Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Παραχωρήσεις στη ΔΗ.Κ.Ε.Α.

Posted by koszig στο 23 Μαρτίου 2020

Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Αχαρνών με όνομα «Επενδυτική Αχαρνών».

Στις δραστηριότητες ήταν τα πανηγύρια, η διαχείριση των Νεκροταφείων, των κυλικείων και άλλων δραστηριοτήτων.

Για την Επενδυτική έχουν γραφεί πολλά, όμως η δραστηριότητά της νομίσαμε ότι τελείωσε, (κλικ εδώ).

Όμως υπάρχει!!

Ανώνυμη Εταιρεία  2,5 χρόνια υπό εκκαθάριση.  Η απόφαση ελήφθη στο δημοτικό συμβούλιο στις 23-10-2017.

2238 Λύση και εκκαθάριση της Επενδυτικής Αχαρνών Μονομετοχική ΑΕ Δήμου Αχαρνών

Στις  9-3-2020 δημοσιεύτηκε πρόσκλήση για συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 13-3-2020. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

12. Ψήφιση Προϋπολογισμού & Προγράμματος Δράσης έτους 2020 του ΝΠΙΔ «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών» (Δ.Η.Κ.Ε.Α.).

Στη συνεδρίση της οικονομικης επιτροπής της 16-3-2020 αποφασίστηκε η έγκριση του προϋπολογισμου της ΔΗ.Κ.Ε.Α., (κλικ εδὠ).

62ΜΔΩΨ8-3ΟΔ Οικονομική Επιτροπή, Ψήφιση προύπολογισμού ΔΗ.Κ.Ε.Α. έτους 2020

Στο κείμενο αυτό υπάρχουν μερικά περίεργα πράγματα:

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός που περιέχει αναθέσεις στη ΔΗ.Κ.Ε.Α. για αφή καντηλίων σε Νεκροταφείο, κυλικείων και του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις από τον ιδιοκτήτη αυτών που είναι ο δήμος Αχαρνών.

Σε αυτό το προϋπολογισμό αναφέρονται:

Το περίεργο στα ανωτέρω είναι η αναφορά στην αφή καντηλιών στο νέο Νεκροταφείο. Δεν ανάβουν καντήλια στο παλαιό Νεκροταφείο;

Αν ανατεθεί η αφή καντηλιών η ΔΗ.Κ.Ε.Α. θα εχει έσοδα 8.000 € και έξοδα 8.500 €; Η αφή καντηλιών θα είναι επιδοτούμενη από την ΔΗ.Κ.Ε.Α. ;

Οι συντάκτες της εισήγησης προφανώς δε γνώριζαν την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, μετά από αναφορά Ενεργού Πολίτη, που αυτή η δραστηριότητα που είχε ανατεθεί στην Επενδυτική ακυρώθηκε:

2273 Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Κοιμητηρίων ως προς το άρθρο 25

Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για αφή καντηλιών

-Επειδή καθορίζεται δικαίωμα αφής κανδηλιών, η οποία ωστόσο αφή αποβλέπει στην απόδοση τιμής προς τους νεκρούς, υπόθεση αυστηρά προσωπική και προαιρετική που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό δημοσίου συμφέροντος και συνεπώς δεν συνιστά παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας, άρα δεν μπορεί να περιέλθει στην αρμοδιότητα διοικητικού οργάνου και να αποτελέσει αντικείμενο κανονιστικής ρυθμίσεως (ΣτΕ 758/2006 & 2929/2006).

Στην απόφαση 262 του δημοτικού συμβουλίου της 31-8-2011 μεταξύ άλλων μελών που ψήφισαν ήταν και τα μελη του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βρεττός και Μιχάλης Βρεττός.

Καλά ο προεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. δεν ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ο δήμαρχος Σπύρος Βρεττός, πρόεδρος της Οικονομικης Επιτροπής και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προγραμματισμού Πολιτικού Σχεδιασμού, Δημοτικής Αστυνομίας & Πολεοδομίας και Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Θρακομακεδόνων, Μιχάλης Βρεττός, αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής,  είχαν ξεχάσει την ακύρωση της απόφασης 262/2011 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττική και ψήφισαν τον προϋπολογισμό της ΔΗ.Κ.Ε.Α. ;

Για το κυλικείο του Δημαρχείου δεν γνώριζαν οι εισηγητές και εκείνοι που ενέκριναν τη μεταβίβαση ότι δεν έχει  άδεια λειτουργίας και η υπάλληλος που εργαζόταν έτρεχε στα δικαστήρια ως κατηγορoύμενη; Πως δέχτηκαν την παραχώρηση;

Και μια ερώτηση στους επί 7 μηνες διοικούντες. Ποιές ενεργειε έχουν γίνη για αδειοδότηση της λειτουργίας του κυλικείου;

Και μια τελευταία ερώτηση, Η Επενδυτική έχει δημοσιεύσει ισολογισμό-απολογισμό για τα οικονομικά της Επενδυτικής και ειδικά για τους παραχωρούμενους χώρους, Με ποια στοιχεία συντάχτηκε ο προύπολογισμός για έσοδα-έξοδα των κυλικείων;

Για την παραχώρηση του Πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχουν κάποια προβλήματα. Την προηγουμενη χρονιά το πανηγύρι είχε διαχειριστεί ο εκκαθαριστής της Επενδυτικής. Για τη διαχείρηση αυτή υπήρξαν προβλήματα μετά από αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Σωστή κίνηση είναι να αναβληθεί η απόφαση για τις παραχωρήσεις στην ΔΗ.Κ.Ε.Α. για  την μετά τον ιό περίοδο, προκειμένου να γίνει εμπεριστατωμένη  συζήτηση για το θέμα.

 

Μια μέρα έμεινα να δούμε πως σκέφτονται οι δημοτικοί σύμβουλοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: