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγινε αναφορά για δύο δαπάνες που αποφάσισε ο πρόεδρος της Αρωγής   Νικόλαος  Γκασούκας και ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Ιωάννης Λαγκώνης  (αναπληρωματικό μέλος).

ΩΒ0ΣΟΕΨΓ-0Μ2 Πρώτο έκτακτο θέμα

ΩΕΗΞΟΕΨΓ-Λ61 Δεύτερο έκτακτο θέμα

Τελικά έδωσαν 1480 € + 1490 € = 2970 € για αναμόρφωση της ιστοσελίδας της Αρωγής, και με την ευκαιρία αυτή να συνεχιστεί η συντήρηση μιας άλλης ιστοσελίδας που η λειτουργία της κινδύνευε να διακοπεί.

Το ποσό των 2970 € «στρογγυλεύεται» σε 3.075,00 € με την αναμόρφωση για τελικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, μετά την αναμόρφωση, να γίνει 10.000 € !!

Μια ασήμαντη λεπτομέρεια στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Αρωγής, που οι εναπομείναντες  δημοτική σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου θα υπερψηφίσουν.

Άλλες παρατηρήσεις σε επόμενη ανάρτηση.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: