Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Δυό βήματα πριν!!

Posted by koszig στο 28 Μαΐου 2020

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

Πρώτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη.

Οι πρώτες δοκιμές για τηλεδιάσκεψη

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρηστίνα Κατσανδρή μπροστά στη οθόνη του υπολογιστή για δοκιμαστική λειτουργία τηλεδιάσκεψης με τα 45 μέλη του δημοτικού συμβουλίου,

Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης:

Έγκριση Τεχνικού Προγράμμα τος εκτελεστέων έργων Δήμου Αχαρνών έτους 2020.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου  4623/2019

Άρθρο 8
Τεχνικό Πρόγραμμα δήμων και περιφερειών
1. Η παράγραφος 5 του άρθρου 208 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006 (Α΄ 114), τροποποιείται ως εξής:
«5. Η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος των δήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο της εκτελεστικής επιτροπής και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου συνιστά και το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων.»

Στις 25-5-2020 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29-5-2020.  Πως είναι δυνατόν μέσα σε τρεις ημέρες να συνεδριάσουν οι παρατάξεις, να διατυπώσουν ερωτήματα στην οικονομική υπηρεσία, να λάβουν απαντήσεις, να ενήμρώσουν τα μέλη της παράταξης και να λάβουν αποφάσεις για τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος,  που στη συνέχεια να τις καταθέσουν στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση.

Η ίδια διαδικασία έπρεπε να γίνει και για τον προϋπολογισμό του έτους 2020 και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης.

Για τη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού από την οικονομική και την υποβολή της  στο δημοτικό συμβουλιο για ψήφιση πρέπει να πγοηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον καθαρισμο των ανταποδοτικών τελών και τις δαπάνες του Τεχνικού Προγράμματος εκτελεσταίων έργων.

Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση 260/2019 καθόρισε τα ανταποδοτικά τέλη για το έτος 2020.

2279 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ανταποδοτικά τέλη 2020

Η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος γίνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία μέλη της είναι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι.

ΨΗΞΘΩΨ8-ΡΣΕ Απόφαση για τεχνικό Πρόγραμμα από Εκτελεστική Επιτροπή

Η Εκτελεστική Επίτροπή με την απόφαση 9/2019 καθόρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα εκτελεσταίων έργων. Την απόφαση αυτή υπέβαλε στην οικονομική επιτροπή αντί στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Ο νόμος 4623/2019 προβλέπει την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, πριν τα ποσά του ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που συντάσσει η οικονομική επιτροπή και στη συνέχεια υποβληθούν στο δημοτικό συμβούλιο  μαζί με το Ολοκληρομένο  Πλαίσιο Δράσης για τελική έγκριση.

Φυσικά με τηλεδιάσκεψη 45 δημοτικών συμβουλων είναι αδύνατο τεχνικά να τηρηθούν οι προϋποθέσεις του νόμου.

Σε δελτίο τύπου ο δήμαρχος Αχαρνών Σπυρίδων Βρεττός στις 27 Απρίλίου 2020 έγραφε:

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός από τις πρώτες ημέρες της κρίσης ζήτησε να εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη στις συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων αλλά δυστυχώς ανυπέρβλητες δυσκολίες, όχι από πλευράς του Δήμου, αλλά από αρκετούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης που δηλώνουν αδυναμία είτε γιατί δεν έχουν mail είτε γιατί δεν ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστή είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έκανε αδύνατη τη λειτουργία της τηλεδιάσκεψης στο 45μελές Δημοτικό μας συμβούλιο, κάτι που μας ανάγκασε να δίνουμε τη δυνατότητα ψήφισης με sms στα δια περιφοράς συμβούλια.

Τώρα τι άλλαξε;  Μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν e-mail, έμαθαν να χειρίζονται υπολογιστή και απόκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Μήπως από την 1η Ιουνίου 2020 θα καταργηθούν τα μέτρα, αφού ανοίγουν όλα τα σχολεία, άνοιξαν τα Πανεπιστήμια, τα καφενεία  κλπ;

Μήπως θα μπορούν να γίνονται ανοιχτές συνεδριάσεις οργάνων με τις σχετικές προφυλάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους των  ΟΤΑ;

Τι πειράζει αν οι συνεδριάσεις γίνουν μερικές ημέρες μετά;

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: