Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

19η Μαΐου, επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων

Posted by koszig στο 19 Μαΐου 2020

Μήνυμα Δημάρχου Αχαρνών για τη 19η Μαΐου, επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η 19η Μαΐου είναι η μέρα που έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μέρα μνήμης αλλά και τιμής.

Κάθε κομμάτι του Ελληνισμού έχει γράψει τις δικές του σελίδες ιστορίας που περιλαμβάνουν πόνο, δυσκολίες, εμπόδια, καταστροφές. Ο Ποντιακός Ελληνισμός όμως τις δικές του σελίδες δυστυχώς έμελλε να τις γράψει με βαθύ άλικο χρώμα, από το αίμα των αδικοχαμένων προπατόρων.

Αυτές τις σελίδες γυρίζουμε και τις διαβάζουμε ξανά και ξανά όχι ως απλή καταγραφή, όχι ως ταξίδι στο χρόνο, αλλά ως το δράμα που βίωσε κάθε οικογένεια μέσα από την κάθε μορφής απώλεια: την απώλεια του πατέρα και του αδερφού, την απώλεια της γενέτειρας και της αλησμόνητης πατρίδας, την απώλεια της εστίας και της ζωής.

Όχι όμως και την απώλεια της μνήμης. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμαθε να ζει με τη θύμηση και να τη ζωντανεύει μεταλαμπαδεύοντας το θάρρος, την ψυχική δύναμη, τις πατρικές αξίες και τις παραδόσεις από γενιά σε γενιά. Όχι ως φόρο τιμής, αλλά ως θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο δομήθηκε η νέα ζωή.

Ο Δήμος των Αχαρνών με τιμή αγκαλιάζει τους Πόντιους συμπολίτες μας, οι οποίοι αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή ένα από τα πιο δραστήρια και ζωντανά κύτταρά του. Για πολλούς η πόλη μας ήταν η δική τους Ιθάκη, στην οποία έστησαν ένα καινούριο σπιτικό, μια νέα ζωή. Με υλικά τις μνήμες και τις παραδόσεις και εργαλεία τους την εργατικότητα, την πίστη στα ιδανικά και την αφοσίωση στις αρχές τους βοήθησαν στην εξέλιξη της πόλης και την έκαναν πατρίδα τους.

Μόνιμη φροντίδα τους από τότε να μεταδώσουν αυτά ακριβώς τα υλικά και τα εργαλεία στις επόμενες γενιές και να τις μάθουν να πορεύονται έτσι και στο μέλλον με απαράβατο κανόνα να μην ξεχάσουν ποτέ.

Αυτή η μνήμη μένει άσβεστη και η 19η Μαΐου είναι η μέρα που όλος ο κόσμος γυρίζει το βλέμμα του πίσω και μέσα από τη θυσία των Ποντίων τιμά την ανθρώπινη ύπαρξη, στέλνει μήνυμα για την εξάλειψη εγκλημάτων και πιστοποιεί την αδιάλειπτη συνέχεια.  

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΣΠΥΡΟΣ Ι. ΒΡΕΤΤΟΣ

 

 

Κ. Ο. Βορειοδυτικής Αττικής

Για την 19η Μάη, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΔΕ ΣΒΗΝΕΙ

Το ΚΚΕ, καλεί το λαό και τη νεολαία να μάθει την ιστορική αλήθεια για την 19η Μάη, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, κόντρα στο αντικομουνιστικό δηλητήριο και στις ανιστόρητες αντιλήψεις.

Η πορεία της συγκρότησης του έθνους-κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες. Δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αόριστα τους Τούρκους, αλλά την αστική τάξη της Τουρκίας, που με το γενικευμένο αιματοκύλισμα επεδίωκε να βγάλει από τη μέση το ελληνικό κεφάλαιο, καθώς και την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία τους άφησε στη μοίρα τους. Την ίδια ώρα χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο, διασώθηκαν στο έδαφος της Σοβιετικής Ρωσίας.

Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Ερχόμενοι στην Ελλάδα, μια μεγάλη μερίδα τους την εγκατέστησαν με πολιτικά κριτήρια, προκειμένου να εξασφαλιστούν βενιζελικές πλειοψηφίες σε μια σειρά εκλογικών περιφερειών. Πολλές από αυτές τις περιοχές, δεν είχαν τη δυνατότητα να συντηρήσουν τους πληθυσμούς αυτούς, που ένα μέρος τους σταδιακά αποδεκατίστηκε από την πείνα και τις αρρώστιες. Άλλοι ρίχτηκαν στους προσφυγικούς συνοικισμούς, βορά των εργοδοτών, που τους χρησιμοποίησαν ως φτηνό εργατικό δυναμικό και ένα μέρος ως απεργοσπαστικό μηχανισμό για πολλά χρόνια μετά την «αποκατάστασή» τους.

Μέσα σε όλα αυτά είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση και το μίσος μιας μερίδας εθνικιστών – φασιστοειδών, που τους στιγμάτιζαν ως «τουρκόσπορους», απαιτούσαν να απαλλαχθεί η χώρα από την παρουσία τους και άλλα. Οι απόγονοι αυτών των φασιστών, όπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, κόμματα τύπου Βελόπουλου και άλλοι, σήμερα προκλητικά προσπαθούν να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού.

Οι κομμουνιστές έδωσαν και τότε μια τιτάνια μάχη καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

«Η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες», έγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 7 Σεπτεμβρίου 1929. «Η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους που δεν δουλεύουν και ζουν και σε ανθρώπους που ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν και δεν μπορούν να ζήσουν …ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεταξύ του πλουσίου πρόσφυγα που συνδυάζεται με τον πλούσιο ντόπιο και του φτωχού πρόσφυγα που σύντροφό του θα έχει το φτωχό ντόπιο εργάτη ή αγρότη».

Σήμερα, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να γεννά πολέμους, σφαγές, ξεριζωμούς και προσφυγιά. Ο λαός, μπορεί σήμερα  να αντιληφθεί ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν νοιάζονται για την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών, αντίθετα τους εμπλέκουν σε νέους κινδύνους για τα δικά τους κέρδη και συμφέροντα.

Σήμερα, η Τουρκική προκλητικότητα στα πλαίσια του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται, και περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, έρευνες ή και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Στο φόντο των επικίνδυνων παζαριών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία επιχειρείται συνδιαχείριση του Αιγαίου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας με την εποπτεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα στην Ελλάδα, συνεχίζονται να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγονται με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί παίρνουν ενεργά μέρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετέτρεψαν τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, κόντρα ‘εθνική ομοψυχία’ που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση .

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού της περιοχής μας μαζί  με τη μάχη για να μείνουν δυνατοί και γεροί μέσα στην πανδημία, να παλέψουν μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη και να διεκδικήσουν να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση, αρκετά ματώσαμε και αρκετά πληρώσαμε.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για  να ανοίξει ο δρόμος της Αντεπίθεσης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση – πολέμους και προσφυγιά.

                                                                                                 Μάης 2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: