Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Πόσες ημέρες έμειναν για τις εκλογές;

Posted by koszig στο 11 Μαρτίου 2019

Μέχρι τις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές  63 ή 70 ημέρες έμειναν. Για τις ευρωεκλογές έμειναν 70 ημέρες. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για αυτές;

Το πρώτο θέμα θέμα που υπάρχει είναι με ποιες διαδικασίες θα γίνουν οι εκλογές και ειδικά οι δημοτικές. Είναι κάποια ονόματα Καποδίστριας, ΚαλλικράτηςΚλεισθένης Ι, Κλεισθένης ΙΙ; που δε λένε τίποτα στον ψηφοφόρο, ίσως και τίποτα σε υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Αυτά είναι το ονόματα που πίσω τους υπάρχουν οι αριθμοί 3463/2006, 3852/2010, 4555/2018 και ;; ,που καθορίζουν τους κανόνες του «παιχνιδιού».

Είναι κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες για το εκλογικό σύστημα, προκειμένου να επιλέξουν ποιες παρατάξεις θα ψηφίσουν, ποιους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους θα ψηφίσουν, που θα καθορίσουν αύριο το μέλλον του τόπου και εν μέρει το δικό τους;

Ας αρχίσουμε από τους υποψηφίους δημάρχους και τις παρατάξεις τους. Στο δήμο Αχαρνών υπάρχουν 106.943  κάτοικοι, σύμφωνα με την εθνική απογραφή του έτους 2011, ίσως σήμερα να είναι περισσότεροι. Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι με εκλογικό δικαίωμα στις εκλογές του  έτους 2014 ήταν 66.406. Από αυτούς στον πρώτο  γύρο των εκλογών ψήφισαν 44.321, δηλαδή το 66/74%, και στο δεύτερο γύρο των εκλογών για επιλογή δημάρχου 42.273, δηλαδή το 63,66% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το πιθανότερο στις ερχόμενες εκλογές οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι να είναι περισσότεροι.

Τα βασικότερα στοιχεία για την  εκλογή παράταξης είναι ο υποψήφιος δήμαρχος, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και το προεκλογικό πρόγραμμα. Για να γνωρίσουμε το «ποιόν» του υποψηφίου δημάρχου καθοριστική σημασία έχει η ακριβής περιγραφή:

Η χρονική περίοδος που είναι κάτοικος των Αχαρνών, που έχει ζήσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πόλη, γενικά και ατομικά.

Οι σπουδές που έχει (Γυμνάσιο, Λύκειο ή ΕΠΑΛ, Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, μεταπτυχιακές σπουδές, εξειδίκευση). Η ειδικότητα που έχει σπουδάσει και αν την έχει ασκήσει (Για παράδειγμα αν έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και έχει ασχοληθεί με πολεοδομικά θέματα ή είναι ιδιοκτήτης καταστήματος ή νυχτερινού κέντρου).

Το επάγγελμα που ασκεί σήμερα (για παράδειγμα γενικά αν αναφέρει επιχειρηματίας το είδος της επιχείρησης)

Αν αναφέρει δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος σε ποια θέση και με τι ιδιότητα (για παράδειγμα, υπάλληλος καταστήματος πωλήσεων ή διευθυντής σε εταιρεία πωλήσεων, δημόσιος υπάλληλος σε τυπική θέση ή διευθυντής)

Αν έχει ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (αιρετός ή υπάλληλος, δήμος, η δημοτική περίοδος, δημοτικές επιχειρήσεις ως μέλος ή διευθύνων σύμβουλος)

Συμμετοχή σε κοινωφελείς οργανώσεις και κοινωνικούς αγώνες.

Αν είναι νυν δημοτικός σύμβουλος σε συντομία την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, τις διοικητικές θέσεις  που έχει καταλάβει, την παράταξη που ήταν μέλος.

Αν είχε λάβει μέρος σε προηγούμενες δημοτικές αναμετρήσει, το όνομα της παράταξης, τη χρονολογία και τους λόγους αποχώρησης.

Αν τις προηγούμενες δημοτικές περιόδους ήταν επικεφαλής παράταξης πόσοι υποψήφιοι της παράταξής του αποχώρησαν και ίσως τους λόγους αποχώρησης.

Αυτά είναι στοιχεία ενημέρωσης και με βάση αυτά τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν  οι δημοσιογράφοι θα έχουν την υποχρέωση να προβάλλουν τους υποψηφίους.

Φυσικά θα έχουν τη δυνατότητα, με στοιχεία να κρίνουν την πληρότητα των στοιχείων του βιογραφικού.

 

Έφτασε η ώρα οι ανακοινώσεις των παρατάξεων να ξεκινήσουν με τα βιογραφικά των υποψηφίων δημάρχων.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: