Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Τα μπαλώματα του νόμου έχουν τρύπες!!

Posted by koszig στο 13 Αυγούστου 2019

Πριν την εκλογική διαδικασία των δημοτικών εκλογών υπάρχουν διατάξεις που σχετίζονται με τον τρόπο διοίκησης το δήμου. Οι δημότες με βάση αυτές τις διατάξεις κρίνουν τις δημοτικές παρατάξεις από τα προγράμματα που προτείνουν και την θέση των δημοτικών παρατάξεων και των συμβούλων που θα εκλεγούν στη διοικητική ιεραρχία..

Για την εκλογή του δημάρχου κριτήριο είναι η πλειοψηφία του 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν δεν επιτευχθεί, τότε  γίνεται επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων δημοτικών παρατάξεων και η πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο εκλέγει το δήμαρχο.

Για την εκλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου  ο πριν τις εκλογές νόμος ορίζει ότι ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του
εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη..

Με τον νέο νόμο 6423 δεν υπάρχει αλλαγή στην εκλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την κατάταξη της παράταξής του:

«Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη.»

Για τον πρόεδρο του συμβουλίου της Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων ο πριν τις εκλογές νόμος όριζε:

Άρθρο 80
Πρόεδρος συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων – Αντικατάσταση του άρθρου 79 του ν. 3852/2010
Το άρθρο 79 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 79
Πρόεδρος συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων
1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, με τη διαδικασία της επόμενης παραγράφου.

Νόμος 6423, άρθρο 2 ‘Ρυθμίσεις θεμάτων Ο.Τ.Α.»

9. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010
αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

Πριν το νόμο 6423 είχε γίνει μία ανάρτηση για του δύο υποψηφίους των Κοινοτήτων Αχαρνών και Θρακομακεδόνων που θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Κοινότητας. (κλικ εδώ).

Με τη δημοσίευση του νόμου 6423 δε χρειάζεται να γίνουν εκλογές προέδρου.

Πρόεδρος της Κοινότητας Αχαρνών ορίζεται ο Χριστοφορίδης Μιχαήλ της παράταξης «Αχαρνές Υπερήφανος Δήμος»

Πρόεδρος της Κοινότητας Θρακομακεδόνων ορίζεται ο Κωτσιανάς Γεώργιος της παράταξης «Δ.Ε.Κ.Α.»

Έτσι οι έχοντες την εξουσία υπολογίζουν τις προϋποθέσεις που υπήρχαν πριν τις εκλογές και εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους οι δημότες.

Στην εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή για τη ψήφιση του νόμου στο προοίμιο αναγράφεται

Η εφαρμογή των προρρηθεισών διατάξεων παραγνώρισε ότι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης διαθέτουν άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, ως οι αρχηγοί του συνδυασμού που πλειοψήφησε, και η νομιμοποίηση αυτή αποτελεί λαϊκή εντολή για την εφαρμογή του προγράμματος που εξήγγειλαν, το οποίο εγκρίθηκε από την τοπική κοινωνία διά της ψήφου. Το σύνολο των διατάξεων του ν. 4555/2018 δημιουργεί μία πρωτοφανή ανακολουθία μεταξύ της εκπεφρασμένης λαϊκής βούλησης στο πρόσωπο του εκλεγμένου δημάρχου και περιφερειάρχη και της κατανομής των εδρών στα οικεία συμβούλια, καθιστώντας τον αιρετό άρχοντα έρμαιο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και παράλληλα εργαλειοποιώντας την τοπική αυτοδιοίκηση στα πλαίσια παρωχημένων κομματικών αντιλήψεων.

Το πρώτο άρθρο του νόμου 4623 αναφέρεται στις συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων. Ποιο πρόγραμμα θα έχει η σύμπραξη δύο η περισσοτέρων παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου; Η νομιμοποίηση της εξουσίας του δημάρχου με αυτά τα δεδομένα θα είναι η λαϊκή εντολή για το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο δήμαρχος;

Στους πολιτικούς συμβαδίζουν τα λόγια με τα έργα;

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: