Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Η κατάσταση χθες, σήμερα, αύριο

Posted by koszig στο 29 Μαρτίου 2020

Είναι γεγονός  ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ειδικά τον τελευταίο μήνα, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τα ΜΜΕ κάθε μέρα αναφέρονται σε θανάτους στον κόσμο και στην Ελλάδα. Ο φόβος του θανάτου κυριαρχεί παντού. Τα προφυλακτικά μέτρα που λαμβάνονται έχουν ανατρέψει τις οικονομίες στο άμεσο και το μακρινό μέλλον.

Όμως το κράτος λειτουργεί προσαρμοσμένο στην παρούσα κατάσταση, ρυθμίζοντας το σήμερα με το βλέμμα στο αύριο.

Κάτι παρόμοιο κάνει ο δήμος σήμερα. Προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με την κρατική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κινήσεις και οι αποφάσεις της διοίκηση πρέπει να αντιμετωπίζουν το σήμερα, αλλά να προγραμματίζουν και το αύριο, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα.

Σε γενικές γραμμές

Το εκλογικό αποτέλεσμα έγινε γνωστό τον Ιούνιο του έτους 2019, (κλικ εδώ).

Η δημοτική παράταξη Αχαρνές -Υπερήφανος Δήμος  εξέλεξε 10 δημοτικούς συμβούλους. Δεν είχε την αναγκαία πλειοψηφία να διοικήσει το δήμο. Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα, που ήταν και απόρροια του εκλογικού συστήματος, έδωσε τη δυνατότητα εκλογικών συμπράξεων της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης με άλλες δημοτικές παρατάξεις. Η πλειοψηφούσα παράταξη δε θέλησε  ή δεν κατάφερε να κάνει σύμπραξη. Θέλησε να διοικήσει μόνη της το δήμο και οι άλλοι να ακολουθούν κατά περίπτωση.

Από τους συμβούλους που εξέλεξε η διοικούσα παράταξη  5 είχαν εκλεγεί στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία και 5 ήταν νεοεκλεγόμενοι. Κανένας από αυτούς δεν ήταν προηγουμένως στην παράταξη του δημάρχου, τρεις ανήκαν στην παράταξη του προηγουμένου δημάρχου Γιάννη Κασσαβού (Γιώργος Σιδηρόπουλος, Στάθης Τοπαλίδης, Λουΐζα Κοσμίδου) και δύο στην παράταξη του Σωτήρη Ντούρου (Μιχάλης Βρεττός , Νίκος Ξαγοράρης). Με τους δύο τελευταίους  ο δήμαρχος είχε συμπλεύσει τα τελευταία χρόνια. Οι πέντε  νεοεκλεγόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου δεν είχαν εμφανιστεί ως δημότες σε καμία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν τις εκλογές.

Από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις  οι δύο τελευταίες σε δύναμη δεν έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη διοίκηση του δήμου με προτάσεις, αφού αποτελούνται από μεμονωμένα άτομα. Η παράταξη του Οδυσσέα Καμπόλη, με τους δύο δημοτικούς συμβούλους, απλώς στα δημοτικά συμβούλια εκφέρει γνώμες ή προτάσεις. Δεν έχει άλλωστε τη δυνατότητα λόγω παραταξιακής δύναμης να κάνει περισσότερα.

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Αχαρνών με επικεφαλής τον   Βασίλη Τοπαλλιανίδη  απλώς καταψηφίζει τις προτάσεις της δημοτικής Αρχής.

Η παράταξη Αχαρνές Αλλαγή Τώρα, εκτός από την  ενεργή παρουσία του επικεφαλής της παράταξης Θεόφιλου Αφουξενίδη, δεν έχει δείξει συγκροτημένη παρουσία.

Η παράταξη Νέα Δύναμη  με επικεφαλής τον Παναγιώτη Γρηγοριάδη δε δείχνει την παρουσία συγκροτημένης  δημοτικής παράταξης. Απλώς ο επικεφαλής της εκφράζει τις απόψεις του στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μετά αποχωρεί. Τα μέλη της παράταξης εκφράζουν τις απόψεις τους με την ψήφο τους. Υπάρχει παράταξη με συγκεκριμένο πρόγραμμα και γραμμή;

Η παράταξη ΑχαρΝΑΙ Ενεργοί Πολίτες διαλύθηκε τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές. Ο επικεφαλής της παράταξης  Γιάννης Κασσαβός παρέμεινε με ένα με ένα δημοτικό σύμβουλο, μετά την ανεξαρτητοποίηση των τριών άλλων δημοτικών συμβούλων της παράταξης. Η παρουσία του είναι ανύπαρκτη σε θέσεις και κριτική για θέματα διοίκησης της παρούσας δημοτικής Αρχής, αφού αποχωρεί μετά  τις συζητήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης των δημοτικών συμβουλίων.

Η παράταξη Αχαρνές ΞΑΝΑ  άφησε ένα εξάμηνο να δει πως θα  κινηθεί η δημοτική παράταξη για να πάρει θέση ή να κάνει εποικοδομητική κριτική. Δεν έχει εμφανίσει συγκροτημένη αντιπολίτευση σε μη νόμιμες ενέργειες της δημοτικής Αρχής.

Η παράταξη Δ.Ε.Κ.Α. Δημιουργούμε Ένα Καλύτερο Αύριο γρήγορα εμφάνισε διαφοροποιήσεις. Ο επικεφαλής της  παράταξης τήρησε τον τίτλο της παράταξής του. Δημιούργησε, αποχωρώντας από την παράταξη, ένα καλύτερο αύριο για τον εαυτό του. Ένα μέλος της παράταξης ανεξαρτητοποιήθηκε για λόγους προστασίας της παράταξης. Είναι η μόνη παράταξη που εμφάνισε συγκροτημένη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση.

Η παράταξη ΑΧΑΡΝΕΣ Υπερήφανος Δήμος. Κατά τη γνώμη μου, ο μέχρι σήμερα τίτλος της παράταξης  είναι ΑΧΑΡΝΕΣ Ανύπαρκτος Δήμος, Με στοιχεία που έχουν παρατεθεί και θα παρατεθούν για το εξάμηνο που πέρασε θα φανεί αν έχω δίκιο ή είναι στείρα αντιπολιτευτική κριτική.

Όμως αυτά είναι λόγια. Σημασία έχει το σήμερα και το αύριο.

Για το σήμερα στην επόμενη ανάρτηση.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: