Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής

Posted by koszig στο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ήταν Μάρτης του έτους 2018. Μια ανάρτηση εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, (κλικ εδώ). Ήταν μια εποχή σχετικά μακρυά από την προεκλογική περίοδο. Όλα πήγαιναν χαλαρά, παρότι ήταν τα πρώτα σημάδια διάλυσης των δημοτικών παρατάξεων.

Κάποιοι Ενεργοί Πολίτες θύμιζαν κάποιες διατάξεις νόμων, που όφειλαν οι διοικούντες να τηρούν, και αν δεν τους τηρούσαν οι αντιπολιτευόμενοι έπρεπε να τους θυμίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Νόμος 3463/2006
Άρθρο 217
Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής
1.Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
2.Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
3.Το δημοτικό συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
4.Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.
5.Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.
6.Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94.

Νόμος 2731_2009
Άρθρο 20
Αναδιατυπώσεις άρθρων Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα
Η παράγραφος 2 του άρθρου 217 του ν. 3463/2006 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου. Σε Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων και σε Δήμους πρωτευουσών νομών η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και καλούνται, μόνον, οι θεσμοθετημένοι συλλογικοί φορείς της πόλεως, όπως, επιστημονικοί, εμπορικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί, για την ευρύτερη, δυνατή, εκπροσώπηση των κατοίκων.»

Για τους δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων η ειδική δημόσια συνεδρίαση  γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Για τους δήμους άνω των 50.000 κατοίκων η ειδική δημόσια συνεδρίαση γίνεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο δήμος Αχαρνών εξέλεξε δημοτική Αρχή τον Ιούλιο του έτους 2019, που ανέλαβε την διοίκηση του δήμου  4 μήνες πριν το επόμενου έτος. Η  ειδική δημόσια συνεδρίαση έπρεπε να γίνει μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους 2020.

Ο δήμαρχος όμως προέτρεξε. Έγινε ενημέρωση για την γενικότερη κατάσταση του Δήμου με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αχαρνών.

 

Αυτό ήταν το πρώτο μέρος της ενημέρωσης, (κλικ εδώ) . Ανακοινώθηκε και δεύτερο μέρος, που μέχρι σήμερα, τρεις μήνες μετά δεν έγινε.

Έληξε και η 31η  Ιανουαρίου 2020 που έπρεπε να γίνει ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.

6.Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα  παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 94.

Άρθρο 94
Δημοτικές Παρατάξεις
1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.

Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι ή δημοτικές παρατάξεις να προκαλέσουν τη συνεδρίαση;

Προεκλογικά κείμενα

 

Το Πόθεν έσχες έχει γίνει ανέκδοτο, (κλικ εδώ)

Ανέκδοτο έγινε και η Δημόσια απολογιστική συνεδρίαση ανά έτος.

Ως δημότης αισθάνομαι υπερήφανος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: