Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Εδώ Πολυτεχνείο !! Ποιο Πολυτεχνείο;;

Posted by koszig στο 17 Νοεμβρίου 2018

Σήμερα 17 Νοέμβρη 2018. 45 χρόνια μετά από αυτή την σημαδιακή μέρα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Θυμάμαι εκείνες τις μέρες που από το εργαστήριο Φυσικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου έδωσα τη γεννήτρια στους «καταληψίες» να φτιάξουν τον πομπό του Πολυτεχνείου. Ήταν η εποχή που ήμουν Επιμελητής στην Β’ έδρα Φυσικής, που είχε τα γραφεία των εκπαιδευτικών στο κεντρικό κτίριο.

Μετά από δύο περίπου χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του Πολυτεχνείου μετεγκαταστάθηκε στα κτίρια του Ζωγράφου.

Στον Α’ όροφο του κτιρίου Α’ έδρας Φυσικής ήταν ο Καθηγητής και μετέπειτα Πρύτανης Γιώργος Βουδούρης με επιμελητές  τον Αριστείδη Μπαλτά και Κώστα Γαβρόγλου,  Στον άνω όροφο ήταν η έδρα Β’ Φυσικής με τον καθηγητή Αν. Φίλιππα, όπου μεταξύ των επιμελητών ήταν και ο Κ. Ζίγκηρης.

Ο καθηγητής Βουδούρης , στέλεχος του ΚΚΕ, λόγω της δικτατορίας βρισκόταν στο Παρίσι. Εκεί γνωρίστηκε με τον άλλο εξόριστο  ιστορικό, διεθνούς αναγνώρισης, Νίκο Σβορώνο (1911-1989) που διέπρεψε ως επιστήμονας στη Γαλλία, μελέτησε τον σχηματισμό και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών στο Βυζάντιο και στον Νέο Ελληνισμό βασιζόμενος στην εξονυχιστική εξέταση οικονομικών τεκμηρίων και νομικών κειμένων, εισήγαγε νέα επιστημονικά εργαλεία στην ιστοριογραφική έρευνα και άφησε σημαντική παρακαταθήκη στους Έλληνες ιστορικούς την πρωτοποριακή και διαρκώς ανήσυχη σκέψη του.

Στη Γαλλία βρέθηκε και ο Γλύπτης Μέμος Μακρής.  Ο Μέμος Μακρής  μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Απελάθηκε από τη Γαλλία το 1950, λόγω των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεών του και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Στην Ουγγαρία δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην καλλιτεχνική, πολιτική και πολιτιστική κίνηση της χώρας, όπου καθιερώθηκε ως ένας από τους γλύπτες που εξέφραζαν την επίσημη αισθητική του κράτους με συνθέσεις μέσα στο πνεύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Ελλάδα ο καθηγητής Γ. Βουδούρης εξελέγη καθηγητής  στην Α΄ έδρα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Μετά από λίγο εκλέχτηκε Πρύτανης του ΕΜΠ. Στη Σύγκλητο του ΕΜΠ συμμετείχα ως πρόεδρος του συλλόγου  Εκπαιδευτικού Διδακτικού Προσωπικού του ΕΜΠ. Σε μια συνεδρίαση της Συγκλήτου ο πρύτανης Γ.Βουδούρης πρότεινε την τοποθέτηση ενός γλυπτού στην είσοδο του Πολυτεχνείου σε ανάμνηση της κατάληψή του χωρίς λεπτομέρειες. Τότε όλοι συμφώνησαν.

Έτσι τοποθετήθηκε το γλυπτό στην είσοδο του Πολυτεχνείου

Αποτέλεσμα εικόνας για νίκος σβορώνος πολυτεχνειο

Σε συζήτηση που είχε γίνει με τον καθηγητή Βουδούρη είχε πει  ότι το χάλκινο άγαλμα, που έχει τα χαρακτηριστικά του καθηγητή Σβωρόνου φιλοτεχνήθηκε στην Ουγγαρία, όπου ζούσε ο  γλύπτης Μέμος Μακρής. Όταν μετά τη μεταπολίτευση   ο καλλιτέχνης μετακόμισε στην Ελλάδα το γλυπτό είχε «ξεμείνει» στην Ουγγαρία. Αυτός ήταν ο λόγος που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε στο Πολυτεχνείο.

Δίπλα στο άγαλμα τις ημέρες των εορτασμών τοποθετείται «η πύλη του Πολυτεχνείου» που πάτησε το τανκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για νίκος σβορώνος πολυτεχνειο

Η πόρτα αυτή ήταν στη βόρεια πλευρά του Πολυτεχνείου και δεν έχει καμία σχέση με την κεντρική πόρτα του Πολυτεχνείου  που μπήκε το τανκ.

Αυτή είναι η πραγματική πόρτα που πάτησε το τανκ

Σχετική εικόνα

Σε αυτά τα μνημεία καταθέτουν στεφάνια. Καμία σχέση με τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα!!

Αυτά για την Ιστορία. Ας έλθουμε όμως στο παρόν.

Προπηλάκισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο…

https://www.antenna.gr/watch/1240205/propilakistikan-stelexi-toy-syriza-sto-polytexneio

Ένταση επικράτησε  στο Πολυτεχνείο όπου μετέβη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει στεφάνι. Η ομάδα προπηλακίστηκε και δέχτηκε επίθεση από νεαρούς. Ανάμεσα σε όσους δέχτηκαν επίθεση είναι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, καθώς και οι Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο Πολυτεχνείο από τον πεζόδρομο ωστόσο νεαροί τους έκλεισαν την είσοδο και δεν τους άφησαν να μπουν στο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Ήταν τότε που ξέσπασε η ένταση, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν να μπουν και άρχισαν τα σπρωξίματα και οι κλωτσιές, ενώ κάποιοι πέταγαν καφέδες και νερά. Τελικά η αντιπροσωπεία δεν κατάφερε να μπει στο Πολυτεχνείο και αποχώρησε…

Φανταστείτε κάποιος, που ήταν τότε μέσα στο Πολυτεχνείο, να πάει να μπει μέσα από την είσοδο και μερικά τσογλάνια  να του κλείνουν σήμερα το δρόμο!!!   Ο αναρχοαριστερός φασισμός δεν έπαψε να υπάρχει!!

Τότε το σύνθημα των αριστερών ήταν : «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ»
Μερικά χρόνια αργότερα : «ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ»
Σήμερα;

Για τους λόγους αυτούς όσοι τότε ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο σήμερα αποφεύγουν να περάσουν από το Πολυτεχνείο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: