Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης
Posted by koszig στο 30 Οκτωβρίου 2020
Η γνώμη του κάθε πολίτη, κάθε δημότη διαμορφώνεται κυρίως από τα προσωπικά του συμφέροντα και δευτερευόντως από τα συμφέροντα του συνόλου μέσα στα οποία εντάσσονται και τα ατομικά συμφέροντα.
Κατά χρονικά διαστήματα γενικά οι πολίτες ή οι τοπικές κοινωνίες εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους να αποφασίσουν την επίλυση γενικών ή τοπικών προβλημάτων.
Τοπικά όργανα διοίκησης είναι τα δημοτικά συμβούλια. Τα δημοτικά συμβούλια προκύπτουν από δημότες που εκλέγονται με κριτήριο την πολιτική τους τοποθέτηση, που εκφράζεται με δημοτική παράταξη ή δημοτικές παρατάξεις που προκύπτουν με διαφορετικά κριτήρια, όπως προέλευση (Μενιδιάτες, Πόντιοι, οπαδοί ομάδων κ.λ.π.).
Οι δημοτικές παρατάξεις συνήθως ζητούν την ψήφο των δημοτών με κριτήριο τους στόχους τους, που διατυπώνονται σε προεκλογικά προγράμματα. Υποτίθεται ότι τα προγράμματα αποτελούν τα «Συμβολαια» μεταξύ παρατάξεων και ψηφοφόρων, που επιλέγουν τις δημοτικές παρατάξεις με την ψήφο τους.
Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι δημοτικές παρατάξεις και οι σύμβουλοι που εξέλεξε κάθε μια από αυτές, Τους πρώτους μήνες παρατηρήθηκαν μερικές αλλάγές με τις ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβουλων. Στην αρχή του επόμενου αυτοδιοικητικού χρόνου δημιουργήθηκε σύμπραξη της παράταξης του δημάρχου «Αχαρνές-Υπερήφανος Δήμος» και της παράταξης Δ.Ε.Κ.Α. αποτέλεσμα νέες ανεξαρτητοποιήσεις.
Με Α είναι αντιδήμαρχοι που λαμβάνουν αντιμισθία
Με Α είναι αντιδήμαρχοι που δεν λαμβάνουν αντιμισθία
Με Π είναι πρόεδροι με αντιμισθία προέδρων Νομικών Προσώπων
Πρακτικό Σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων
Μετά τη σύμπραξη έγιναν μεταβολές στη σύνθεση των αντιδημάρχων. Από την ημερομηνία της σύμπρακης πέρασε σχεδόν ενάμιση μήνας.
Σε καμία περίπτωση δε φαίνονται διοικητικές διαφοροποιήσεις. Και όμως υπάρχουν υποδείξεις από θεσμικά όργανα όπως είναι η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία με μετόχους, Φορείς της Αυτοδιοίκησης 55%, Το Ελληνικό Δημόσιο 34%, Φορείς του κοινωνικού τομέα 11%, (κλικ εδώ), έχει σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τους φορείς τους.
Πριν μερικά χρόνια, «αριστερίζοντες» πολιτικοί θεώρησαν ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι δημότες δεν έπρεπε να εκφράζονται μόνο με την ψήφο τους στις δημοτικέ εκλογές αλλά να διατυπώνουν γνώμες και μετά από αυτές.
Αποτέλεσμα η δημιουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που διατυπώνει γνωμοδοτήσεις πριν τα όργανα διοίκησης του δήμου να λαμβάνουν αποφάσεις για συγκεκριμένα θέματα.
Όπως φαίνεται τα δύο τελευταία χρόνια μία φορά συνεδρίασε με θέμα:
ΓΝΩΜΟ∆ΟΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Υ∆ΡΕΥΣΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ.
Γιατί αυτό είναι το μοναδικό θέμα που ασχολήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης;
Αιτία είναι ότι αιρετοί δεν προέβησαν κατά τη θητεία τους και σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους σε ενέργειες, ως όφειλαν, προκειμένου να πληρώσουν οι υδρευόμενοι τα χρήματα που κατέβαλε ή οφείλει ο Δήμος στην ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο Δήμος για το ποσό των 1.059.045,17€.
Η υπόθεση είναι σήμερα στη Δικαιοσύνη.
Να επιστρέψουμε στην ΕΕΤΑΑ.
Στην ΕΕΤΑΑ δημοσιεύτηκε Κανονισμός Συνεδριάσεων Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.
Κανονισμός Συνεδριάσεων Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης
Στο άρθρο 4 αναγράφεται:
2. Η δηµοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δηµόσια, µετά από πρόσκληση του
προέδρου της:
α) υποχρεωτικά µια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισµού και του ετήσιου προγράµµατος δράσης,
β) τουλάχιστον µία φορά κάθε τρεις (3) µήνες, για άλλα θέµατα που έχουν τεθεί υπό διαβούλευση από το ∆ηµοτικό συµβούλιο και την ∆ηµοτική Αρχή και εισάγονται στην επιτροπή προς συζήτηση και γνωµοδότηση,
Όπως φαίνεται η Επιτροπή συνεδρίασε μόνο μια φορά σε διάστημα ενός χρόνου!!
Όμως η ΕΕΤΑΑ πρόσφατα έχει εκδόσει και Οδηγό Διαβούλευσης για OTA
22-10-2020 Οδηγός Διαβούλευσης για OTA
Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημότες καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στις σελίδες του.
Μόνο που αυτά φαίνεται ότι είναι για άλλους δήμους, όχι για το δικό μας!!
Οι συμπράξαντες τι γνώμη έχουν;
Σχολιάστε