Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Για γέλια ή για κλάματα;

Posted by koszig στο 22 Μαΐου 2020

Η μεγάλη ημέρα για τη δημοτική Αρχή.

Την απαλλαγή από τα  οικονομικά βάρη του παρελθόντος ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ σηματοδότησε η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μιχάλη Βρεττό, βρέθηκε στο Υπουργείο και συνυπέγραψε  με τον κ. Θεοδωρικάκο την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αχαρνών, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει την εξόφληση παλαιών οφειλών ύψους 17 εκατ. ευρώ.  Ως εκ τούτου λύνεται πλέον  ο γόρδιος δεσμός και ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα θα σημάνει την αφετηρία της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου, για την οποία είναι το πρώτο και λίαν απαραίτητο βήμα. Μετά την εξέλιξη αυτή θα μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις με απώτερο στόχο την αποκλιμάκωση των οικονομικών υποχρεώσεών του, ούτως ώστε να μπορέσει στα επόμενα χρόνια να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς την ανάγκη προσφυγής στον Λογαριασμό Οικονομικής ενίσχυσης ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 16.998.798,11 ευρώ οφειλές του Υπουργείου προς το Δήμο από προηγούμενη Προγραμματική Συμφωνία, δικαστικές αποφάσεις και τόκοι και λοιπές δαπάνες ανάλογα με την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Η Προγραμματική Συμφωνία έχει διάρκεια μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 και ορίζει ως οικονομικό διαχειριστή, τον Δήμο που θα καταθέσει στον Υπουργό πλήρη απολογιστική έκθεση για την υλοποίηση με την ολοκλήρωση της. Το Παρατηρητήριο δε θα αναλάβει την παρατήρηση των όρων της.

Αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός δήλωσε: «Με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας ο Δήμος Αχαρνών μπαίνει πλέον σε νέα ρότα. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα ο Δήμος μας απαλλάσσεται από ένα τεράστιο οικονομικό βάρος και κάνει το πρώτο βήμα για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ευχαριστούμε τον κ. Θεοδωρικάκο για τη θετική του ανταπόκριση και ελπίζουμε μέσα από αυτή τη Συμφωνία να καταφέρουμε επιτέλους να βάλουμε το Δήμο μας στο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης. Μόνο έτσι άλλωστε μπορούμε να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μας τα βάρη του παρελθόντος, όλα αυτά που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εξέλιξη των Αχαρνών». 

Αυτό είναι το κείμενο της δημοτικής Αρχής για τον προϋπολογισμό του έτους 2020.

Μερικές παρατηρήσεις στη δήλωση του δημάρχου

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα.

Αν καταλαβαίνουμε καλά, από τις Αρχές Σεπτεμβρίου 2019 ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών ασχολήθηκε με τον προϋπολογισμό του έτους 2020. Τον προϋπολογισμό δεν συντάσσει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος, αλλά ένα επιτελείο υπαλλήλων του δήμου, ενδεχομένως και ειδικών συμβούλων του δημάρχου.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο δήμαρχος τι έκανε;

Διέλυσε τις πρώτες ημέρες τις καλές ή κακές υπηρεσίες του δήμου. Μετακίνησαν πάνω από 60 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων διευθυντές ή προϊσταμένους οικονομικών υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος Σπύρος Βρεττός και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Μιχάλης Βρεττός απουσίαζαν συστηματικά από την οικονομική επιτροπή που ήταν εκπρόσωποι της τότε αντιπολίτευσης,  (κλικ εδώ).  Πως ήταν ενήμεροι για τα οικονομικά θέματα και τη σύνταξη του προϋπολογισμού;

Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού δεν τηρήθηκε το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Πρώτο βήμα για τη σύνταξη του προϋπολογισμού ήταν ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών. Το δημοτικό συμβούλιο για τον καθορισμό  των δημοτικών τελών έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 12-12-2019. 

Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν και η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος, Αυτό έγινε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 13-12-2019.

Τότε που σε άλλους δήμους οι προϋπολογισμού του  έτους 2020 είχαν σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για έγκριση.

Ο δήμος Φυλής ψήφισε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στις 20 Δεκεμβρίου 2019

Ο δήμος Ιλίου ψήφισε  ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στις  29 Οκτωβρίου 2019

Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας ψήφισε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στις 19 Δεκεμβρίου 2019

Ο δήμος Αμαρουσίου ψήφισε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στις 18 Δεκεμβρίου 2019

Ο δήμος Αχαρνών δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του έτους  2020 μέχρι τέλος Μαΐου 2020.

Πράγματι η κατάσταση είναι για γέλια!!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: