Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Πρώτη ανάγνωση του «Κλεισθένη Ι»

Posted by koszig στο 28 Απριλίου 2018

Με την πρώτη ανάγνωση  του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι», με βάση τις σχετικές γνώσεις και τη σχετική εμπειρία περί τους Ο.Τ.Α., φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν ατέλειες που υπήρξαν στη σύνταξη του «Καλλικράτη», να γίνουν διορθώσεις ή προσαρμογή της διοίκησης των Ο.Τ.Α. με τους διάσπαρτους νόμους που ψηφίστηκαν  τα τελευταία χρόνια.

Γίνεται αναφορά σε θεσμούς ή όργανα που δε λειτούργησαν ή λειτούργησαν πλημμελώς, όπως η Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης , ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης, οι Δημοτικές Κοινότητες και οι Διάφορες επιτροπές.

Γίνεται όμως αναφορά και σε διατάξεις που έχουν αλλάξει ή που δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά, όπως για παράδειγμα στην ψήφιση των προϋπολογισμών μερικοί θεωρούν ότι απαιτείται η απλή πλειοψηφία των παρόντων, ενώ στις νέες διατάξεις ορίζεται σαφώς ότι η έγκριση του προϋπολογισμού  απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

Η βασικότερη διαφωνία είναι στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. Ας δούμε πως έγινε η εκλογή των δημοτικών συμβούλων στις τελευταίες εκλογές με τον «Καλλικράτη».

Άρθρο 32 («Καλλικράτη»)
Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου
1. Τα τρία πέμπτα (3/5) των εδρών του δημοτικού συμβουλίου καταλαμβάνει ο επιτυχών συνδυασμός και τα δύο πέμπτα (2/5) οι επιλαχόντες, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.
2. Αν ο επιτυχών συνδυασμός συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου τους, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με
όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.
3. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεως της μονάδας δεν υπολογίζεται, ενώ στην περίπτωση που προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεως στρογγυλοποιείται στην ε-
πόμενη μονάδα.
Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:
στα 13μελή συμβούλια 8 και 5,
στα 17μελή συμβούλια 10 και 7,
στα 21μελή συμβούλια 13 και 8,
στα 27μελή συμβούλια 16 και 11,
στα 33μελή συμβούλια 20 και 13,
στα 41μελή συμβούλια 25 και 16,
στα 45μελή συμβούλια 27 και 18,
στα 49μελή συμβούλια 29 και 20.
4. Η αναλογική κατανομή των εδρών, μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, στην περίπτωση της παραγράφου 1 του παρόντος γίνεται ως εξής:
Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δύο πέμπτα (2/5) και το πηλίκο τους αυξημένο κατά μία μονάδα, αποτελεί το εκλογικό μέτρο με παράλειψη τυχόν κλάσματος. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες συνδυασμοί, σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά
τους.

Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση.
Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασμού.
Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.
Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
Αυτές είναι οι έδρες που πήρε η κάθε παράταξη ως σύνολο.

 

Με τον προτεινόμενο νόμο «Κλεισθένη Ι» η κατανομή  των εδρών θα γινόταν με βάση την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Αυτή θα ήταν η κατανομή των εδρών.

Άρθρο 27
Εκλογικό σύστημα – κατανομή εδρών δημοτικού συμβουλίου –
Αντικατάσταση άρθρου 32 του ν. 3852/2010

Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα ο δήμαρχος έλαβε 27 έδρες. Στο μέσον της θητείας του  έμεινε με 16 ή 17 έδρες και αντιμετωπίζει πρόβλημα εγκυρότητας  ψηφοφοριών.

Φανταστείτε οι υποψήφιες παρατάξεις  να είναι πάνω από  10-12. Τότε  πως θα κατανεμηθούν οι έδρες;

Με το αναλογικό σύστημα θα πρέπει να παζαρεύει τις θέσεις των 8 αντιδημάρχων με αντιμισθία με  δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Φανταστείτε πως θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου από την πλειοψηφία αν δεν  έκανε παζάρια με 13  δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης  προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 23 ψήφων!! Τόσους ψήφους θα πρέπει να διαθέτει προκειμένου να ψηφίσει τον προϋπολογισμό  ή κανονιστικές διατάξεις.

Μετά από αυτή τη διάταξη έχει νόημα να συζητηθούν τα άλλα θετικά σημεία του προτεινόμενου νόμου;

Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε  μερικά άλλα πρακτικά θέματα που δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον προτεινόμενο νόμο.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: