Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Διοικήσεις ανάγκης

Posted by koszig στο 4 Αυγούστου 2019

 

Άρθρο 02 – Συγκρότηση – Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

1. Το άρθρο 74 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 74 Οικονομική επιτροπή δήμων
1. Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο (2) ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και από τέσσερα (4) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη, έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και σαράντα πέντε (45) μέλη και οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από σαράντα πέντε (45) μέλη. Τα μη οριζόμενα μέλη των επιτροπών εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο. Από τα εκλεγόμενα μέλη των επιτροπών, τουλάχιστον ένα (1) μέλος στις επταμελείς, δύο (2) μέλη στις εννεαμελείς και τρία (3) μέλη στις ενδεκαμελείς επιτροπές προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος.

Αυτά προβλέπει ο νέος νόμος. Ο παλαιός:

Άρθρο 76
Συγκρότηση – Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής –
Αντικατάσταση του άρθρου 74 του ν. 3852/2010
Το άρθρο 74 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:
Συγκρότηση και Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
1. Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και από έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη, οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και σαράντα πέντε (45) μέλη και δέκα (10) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από σαράντα πέντε (45) μέλη.
2. Η θητεία της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι διετής. Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 64 και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, με τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων.

Στο νόμο 4555/2018 («Κλεισθένης Ι») η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για δήμους όπως ο δήμος Αχαρνών,  είχαν 11 μέλη, 3 από τα οποία ήταν ο δήμαρχος ή αντικαταστάτης του αντιδήμαρχος, δύο επιπλέον αντιδήμαρχοι και 8 μέλη που εκλεγόντουσαν από το δημοτικό συμβούλιο. Για την εκλογή των μελών των επιτροπών από το δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρχε όρος αν τα μέλη αυτά ήταν από τη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση.

Με την ανωτέρω τροποποίηση οι Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχουν 9 μέλη. Από αυτά τα 5 είναι από την παράταξη του δημάρχου (δήμαρχος ή αντικαταστάτης του αντιδήμαρχος, δύο αντιδήμαρχοI και 2 μέλη από την παράταξη του δημάρχου). Εδώ δεν υπάρχει ο όρος πλειοψηφία, αφού η παράταξη του δημάρχου μπορεί να είναι μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα δημαρχοκεντρικό σύστημά διοίκησης.  Τα όργανα αυτά συγκροτούνται για να υπάρχει διοίκηση λόγω προβληματικού εκλογικού αποτελέσματος, σε αντίθεση με τη δημοκρατική αρχή ότι η πλειοψηφία συγκροτεί τα όργανα διοίκησης.

Φαίνεται ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα!!

 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.