Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Η Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Posted by koszig στο 16 Φεβρουαρίου 2020

Η δημοκρατία στη Διοίκηση των δήμων.

Μετά τη δικτατορία υπήρξε μια τάση να ακουγεται η φωνή των ολιτών στα όργαν διοικησης που ήταν πιο κοντά τους και αυτοί ήταν οι κοινότητες και οι δήμοι. Έγιναν κάποιες νομοθετικές προσπάθειες να ενταχθούν στη λειτουργία των δήμων, αλλά  σύντομα ξεχάστηκαν.

Αργότερα η ανάγκη να ακούγεται η γνώμη των δημοτών, μετά την απόφασή τους για εκλογή οργάνων της διοίκησης, εμφανίστηκε στη Δημόσια Διαβούλευση για έκφρασης γνώμης στην ψήφιση νόμων και στη θεσμοθέτηση οργανωμενης διαδικασίας για την έκφραση γνώμης. Αυτό έγινε με τη ψήφιση του νόμου 3852/2010, γνωστού ως «Καλλικράτη» για τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Στο άρθρο  76 του ν. 3852/2010  καθορίζονται οι αρμοδιότητες της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης«.

Οι αρμοδιότητες αναδιατυπώθηκαν με το άρθρο 78 του νόμου 4555/2018.

Νόμος 4555/2018 Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Σύμφωνα με το νόμο αυτό συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.

Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται υποχρεωτικά και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου, οι πρόεδροι των συμβουλίων των κοινοτήτων του δήμου, που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Κατά περίπτωση, μπορεί να καλούνται και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών.

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 2ο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν «Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης». Το θέμα απέσυρε η πρόεδρος,  γιατί αναμένονται περισσότεροι υποψήφιοι για την επιτροπή!!

Μετά απο δύο περίπου μήνες, αφού προσήλθαν και άλλοι υποψήφιοι έγινε εκλογή της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Η Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης συγκροτήθηκε με την απόφαση 299 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 20-12-2019.

6. Το δημοτικό συμβούλιο, εντός τριών (3) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών ψηφίζει ή επικαιροποιεί τυχόν υφιστάμενο κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρμόδιο όργανο του δήμου, που δεν ρυθμίζονται στο παρόν.».__

Από την εγκατάσταση των δημοτικών Αρχών μέχρι σήμερα έχουν περάσει πεντέμισυ μήνες!!

Αυτό δειχνει όσο η δημοτική Αρχή τηρεί το γράμμα και  το πνεύμα του νόμου.

2. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:

α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

δ) Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..

στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167).

Πόση σημασία δίνουν οι δημοτικές Αρχές στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι προφανής

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: