Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Το μαγειρείο σήμερα τελειώνει. Αύριο ημέρα για σερβίρισμα

Posted by koszig στο 14 Σεπτεμβρίου 2020

Το πρόβλημα έιχε εντοπιστεί έγκαιρα.

Δήμοι Αττικής με δυσκολία απαρτίας στο δημοτικό συμβούλιο

Έγκαιρα ο Υπουργός Εσωτερικών αντιλήφθηκε το πρόβλημα της λειτουργίας των δημοτικών συμβολίων και κινήθηκε

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4623
Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα.
ΜΕΡΟΣ Α΄
ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Άρθρο 1
Σύμπραξη δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων
1. Η παράγραφος 7 του άρθρου 66 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 73 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133), αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης».

Αυτά όταν αποφασίζουν δύο ή περισσότερες παρατάξεις, μια από τις οποίες είναι του δημάρχου, να δημιουργήσουν αμέσως μετά τις εκλογές μία παράταξη.

Αυτά έλεγε ο νόμος στην αρχή της δημοτικής θητείας. Σύμφωνα με το νόμο από την παράταξη του δημάρχου ο δήμαρχος όρισε αντιδημάρχους και από αυτούς όρισε δύο για την Οικονομική Επιτροπή και δύο για της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με θητεία 2 ετών.

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο, αν η σύμπραξη παρατάξεων γίνει μετά την έναρξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής;

Ας υποθέσουμε ότι κατά το πρώτο έτος της θητείας του ο δήμαρχος διαπιστώνει ότι με το πλήθος των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του δε μπορεί αποτελεσματικά να διοικηθεί ο δήμος. Τότε πρέπει να επιλέξει:

  • Να στηριχθεί σε ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους αναθέτοντας καθήκοντα αντιδημάρχων
  • Να προχωρήσει στη σύμπραξη με άλλη ή άλλες παρατάξεις δημιουργώντας μια νέα δημοτική παράταξη.

Σε ανάρτηση στις 2 Αυγούστου 2019 είχα αναφερθεί στο θέμα της σύμπραξης της παράταξης του δημάρχου και της παράταξης Δ.Ε.Κ.Α., (κλικ εδώ).

Σήμερα το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα. Δεν είναι γνωστές οι συνθήκες της συμφωνίας. Θα γίνει σύμπραξη παρατάξεων ή θα γίνει ενίσχυση της παράταξης του δημάρχου με αντιδημάρχους  από άλλη παράταξη, που θα υπάρχει έγκριση για το γεγονός αυτό με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της παράταξή τους;

Πριν όμως από την ύπαρξη σύμπραξης θα πρέπει ο δήμαρχος να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της παράταξής του γιατί αναγκάστηκε να κάνει αυτή την κίνηση.

Πριν όμως από την ύπαρξη σύμπραξης θα πρέπει τα μέλη της παράταξης Δ.Ε.Κ.Α. να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους της παράταξής του τους λόγους που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

Αύριο θα είναι μια σημαντική ημέρα για το δήμο;

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: