Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Όνειρο ήταν και πάει!!

Posted by koszig στο 30 Μαΐου 2020

Η Αθήνα επελέγη ως οικοδέσποινα πόλη το 1997, στην 106η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λοζάνη για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το έτος 2004

Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης  αναδείχθηκε πρόεδρος του κινήματος και με τη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου 1996 ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός.

Ως αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κέρδισε και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2000.

Υπό τον Κώστα Σημίτη η χώρα προετοιμάστηκε ουσιαστικά για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στην οργάνωση των αγώνων για του χώρους που θα φιλοξενουνταν οι αθλητές και οι παράγοντες ασχλούμενοι με τους Ούμπιακούς Αγώνες  ακολούθησαν την τακτική άλλων χωρώ που είχαν οργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη δημιουργία Ολυμπιακού Χωριού.

¨Ως πρόσφορο χώρο  που μπορεί να κατασκευαστεί Ολυμπιακό Χωριό επέλαξαν ένα  ελεύθερο καλιεργούμενο χώρο δίπλα στο Αεροδρόμιο Τατοΐου.

Η Οργανωτική  Επιτροπή  Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) διαχειρίστηκε τις διαδικασίες για την ανάθεση στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας να κατασκευάσει τις κατοικίες  και τα σχετικά έργα. Μια θυγατρική εταιρεία του ΟΕΚ, η «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.»,  ανέλαβε την κατασκευή των έργων. Η «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.» καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2004.

Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας καταργήθηκαν το 2012, ως Ν.Π.Δ.Δ. μετά από συνεχή κοινωνική δράση 70 και πλέον ετών, βάσει των άρθρων 1§6 και 2§1 του ν. 4046/12  Ο ΟΑΕΔ με το Ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88Α/18-4-2013) κατέστη καθολικός διάδοχος των καταργηθέντων φορέων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)–Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ)

Η  κυριότητας των κατοικιών του οικισμού του «Ολυμπιακού Χωριού», που είχε ανεγερθεί από τον καταργηθέντα ΟΕΚ και στεγάζει τους δικαιούχους που είχαν αναδειχθεί από  σχετική κλήρωση,  το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, καθόρισε την τιμή προκειμένου να μεταβιβαστεί η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή των κατοικιών στους οικιστές.

Το «Ολυμπιακό Χωριό» χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση αθλητών, δημοσιογράφων και διοργανωτών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, με συνέπεια η κατασκευή του να έχει ακολουθήσει προδιαγραφές ανάλογες με τις συγκεκριμένες ανάγκες, γεγονός που επέφερε υπερβάλλουσα δαπάνη τόσο για την κατασκευή του οικισμού όσο και για τη μετατροπή του σε κατοικίες για τη μεταολυμπιακή του χρήση. Ως εκ τούτου, για το συγκεκριμένο οικιστικό συγκρότημα δεν εφαρμόστηκε ο πάγιος τρόπος κοστολόγησης των κατοικιών που ισχύει για τους λοιπούς οικισμούς του πρώην ΟΕΚ.

Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού στο Υφυπουργείο Αθλητισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29.05.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογράφηκε το «Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής» μεταξύ των αρμοδίων Επιτροπών του ΟΑΕΔ και της ΓΓΑ και δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα, που εκκρεμούσε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004

Υπογράφηκε σήμερα Παρασκευή, 29 Μαΐου, το «Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής» μεταξύ των αρμοδίων Επιτροπών του ΟΑΕΔ και της ΓΓΑ και δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα, που εκκρεμούσε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού!
Το σύνολο των στοιχείων των αθλητικών υποδομών, σταθερών και κινητών (κτήρια, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός) παραχωρήθηκαν, υπό μορφή χρησιδανείου για τα προσεχή 99 χρόνια, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, την Δευτέρα 18 Μαΐου, είχε επισκεφθεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, συνολικής επιφάνειας 90 στρεμμάτων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, με στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς και οι διοικήσεις των σωματείων «Φοίβος», «Δίας» και «Αθηνά».

Στη συγκεκριμένη συνάντηση είχαν διαπιστωθεί οι τεράστιες δυνατότητες αθλητικής αναβάθμισης που υπάρχουν τόσο στις υφιστάμενες υποδομές όσο και στους περιβάλλοντες χώρους των εγκαταστάσεων καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης του αθλητικού κέντρου προς όφελος των δημοτών.

Συμφωνήθηκε, μάλιστα, ότι μετά από την οριστική παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην ΓΓΑ, θα διεξαχθεί συνάντηση στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, για να ξεκινήσει η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και να χαραχθεί το πλάνο αξιοποίησης του αθλητικού κέντρου.

Τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, λοιπόν, αφού μετέβησαν επανειλημμένως στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, εκτέλεσαν μακροσκοπικό έλεγχο και παρέλαβαν τους κάτωθι αναλυτικά περιγραφόμενους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις:

* Δύο (2) Κλειστά Γυμναστήρια τύπου Τ11, με τους βοηθητικούς χώρους και τις εγκαταστάσεις τους.
Οι βοηθητικοί χώροι αποτελούνται από χώρους αναμονής στις δύο κεντρικές εισόδους οι οποίοι λειτουργούν ως γραφεία, κυλικείο, λουτρά και αποθηκευτικοί χώροι.
Επίσης υπάρχουν οι χώροι των μηχανοστασίων, των εγκαταστάσεων θέρμανσης και πυροσβεστικού συγκροτήματος, ειδικές εγκαταστάσεις SPA με παραπλήσιες εγκαταστάσεις WC και λουτρών.
* Κολυμβητική Δεξαμενή
Το συγκρότημα της κολυμβητικής δεξαμενής περιλαμβάνει την κολυμβητική δεξαμενή, τους τέσσερις (4) πυλώνες φωτισμού με τους ηλεκτρικούς τους πίνακες. Επίσης υπάρχει ένα κτήριο που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο.
Στο υπόγειο του κτηρίου είναι εγκατεστημένος ο υποσταθμός της Δ.Ε.Η., ο οποίος αποτελείται από τα πεδία ΜΤ και ΧΤ και τον Μετασχηματιστή. Στο υπόγειο είναι εγκατεστημένα τα λειτουργικά συστήματα της κολυμβητικής δεξαμενής (χημικός καθαρισμός, εναλλάκτες και αντλιοστάσια με τα δίκτυά τους).
Στο ισόγειο του κτηρίου υπάρχουν λουτρά – WC και χώροι για προετοιμασία αθλητών, γραφεία, κουζίνα και αποθήκες.
* Στάδιο – Γήπεδο
Περιλαμβάνει το στάδιο (στίβο), το γήπεδο και τους τέσσερις (4) πυλώνες φωτισμού με τους αντίστοιχους ηλεκτρικούς πίνακες.
* Αντλιοστάσιο Άρδευσης Γηπέδου
Αποτελείται από δεξαμενή νερού και κτήριο στο οποίο έχουν εγκατασταθεί τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα για τη λειτουργία της άρδευσης του γηπέδου. Επίσης πλησίον του κτηρίου έχει εγκατασταθεί γεώτρηση με φρεάτιο και ηλεκτρικό πίνακα.
* Γήπεδα Τένις
Περιλαμβάνουν δύο γήπεδα περιφραγμένα για τένις και πυλώνες φωτισμού με τους ηλεκτρικούς πίνακές τους.
* Χώροι Στάθμευσης
Στο Ο.Τ. 42Γ υπάρχουν 275 θέσεις στάθμευσης Ι.Χ αυτοκινήτων και στο Ο.Τ. 42Δ 18 θέσεις λεωφορείων,
    
Η Επιτροπή Παραλαβής της ΓΓΑ σημείωσε τις εξής παρατηρήσεις:

* Κλειστά Γυμναστήρια τύπου Τ11
Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία.
* Κολυμβητική Δεξαμενή
Η κολυμβητική δεξαμενή δεν έχει χρησιμοποιηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Στο υπόγειο του κτηρίου, τα λειτουργικά συστήματα της κολυμβητικής δεξαμενής (χημικός καθαρισμός, εναλλάκτες και αντλιοστάσια με τα δίκτυά τους) και το μηχανοστάσιο-λεβητοστάσιο, δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επίσης, ο υποσταθμός της Δ.Ε.Η. είναι σε λειτουργία.
Στο ισόγειο του κτηρίου και συγκεκριμένα στο διάδρομο έχουν αποξηλωθεί (μετά από βανδαλισμό):
* μέρος της ψευδοροφής,
* η ηλεκτρολογική εγκατάσταση (σχάρες, καλώδια και ηλεκτρικοί πίνακες),
* οι χάλκινες σωληνώσεις θέρμανσης.
Στο ισόγειο του κτηρίου γίνεται χρήση τριών (3) γραφείων από τα αθλητικά σωματεία.
Στον περιβάλλοντα χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής έχει αποξηλωθεί (μετά από βανδαλισμό), η ηλεκτρολογική εγκατάσταση (καλωδιώσεις και ηλεκτρικοί πίνακες). Επίσης, οι πυλώνες φωτισμού χρήζουν συντήρησης.
Επισημαίνεται ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου καλής λειτουργίας του υφιστάμενου Η/Μ εξοπλισμού.
* Στάδιο – Γήπεδο
Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τα σωματεία. Οι πυλώνες φωτισμού χρήζουν συντήρησης.
* Αντλιοστάσιο Άρδευσης Γηπέδου
Δεν έχει χρησιμοποιηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν υπήρξε δυνατότητα εισόδου στο κτήριο για να πραγματοποιηθεί έλεγχος, διότι ήταν κλειδωμένος.
* Γήπεδο Αντισφαίρισης
Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τα σωματεία.
* Χώροι Στάθμευσης  – Περιβάλλον Χώρος
Χρήζουν συντήρησης ο φωτισμός και γενικά οι χώροι πρασίνου.

Και, επιπλέον:
* Δεν έχει εκδοθεί άδεια από την Πυροσβεστική.
* Δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
* Οι αθλητικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία, χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις – εκχωρήσεις σε ισχύ.
* Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων στο «Ολυμπιακό Χωριό». Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο ο χρήστης των ανωτέρω εγκαταστάσεων να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη φύλαξη τους.
* Μετά την παραλαβή των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν έγινε παράδοση κλειδιών από τον Ο.Α.Ε.Δ στη Γ.Γ.Α.
* Σημειώνεται ότι, τα αθλητικά σωματεία έχουν κλειδιά για τους χώρους που χρησιμοποιούν (κύριους, βοηθητικούς, λεβητοστάσια, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, υποσταθμό). Επίσης, έχουν εγκαταστήσει συναγερμό στις εισόδους των κτηρίων.

CHORIO

Από τις αρχές Μαρτίου 2020 έγιναν σχετικές επαφές του δημάρχου με τον κ, Αυγενάκη.

Ο Δήμος Αχαρνών αναλαμβάνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, (κλικ εδώ)

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας φάνηκαν στην ταχύτατη αντίδραση στο θέμα που προέκυψε με τις ανοιχτές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού τις προηγούμενες μέρες, καθώς αποτέλεσαν σημείο συνάθροισης πολλών δημοτών. Μετά από νέα μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε να κλείσουν άμεσα οι εγκαταστάσεις, προκειμένου να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού. Ακολούθησε η επικοινωνία του Αντιδημάρχου Γιώργου Σιδηρόπουλου με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ για τις αρμόζουσες ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε την Τετάρτη και η επίσημη έγκριση από τη Γενική Γραμματεία, στην οποία έχει παραχωρηθεί όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή ο Δήμος Αχαρνών για ΠΡΩΤΗ φορά λαμβάνει την επίσημη εξουσιοδότηση να τοποθετήσει για πρώτη φορά νέες κλειδαριές και να είναι αυτός o τηρητής της νομιμότητας των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, αναλαμβάνοντας συνάμα την περίφραξη και τη φύλαξή τους.

Επίσκεψη κ. Αυγενάκη στο Ολυμπιακό Χωριό, (κλικ εδώ).

Στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σπύρου Βρεττού, (κλικ εδώ΄).

Μετά την παραχώρηση των αθλητικών εγκασταστάσεων στη ΓΓΑ φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να ζητήση ο κ. Αυγενάκης τα κλειδιά που τοποθέτησε ο δήμαρχος Αχαρνών στις νέες κλειδαριές των αθλητικών εγκαταστάσεων. Φαίνεται στο  δημάρχο Αχαρνών ανατέθηκε ο ρόλος θυρωρού, μέχρι να υπογραφεί η μεταβίβαση των Αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού στη ΓΓΑ.

Στη σύμβαση αναφέρεται:

* Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων στο «Ολυμπιακό Χωριό». Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο ο χρήστης των ανωτέρω εγκαταστάσεων να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη φύλαξη τους.

Φανταστείτε να δημιουργήσουν περίφραξη και ο θυρωρός να ζητάει από το δήμαρχο ή τους αντιδημάρχους αν έχουν ραντεβού με κάποιον εργαζόμενο ή διοικητικό παράγοντα προκειμένου  να εισελθουν στο χώρο των εγκαταστάσεων!!

 

Ο καιρός γαρ εγγύς

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: