Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Οι φωτογραφίες

Posted by koszig στο 15 Ιανουαρίου 2020

Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο είχε την Τρίτη (14/1) ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός, παρουσία και του βουλευτή Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους ο υπουργός συνεχάρη τον Δήμαρχο, καθώς εμφανίστηκε απόλυτα ενημερωμένος για τις προσπάθειες που γίνονται από τον ίδιο και τη νέα δημοτική αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της, για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών. Παράλληλα άκουσε τις προτάσεις του κ. Βρεττού και συζήτησε μαζί του για τον ενδελεχή σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης, το οποίο θα οδηγήσει οριστικά το Δήμο εκτός Παρατηρητηρίου και θα τον επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την πεποίθησή του πως ένας τόσο μεγάλος Δήμος δεν γίνεται να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση από τη στιγμή μάλιστα που η διοίκησή του δείχνει τη δέουσα σοβαρότητα με τις ενέργειές της, αναζητώντας την οριστική λύση των οικονομικών προβλημάτων.

Στη συνάντηση ο κ. Βρεττός είχε την ευκαιρία να εκθέσει και άλλα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών, αναφερόμενος κυρίως στην καθαριότητα και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου των οχημάτων. Συζητήθηκαν μάλιστα και επιμέρους ζητήματα, στα οποία μπορούν να συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του, όπως στην ανταποδοτική ανακύκλωση ή την ουσιαστική ανανέωση των οχημάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Βρεττός μετά το τέλος της συνάντησης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του υπουργού κυρίως όμως από την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλονται στους τελευταίους τέσσερις μήνες. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του για μια μελλοντική αγαστή και κυρίως αποτελεσματική συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον βουλευτή Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου για τη συνεργασία του και τη συνδρομή του στο διάστημα αυτό.   

Είναι σημαντικό να μπορεί ο έκτος σε πληθυσμό δήμος της Αττικής και δωδέκατος σε πληθυσμό  σε όλη την Ελλάδα να συνομιλεί με τον αρμόδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση Υπουργό Εσωτερικών.

Μερικές παρατηρήσεις για το ανωτέρω δελτίο τύπου του δήμου Αχαρνών (η επισήμανση δική μου).

Ποια είναι η κατάσταση του δήμου Αχαρνών σήμερα. Η εγκληματικότητα, όταν έχουμε τέσσερις ένοπλες ληστείες στη περιοχή του δήμου, μία από τι οποίες στο  δημαρχείο, τα οικονομικά προβλήματα;

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται:

Παράλληλα άκουσε τις προτάσεις του κ. Βρεττού και συζήτησε μαζί του για τον ενδελεχή σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης, το οποίο θα οδηγήσει οριστικά το Δήμο εκτός Παρατηρητηρίου και θα τον επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Είναι ο δήμος Αχαρνών στο Παρατηρητήριο; Υπάρχει Παρατηρητήριο;

Με το νόμο 4111/2013

Άρθρο 4
Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. (εφεξής «Παρατηρητήριο») με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.
Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, καθώς και απολογισμών και η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τις οδηγίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και με τα οριζόμενα στην ισχύουσα
δημοσιονομική νομοθεσία.

Στο Παρατηρητήριο μπήκε ο δήμος Αχαρνών το έτος 2016 επειδή δεν μπορούσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

(κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ), (κλικ εδώ),

Η απόφαση ένταξης ήταν για τρία χρόνια, 2016, 2017, 2018. Το έτος 2018 ψηφίστηκε ο νόμος 4555/2018, γνωστός ως «Κλεισθένης Ι». Ο νόμος αυτός έφερε σημαντικές αλλαγές στο νόμο 4111/2013.

Νόμος 4111 ΦΕΚ Α΄18-25.1.2013 ενημερωμένος με το νόμο 4555-2018

Στο ανωτέρω κείμενο φαίνεται ότι δεν υπάρχει Παρατηρητήριο με την παλαιά μορφή. Έχει καταργηθεί ο λογαριασμός εξυγίανσης και η χρηματοδότηση από αυτόν. Οι μη ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί συνυπογράφουν σύμβαση με τον υπουργό Εσωτερικών για επιχορήγηση προκειμένου να ισοσκελιστεί ο ελλειμματικός προϋπολογισμός

Αυτό έγινε για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του έτους 2019 του δήμου Αχαρνών

Ω6Ψ5465ΧΘ7-ΖΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ OIKONOMIKΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚ. ΕΤΟΣ 2019

Αυτά για ενημέρωση του δημάρχου Σπύρου Βρεττού και αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Μιχάλη Βρεττού ότι ο δήμος δεν είναι «εντός Παρατηρητηρίου» για να οδηγήσουν οριστικά το Δήμο εκτός Παρατηρητηρίου και να τον επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Στη συνάντηση ο δήμαρχος αναφέρθηκε κυρίως στην καθαριότητα και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου των οχημάτων.. Φαίνεται ότι αγνοεί ότι ο δήμος Αχαρνών έχει υπογράψει σύμβαση με εταιρεία για την ασφάλισης των οχημάτων – μηχανημάτων του Δήμου για το έτος 2020.

ΨΕΑΓΩΨ8-Θ2Ρ Σύμβαση ασφάλισης για το έτος 2020

Σε αυτή τη σύμβαση υπάρχουν ασφαλισμένα 21 απορριμματοφόρα για καθαριότητα και ανακύκλωση.

Πόσα δουλεύουν καθημερινά;

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την πεποίθησή του πως ένας τόσο μεγάλος Δήμος δεν γίνεται να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση από τη στιγμή μάλιστα που η διοίκησή του δείχνει τη δέουσα σοβαρότητα με τις ενέργειές της, αναζητώντας την οριστική λύση των οικονομικών προβλημάτων.

Και ένα τελευταίο για την οικονομική κατάσταση του δήμου που φαίνεται ότι δε γνωρίζουν.

Στοιχεία  από ανάρτηση προϋπολογισμού δήμου Αχαρνών ως το τέλος Νοεμβρίου 2019.

Εισπραχθέντα έσοδα 62.029.025,46 €, Πληρωθέντα 39.084.384,64 €. Επομένως στο ταμείο υπάρχουν 22.944.640,82 €;

Στο ποσό των εισπραχθέντων υπάρχει και το εικονικό ποσό  των 15.209.128,66 € το οποίο αφορά σε αφανή έσοδα από εκκρεμότητες παρελθόντων ετών. Τα τελικά απολογιστικά στοιχεία σε λίγες ημέρες που θα ανακοινωθούν τα απολογιστικά στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Είναι ο δήμος στο Παρατηρητήριο;

Υπάρχει προϋπολογισμός στο δήμο Αχαρνών για το έτος 2020 που άρχισε;

Ο καιρός γαρ εγγύς

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: