Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Εκλογή Προέδρων Συμβουλίων Κοινοτήτων

Posted by koszig στο 23 Ιουλίου 2019

Ένας μήνας και κάτι έμεινε για την μεγάλη ημέρα, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα, τις Δημοτικές Κοινότητες.

ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Άρθρο 80
Πρόεδρος συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων – Αντικατάσταση του άρθρου 79 του ν. 3852/2010
Το άρθρο 79 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 79
Πρόεδρος συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων
1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, με τη διαδικασία της επόμενης παραγράφου.
2. Την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του έτους έναρξης της δημοτικής περιόδου το συμβούλιο της κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον πρόεδρό του, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού που πλειοψήφησε στην κοινότητα, ο οποίος έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε ένα από τα μέλη του συμβουλίου ή σε έναν από τους υπαλλήλους του δήμου.
Κατά τη συνεδρίαση τίθενται σε μυστική ψηφοφορία οι υποψηφιότητες, για το αξίωμα του προέδρου του συμβουλίου, των επικεφαλής των δύο πρώτων, κατά σειρά εκλογής, συνδυασμών. Κάθε μέλος του συμβουλίου έχει δικαίωμα να επιλέξει έναν μόνο υποψήφιο. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 89.
3. Όταν ο πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ασκεί μέλος του συμβουλίου της κοινότητας, που ορίζεται από αυτόν, ως αναπληρωτής του.
4. Τα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας μπορούν, με γραπτή δήλωσή τους προς τον δήμαρχο, να ανεξαρτητοποιηθούν από το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του προέδρου, αυτός εκπίπτει από το αξίωμά του και εφαρμόζεται η διαδικασία της επόμενης παραγράφου.
5. Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, επαναλαμβάνεται η διαδικασία εκλογής των παραγράφων 1 έως και 4, μεταξύ δύο υποψηφίων που θα υποδειχθούν, αντίστοιχα, από τους δύο πρώτους, κατά σειρά εκλογής, συνδυασμούς.
6. Στον πρόεδρο συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων χορηγούνται από το δήμο έξοδα κίνησης που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.».

Στη Κοινότητα Αχαρνών οι δύο πρώτοι συνδυασμοί σε ψήφους είναι:

Αχαρνές, Υπερήφανος Δήμος με 7.083 ψήφους  και Δ.Ε.Κ.Α. Δημιουργούμε Ένα Καλύτερο Αύριο  με 6.967 ψήφους

Στη Κοινότητα Θρακομακεδόνων  οι δύο πρώτοι συνδυασμοί σε ψήφους είναι:

Δ.Ε.Κ.Α. Δημιουργούμε Ένα Καλύτερο Αύριο  με 1.201 ψήφους και Θρακομακεδόνες – Οι πολίτες για την πόλη μας με 1.021 ψήφους

 

Οι εκλεγόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι:

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα συνεδριάσει το συμβούλιο της Κοινότητας Αχαρνών, ύστερα από πρόσκληση που θα δοθεί μετά την ορκωμοσία από το σύμβουλο που πλειοψήφησε στην πλειοψηφούσα παράταξη Μιχαήλ Χριστοφορίδη. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Κοινότητας Αχαρνών θα προεδρεύσει ο ίδιος με γραμματέα που θα ορίσει.

Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του συμβουλίου της Κοινότητας θα είναι οι επικεφαλής  των δύο πρώτων σε ψήφους παρατάξεων, δηλαδή ο  Χριστοφορίδης Μιχαήλ και Χρήστου Αθανάσιος.

Οι 15 σύμβουλοι της Κοινότητας Αχαρνών με ψηφοδέλτιο που θα περιέχει τα ανωτέρω δύο ονόματα οι σύμβουλοι της Κοινότητας με ένα σταυρό προτίμησης  θα επιλέξουν με απόλυτη πλειοψηφία των 8 ψήφων θα επιλέξουν τον πρόεδρο του συμβουλίου της Κοινότητας για τα επόμενα 4 χρόνια.

Αντίστοιχη διαδικασία για τα 7 μέλη της Κοινότητας;Θρακομακεδόνων με υποψηφίους τους Κωτσιανά Γεώργιο  και Ματθαίου Νικόλαο. Με μονοσταυρία και απόλυτη πλειοψηφία των 4 συμβούλων της Κοινότητας θα  επιλέξουν τον πρόεδρο του συμβουλίου της Κοινότητας για τα επόμενα 4 χρόνια.

Για τις αρμοδιότητες των Κοινοτήτων σε επόμενη ανάρτηση.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: