Ελεύθερο Βήμα Αχαρνών

Ένα βήμα για προβλήματα, ιδέες και απόψεις για το Δήμο Αχαρνών

Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Αχαρνών

Posted by koszig στο 16 Σεπτεμβρίου 2020

Οι συνθέσεις των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Αχαρνών. Με κυανή γραμμή η παράταξη του δημάρχου ως συμπολίτευση. Οι άλλες παρατάξεις μέχρι σήμερα είναι η αντιπολίτευση.

 

Η κατάσταση αλλάζει από αύριο, πρώτη ημέρα της δημιουργίας της Συμπαράταξης

Νόμος 4623/2019

ΜΕΡΟΣ Α΄
ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Άρθρο 1
Σύμπραξη δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων
1. Η παράγραφος 7 του άρθρου 66 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 73 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133), αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης».

 

Πρέπει να γίνουν αναδιατάξεις στα όργανα διοίκησης.

Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Ευθυμιάδου-Τουμανίδου Γεωργία, εκλεγμένη αντιδήμαρχος του δημοτικού συμβουλίου ως μέλους της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να διατηρήσει τη θέση της. Επομένως πρέπει να εκλεγεί αντιπρόεδρος του δημοτικου συμβουλίου με μέλος προερχόμενο από την αντιπολίτευση.

Στην εκλογή ο αντιπρόεδρος  προέργεται από τη μείζονα αντιπολίτευση, δηλαδή την παράταξη «Αχαρνές Ξανά» και ο γραμματέας από την ελάσσονα αντιπολίτευση, δηλαδή από τις παρατάξεις. «ΑχαρΝΑΙ- Ενεργοι Πολιτες», «Νέα Δϋναμη», «Αχαρνές Αλλαγή τώρα», «Λαϊκή Συσπείρωση Αχαρνών», «Αχαρνές Μαζί Μπορούμε», «Αχαρναϊκή Συμμαχία Πολιτών» και «Δούρειος Ίππος».

Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Ο δήμαρχος πρέπει να ορίσει δύο αντιδημάρχους προερχόμενους από την συμπαράταξη.

Άρθρο 2
Συγκρότηση – Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
1. Το άρθρο 74 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 74
Συγκρότηση και εκλογή οικονομικής επιτροπής και επιτροπής ποιότητας ζωής
1. Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο (2) ακόμη
αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από τον δήμαρχο και από τέσσερα (4) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη, έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει
έως και σαράντα πέντε (45) μέλη και οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από σαράντα πέντε (45) μέλη.
Τα μη οριζόμενα μέλη των επιτροπών εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο. Από τα εκλεγόμενα μέλη των επιτροπών, τουλάχιστον ένα (1) μέλος στις επταμελείς,
δύο (2) μέλη στις εννεαμελείς και τρία (3) μέλη στις ενδεκαμελείς επιτροπές προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος.

Επομένως από τη συμπαράταξη του δημάρχου μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι δύο οριζόμενοι αντιδήμαρχοι από το δήμαρχο και άλλα δύο μέλη εκλέγονται από την παράταξη του δημάρχου.

Δημοκρατικά ο δήμαρχος έχει την πλειοψηφία στις δύο Επιτροπές, κυρίως από έμμισθους αντιδημάρχους ή άλλα έμμισθα μέλη. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη, εκ της αντιπολιτευσης προερχόμενα, απλώς παρίστανται!!

Αυτή ήταν η κατάσταση στο δήμο Αχαρνών χτες και σήμερα. Αλλαγές (ανεξαρτητοποιήσεις) ενδεχομένως  να γίνουν από  μέλη των συμπρατουσών παρατάξεων.

Οι ανεξαρτητοποιήσεις πρέπει να γίνουν επίσημα, έγγραφα ή με δήλωση που καταγράφεται στα πρακτικά, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο καιρός γαρ εγγύς

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: